• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Аз съм виждал слънчеви панели с пластинчат топлообменник и бойлер. Контура с панелите е с помпа, а топлообменника е под бойлрера и си работеше на естествена циркулация. Работи с една помпа, логиката ме кара да мисля, че ще работ и без нея, ако ги каскадираш...

Пробвай... :)
vanko68 - специалист
LazarGanev написа:
Какво значи "сумарно сечение" - изводите ли гледаш? Нали това е принципа на избор на пластинчат топлообменник - проверява се дали ще поеме дебита при ичходящи данни мощност и температури на двата кръга
Всеки ТО има опр.количество пластини и съответно толкова -1 междини.Като им сметнеш сечението и го умножиш по броя,се получава. Има го в сайта на каори.Приблизително дебелината на пластините и междините е еднаква.Като знаеш дебелината на ТО,става лесно.Освен това мисля,че няма никаква логика сечението на изводите да е по-голямо от вътрешното.Обратното да...Виж един котел примерно.
Чаро,мерси за мнението. :prost:
LazarGanev - "Велик майстор"
Диаметъра на изводите е унифициран, затова е така. За 400кВт топлобменник изводите са ... 1,5" :shock: . а присъединителните тръби бяха 5" :shock: . Няма съпротивление ли... Добре де - пробвай и кажи
filmatoplo - майстор
Ще циркулира иска да загрее до 70-80 градуса . Този кръг - топлообменник серпентина ще е 5 литра вода - затворен или отворен ще е тоя кръг :?
vanko68 - специалист
не съм мислил още за кръга,по принцип ще е само от ТО до серпентината,май ще е отворен,че нали самотока е по-добър при отворена система...
kuuuuuul - майстор
А ТО-ка от какво ще се топли,ако ще е от климатик и тем. до 50гр. малко ме съмнява да тръгне само или пък фреона ще прегрее,ама без да пробваш няма да сме сигурни :?
Antonii - майстор
vanko68 написа:
Я малко да попитам в тая тема,че поне сте активни. Може ли пластинчат топлообменник да топли водата в бойлер с водна серпентина на гравитачен принцип? Бойлера е вертикален,100 л,долната му част е на 100-120 см от пода,а топлообменника може да е долу ниско до пода.
Не е важно времето или мощността,въпроса е дали ще топли по някакъв начин.
Щом имаш разлика в нивата и в температурите, ще тръгне циркулация(ще топли по някакъв начин).
Но дали ще е достатъчна вече е въпрос на сметки.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: