• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Издислав - напреднал
plamen6703 написа:
Не спираш с грешките и ще продължиш да грешиш като всеки по-млад и ... :wink:
Опитваш се да продаваш краставици на краставичари :lol: Повечето сме хора от практиката, някои се занимаваме с производство и ремонт на електроника и все сме чували и ние за "тик-так" и дъвки "рин тин тин" :lol: :partyman:
До продаване на краставици да разбирам ли,че ти този експеримент си го правил и знаеш резултата ?
Или само с теория се занимаваш?
Ама пък в същото време казваш,че си човек от практиката...
Искаш ли да направим един опит?
Инвестираш пари в такава установка,правиш всичко,което трябва,за да работи и пробваш?
Има много информация в интернет,но и аз мога да ти дам малко.
Ще запишеш на видео експеримента и ще го качиш в Ютюба,за да видим какъв е резултата.
Добре ли звучи?
Че с Лазар на приказки го докарвате - дай да видим как стоят на практика нещата... :cool:
Само да не стане после мълчанието с нож да го режем...че много бих искал да ви видя физиономиите след това.
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Така е. Докажете само едно малко изключение от този закон и физиците ще трябва да пренапишат цялата физика.
Hursa,
нищо не съм се заел или ангажирал да доказвам.
Направихме един опит преди време според информация от интернет и написах какво се получи,като след забележка са поправих,че наистина дебита на вода не беше точно измерен,защото целта на опита беше друга - дали могат въртящи се магнити да загреят вода?
Дори и снимка качих на част от установката,както и видео от където сме гледали.
Но както и не се изненадах,форума се оказа пълен с физици-практици ,физици-теоретици и изобщо с пълни с ум и знания хора,които веднаха скочиха да дават мнения,съвети и всичко съпътстващо идеята,че "ние знаем и можем ,а другите -не".
Както и на Пламен предложих, можете да си направите подобна установка и да направите няколко експеримента и вие.Не струва скъпо,няколко стотин лева.
Нали все пак сме във форум "Направи си сам"?!
Дори по този начин ,ще можем да съпоставим резултатите.
По-просто от това не знам как да го напиша?
plamen6703 - майстор
Издислав написа:
plamen6703 написа:
Опитваш се да продаваш краставици на краставичари :lol: Повечето сме хора от практиката, някои се занимаваме с производство и ремонт на електроника и все сме чували и ние за "тик-так" и дъвки "рин тин тин" :lol: :partyman:
До продаване на краставици да разбирам ли,че ти този експеримент си го правил и знаеш резултата ?
Инвестираш пари в такава установка,правиш всичко,което трябва,за да работи и пробваш?
Ще запишеш на видео експеримента и ще го качиш в Ютюба,за да видим какъв е резултата.
Добре ли звучи?
Че с Лазар на приказки го докарвате - дай да видим как стоят на практика нещата... :cool:
Само да не стане после мълчанието с нож да го режем...че много бих искал да ви видя физиономиите след това.
Не учи плавать щуку, щука знает свою науку :lol:
Първо ти липсва житейски опит, след това ти липсват знания и като цяло нямаш практически опит. :partyman:
Издислав - напреднал
plamen6703 написа:
Издислав написа:
plamen6703 написа:
Добре ли звучи?
Не учи плавать щуку, щука знает свою науку :lol:
Първо ти липсва житейски опит, след това ти липсват знания и като цяло нямаш практически опит. :partyman:
Пламене,нито ме познаваш,нито знаеш с какво се занимавам,нито каквото и да било за мен.
Факта,че правиш такива изявления само говори,че май ти не си пораснал все още. :?
Тона ти на писане е арогантно-подигравателен,със скучни и патетични думи и никаква обосновка.
Ако и аз започна да пиша ти в моите очи какъв си,що си и т.н.(щото до момента освен нападки и цинизъм ,нищо смислено не си написал!) ,ще се проточи таз тема много...пък и не мисля,че е сериозно да се прикачват епитети към когото и да е във форума.
Най-малкото не се създвава добро впечатление за пишещия.
Мисля да те сложа в графа "дървен философ /професор" и ще гледам да го допълвам тоз списък ,щото със сигурност ще се появят и други. :-D
plamen6703 - майстор
Няма нужда да те познавам, достатъчно е да прочета какво пишеш за да те "претегля" на кантара :lol:
Продължавай да си пишеш, може на някои да им харесва да четат глупости. Включих се в темата да не вземеш да повярваш, че всички сме неграмотни като ... :wink:
Успях в надуването на балони :partyman:
Hursa - майстор
Издислав написа:
За установката не споря. Макар че поне от това показано само на картинката е ясно, че ще има топлинни загуби, загуби, които няма да нагряват водата. Но нарушаването на основополагащ закон ме препъна, преди репликата с установката. От там нататък или не е вярно и има някаква грешка или не е по моите възможности.
Издислав - напреднал
plamen6703 написа:
Няма нужда да те познавам, достатъчно е да прочета какво пишеш за да те "претегля" на кантара :lol:
Продължавай да си пишеш, може на някои да им харесва да четат глупости. Включих се в темата да не вземеш да повярваш, че всички сме неграмотни като ... :wink:
Успях в надуването на балони :partyman:
Като ти гледам кантара...и ти си ми ясен. :lol:
Благодаря,че ще се отърва от коментарите ти,че взе да ставаш скучен. :prayer:
И все още не разбрирам твоята "грамотност" в какво се състои ?
Форума ,до колкото знам е на всички и твоята благословия ,дали да пиша или не,на този етап не ми е нужна.
Пожелавам ти да си живееш и ти в твоя си "перфектен" свят,само за в бъдеще гледай да си полезен в коментарите към другите потребители и бъди по-любезен.
Няма да ти е лесно,но с времето ще го израстеш. :-D
P.S. ...и на последно,ако се съмняваш в нещо - го проверявай...да говорят могат всички.
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Издислав написа:
За установката не споря. Макар че поне от това показано само на картинката е ясно, че ще има топлинни загуби, загуби, които няма да нагряват водата. Но нарушаването на основополагащ закон ме препъна, преди репликата с установката. От там нататък или не е вярно и има някаква грешка или не е по моите възможности.
Ами ние объркахме няколко неща още при подбора но материалите:
Не успяхме да намерим добри неодимови магнити.
Не успяхме да навием добре тръбата на кръг.
Не успяхме да намерим подходящ електродвигател и този е от шмиргел и се оказа слабичък.
Също и разстоянието между магнитите и тръбата не беше еднакво навсякъде и се получиха големи междини,които не успяхме да елиминираме.
Изолацията изобщо я нямаше.
Добавихме втора навивка от тръба ,но с това още повече се натовари мотора и ефекта от завихряне на токовете се загуби - а той е функция от скоростта,поне така си мислихме.
При първоначално пускане,тръбата беше суха и се загря до около 80 гр,след което бавно пуснахме вода през нея,като първоначално Т на водата беше висока и взе да пада до около 10гр делта Т,но след това мотора започна да се товари и взе да забавя обороти и разликата взе да пада и го спряхме,за да не изгори.
Реално,най-вероятно има връзка между скоростта на въртене на магнитното поле и Т на водата,т.е. проводимостта може би се променя с Т или нещо друго,което не се знае.
Може би,вместо медни тръби трябваше да пробваме с месинг или алуминий,за да проверим как се държат.
Или да направим няколко навивки,вместо една?
Със сигурност доста неща не сме направили правилно. :?
Hursa - майстор
Май трябва все пак да разгледам установката и линка :) . Но от описанието на експеримента, може би все пак нарушение на физични закони няма, само не отчетени количества акумулирана топлина. И според това което знам за електромагнетизма, теорията на която се опирате не е съвсем коректна. Поне до колкото разбрах от написаното. Но да не се правя на „разбирач” :) .
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Май трябва все пак да разгледам установката и линка :) . Но от описанието на експеримента, може би все пак нарушение на физични закони няма, само не отчетени количества акумулирана топлина. И според това което знам за електромагнетизма, теорията на която се опирате не е съвсем коректна. Поне до колкото разбрах от написаното. Но да не се правя на „разбирач” :) .
Ние просто решихме да направим същия опит и да загреем метална тръба посредством магнитно поле,и после да отдадем тази топлина на флуид (в случая вода).
И аз не съм казвал,че имам познания в термодинамиката или в електромагнетизма,както и не съм го писал никъде - все пак сме във Направи си сам.
Което знаем е,че постоянни магнити,поставени по подходящ начин върху алуминиев или PVC диск ,могат да нагреят неферомагнитен метал в близост чрез токове на Едди,когато се завъртят.
Също така разбрахме,че Т на флуида влияе на тези вихрови токове и променя параметрите на средата.
Предполагам,че ако се приложат правилните формули и изчисления е възможно да се намери точния баланс между:
- брой,големина,разположение и магнитна сила на магнитите
- вид,сечение,радиус на огъване на тръбата и материал( мед,алуминий и т.н.,както и сплави)
- ъглова скорост на въртене
- скорост на флуида
- топлоносимост на флуида
- термоизолация
- и още няколко величини,които аз поне не зная... :?
и може да се направи работещ модел,който да се изпита на практика.
Ако има някой да се ангажира да направи изчисления,аз мога да преправя установката и да се тества.
В момента на разположение са магнитите с дисковете и електромотора.
Поздрави
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: