• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
ribnikolaevi написа:
... Убеден съм, че такива проучвания са правени и данните се пазят някъде...
Потърси в Библиотеката на "Министерството на околната среда и водите". Тя се намира на Мария Луиза, като тръгнеш от Халите в посока Лъвов мост, от дясната страна.
На мен ми трябваше информация за геотермалните извори в България и там я намерих. Като бяха дадени дебити, температури, дълбочини, местоположение и дори беше направена оценка на потенциала за добив на енергия.
Та предполагам, че ще има и карта на подземните води, дори е възможно и ти да попадаш в зона с геотермални подпочвени води, само трябва да разбереш на каква дълбочина да сондираш. :)
denuchi - специалист
argento написа:
Водно подово е най-добре,Защото подово можеш да го сложиш навсякъде (коридор,бани,тоалетни),а конвектора не можеш.
И другото неудобство е че конвекрора при 35 градуса няма да тръгне , на него му е необходима температура над 45 градуса .
не се сдържах. това са твои думи нали. а сега ми отговори защо после си смени мнението, не че не можело а било неефективно. това мисля че ти го казах и аз. май не че ние не четем какво си написал и ти не знаеш какво пишеш. и наистина толкова е множко инфото,че може да се използва и за такива цели споменати от теб. но на този етап ще ми е малко трудно с 1 и 0. но знаели човек след време с новите технологии и това може да стане. но виж с твоята диплома спокойно може да свършиш и тази работа. е естествено ако е имаш разбира се. в което започвам да се съмнявам вече. никога не съм твърдял че разбирам от ТП и такива мити съоръжения. учим се и винаги съм отворен за идеи и предложения. жив и здрав.
filmatoplo - майстор
Тая топла вода до къщата на баба Ванга верно ли е термална - да няма някой серпентина в езерцето . :? Другаде има ли такова нещо - някой ползва ли го за отопление - частник казвам . Колко е Копа на помпа черпила гореща вода от земята - 100 ли (извинете че съм на кеф) :wink:
Zoro5 - специалист
Топлите води са държавна собственост и са на специален режим (концесии ала-бала) , не могат да се ползват току така. "Нормалните" кладенчови води са безплатни до 10м.куб/ден а над това се заплащат.
vanko68 - специалист
Много ми е интересно как ще ми определят консумацията от кладенеца,с водомер ли ??? Същото е и за сондаж за ТП...
fbr - майстор
vanko68 написа:
Много ми е интересно как ще ми определят консумацията от кладенеца,с водомер ли ??? Същото е и за сондаж за ТП...
Точно с водомер. Притежателите на оранжерии имат водомери на кладенците си, и по тях плащат водата която черпят от кладенците си. Е, и те не са от най-честните хора в държавата, и правят това онова за да си намалят разходите.
vanko68 - специалист
Чакай сега малко,ако имам геран с кофа,как ще стане номера за контрол с водомера??? Ще му сипвам кофата през фуния ли ?
fbr - майстор
Сигурно и за този вариант са намерили решение, понеже има задължение за ползвателите на кладенци да си ги декларират.
Antonii - майстор
vanko68 написа:
Чакай сега малко,ако имам геран с кофа,как ще стане номера за контрол с водомера??? Ще му сипвам кофата през фуния ли ?
При твоя случай трябва да гребеш бая за да докараш разход над 10куб.м. :)
При регистрацията изрично се пише как се вади водата от кладенеца(сондажа) и с какъв разход.
filmatoplo - майстор
Откланяме се от темата и от моя въпрос - каква ТП за мойте 60 кв , има ли читава въздух-вода да работи под поне минус 10 гр без шум . Каква мощност , присъединителен кабел сечение , колко ще гори . :) :?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: