• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ironlady - модератор
Мисля че ще се повторя,но тъй като имам наблюдения за почити цялата гама котли който се продават,моя съвет е да се насочиш към обикновено чугунено котле комбинирано на дърва и въглища.Например - Viadrus U 22, Viadrus U 26, Dakon FB , IMMERGAS-Soline и др.Най-важното е комина да има хубава тяга и котела да е оразмерен правилно.
jeffry - напреднал
до ironlady
Благодаря много за съвета - това ми е достатъчно.
През зимата обитаемата част на къщата ни е 50 кв. м. Отоплиаваме се с две вентилаторни печки. Едната работи денонощно. Резултат - излезеш от стята тракат ти зъбите, замръзнали тръби навсякъде (вкл. обитаемия етаж) освен в мазето. След размразиаването - спукан кожух на бойлер, и спукана мека връзка - засега ....
Цена : 46 лв - 63 лв на месец за ток.

Искам вече истинско отопление, но борбата с фирмите е безмилостно жестока. От септември до сега - 2 оферти....
yasoo - специалист
Малко да ъпдейтна информацията която дадох преди няколко месеца ;)

Тип постройка:
Къща
Тип строителство:
Тухла
Степен и качество на изолация:
Няма изолация, покрива е нещо като ламперия (летви) та подухва от всякъде :(
Етаж:
Таван (мансарда)
Площ:
130кв/м
Брой стай, и степен на климатизация:
5 стаи от които само 2 са обитаеми и се отопляват с един климатик!
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0

Дограма:
VELUX покривни прозорци
Вид климатик:
Инвертор FUJITSU ASYA 12LCC с който отоплявам 2 стаи с обща площ 30кв/м Работи денонощно
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
Kомпютър работещ денонощно; телевизор; малка печка с реотани в банята (по 2ч. на ден макс).
Кухня нямам така, че нямам нито хладилник, нито печка

Поддържан диапазон на температура:
Климатика работи денонощно на 24*С В стаите температурата варира 20-23*С
Населено място
София
Сметка за ел. енергия:
10.2007 - 58,30
11.2007 - 67,10
12.2007 - 65,80
01.2008 - 61.40
02.2008 - 58,20

kristiqni - специалист
Здарвейте! Ще се включа и аз!
Панелен апартамент-60кв.м.-хол,WC,детска и кухня.
Навсякъде има PVC дограма и вътрешна изолация.
Отопляваме се със собственоръчно направено локално парно,захранващо два радиатора,лира в банята и затопля водата в бойлера до около 50-60 градуса.Цяла зима по къс ръкав я караме :lol:
Плащаме сметки за ток от порядъка на 30-40лв. през зимата!
Камината е направена от свекър ми,опасана цялата със водна риза,недоизпипана работа но върши чудеса в студа!
kristiqni - специалист
Ето я грозотийката....Грозното пате,което след ремонта ще трябва да превърнем в лебед!
Печката ИзображениеРазширителният съд Изображение
Тръбите не са вкопани в пода ИзображениеРадиатор с 15 ребра в хола Изображение
Помпата Изображение
Рдиатора в спалнята няма да го снимам, че малкият спи сега там. Той е също с 15 ребра,но самите ребра са по високи/големи.
Връзката с бойлера Изображение
Това е! Ако мога с нещо да помогна и аз :? свекъра е спец по тези системи,но малко грознички ги майстори :lol: важното е да работят добре и да спестяват пари!
Да допълня,че до сега имаме изхарчени около 7 кубика,а печката е запалена почти постоянно т.к. сме с малко дете.
Последна промяна от kristiqni на пон апр 07, 2008 3:51 pm, променено общо 1 път.
montoya - майстор
И аз да се включа в темата.
Къща двуетажна 128кв.м разгъната площ мазе и таван отделно, строено е с тухли четворки и е измазана с вар. Подменена е само дограмата страта с ПВЦ такава.
Отоплявам се с локално парно на дърва - около 25 куб.м на сезон, като се пали като застудее септември и до ден днешен си гори. Викам му вечния огън :-D
70 алуминиеви глидера Н600, 1 панелен радиатор 1600х600 и един който от маслен смядовски го направих на вода да работи.
Имам 80л. бойлер Дипломат със серпентина, готви се на ток.
През отоплителния сезон плащам около 60 - 70лв. ток, лятото около 100лв са ми месечните сметки.
Е го котела, който успяхме да сглобим с един приятел за около 4 дни сериозно бачкане
Изображение

Това е нормалната температура по време на работа, при 60 градуса темп. в стаите около 25 градуса.
Изображение
pipbel - майстор
Montoya

Мнооого дърва за тази квадратура ми се струва. 25М3 са 1500 лева сега.
даваш повече от 200лв/месец за дърва само.

Бих ти препоръчал да изолираш хубаво тавана с 10-15 см ЕПС,фибран или 15-20см вата. 30% от топлото бяга от там.......
Гарантирано поне с 7-8 м3 ще намалиш кубиците дърва за отоплителен сезон.
montoya - майстор
Ами той единия радиатор е на тавана за да си сушиме дрехите там, т.е грееме двора с него.
Иначе дървата за сега имам възможност да си ги добивам, та не са толкова скъпи, но пък до година две сигурно ще забранят добива.
Между другото си дал цена от 60лв. за куб.м., а тук по складовете все още има дърва на 33лв. кубика и с превоза до към 40лв. примерно.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: