• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
SithLurker - специалист
Имам въпрос свързан с изработването на водно подово в апартамент. И по-специално в апартамент в който не е предвиждано да има водно подово.

До колкото си го представям/разбирам ако вече има сложена ПВЦ дограма(врати към тераси например) и не е оставено достатъчно място, за да се вдигне пода(3-4 см за изолацията), излиза че трябва да се сменя и дограмата.

Някой правил ли е подово в стар апартамент? Колко горе долу излиза да се изкърти старата замазка да се изхвърлят боклуците и да се направи нова замаска след това. И има ли някакви скрити опасности/особености които трябва да се имат предвид когато се разбива старата замазка?
gench - специалист
Имай на предвид че дори и да изкъртиш старата замазка която едва ли ще е повече от 3-4см. на теб ти трябват поне 9-10см.
1. минимум 3см XPS
2.замазка с дебелина около 5см.
3.лепило с гранитогрес около 2 см.

От дограмата можеш да спечелиш около 2 см.Обкова ще ти позволи да вдигнеш вратата с около 5мм. , а самата врата можеш да свалиш и отрежеш отдолу около 1.5-2см.
AntonBM - специалист
gench, известно време не следих работата ти. Сега се загледах в снимките. Всичко е много добре, но искам да ти напомня, че тръбите по които ще тече студена вода 7/12°С трябва да се изолират много внимателно! Визирам снимката kolrktori (8).JPG, там имаш кранове, колектори и тръбни участъци, които не са изолирани. Трябва да сложиш МП-гума, така че да не се вижда тръба или кран. За подовото не е толкова страшно, но за конвекторите трябва да се постараеш още. Ако не ги изолираш идеално през следващото лято ще береш грижи с конденза. Същото важи и за краищата на тръбите, които влизат в конвекторите, но там не е толкова опасно, защото под крановете има кондензна вана. Аз бих ти препоръчал да монтираш и нещо като кондензна вана под колектора, който разпределя за конвекторите. Ако тръбите са добре изолирани няма нужда от нея, но в интерес на истината най-често точно там щеш-нещеш се получават открити елементи, от които капе.
gench - специалист
Ами да прав си ще сложа задължително
Аз дори съм решил да свалям и двата колектора и да лепя плочки зад тях че така ми е много грозно :)
tupalka - специалист
Искам да попитам тези тръби pumpstrade.com дали са подходящи за водно подово, защото доколкото прочетох с цени около 60-70ст. не са качествени. Някой ако има опит с тях моля да сподели.
gench - специалист
Не прави компромис с тръбите!!!
tupalka - специалист
Ако имаш възможност би ли ми казал твоите от къде си ги взел, може и на лично да не правим реклама, аз рових и намирам цени около 2 лв. Писал си, че са от пловдивска фирма, но предполагам, че и в София ги има. Интересува ме и каква добавка си сложил в замазката, че стои почти черна?
gench - специалист
Моите са Oventrop Pe-Rt
Вносители за България на Oventrop са БГ Терм и Интерметал ако не се лъжа(може да има и други) имат офиси в цялата страна.
Аз ги взех на 1.45лв. метъра
Добавката е Murexin hv05 9 чаках я 3 седмици от Австрия :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Само да уточня, че Овентроп имат офис в Бг сами си внасят стоката, но я продават само чрез дистрибутори
gench - специалист
Може
значи по-големите дистрибутори са тея отгоре.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: