• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
До Мирослав -как е положението :) , термовентила е едно такова устройство чрез което се постига по висока възвратна вода в котела -от порядъка на 50-65 градуса , разгледай Термовар модела .http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... IQrQMwBTg8
miroslav_cholich - специалист
Ами изчаквам до утре , тъй като бях напълнил в събота бункера до горе, и сега имаше много малко останало, та изсипах един чувал 15 кг, ще видя утре сутринта как е в 7 часа ако има ще е добре ако не, зле. Играе ли роля термовентила за намаляване на разхода
filmatoplo - майстор
По принцип -Да , но ти първо стабилизирай разхода с наличната техника .Термовентила спомага винаги температурата в котела да е оптимална , особено връщащата , оттам по малко нагар , оттам по добър топлообмен и по добро КПД- водещо до малък разход .
filmatoplo - майстор
Не съм проверил , колега спомена тук че готвят или вече има нов софтоер на контролера на ИВГ , с него част от настройките ще се улеснят , аз също смятам че сегашните също стават -само трябва инструкцията да се прочете 10 пъти за да ти стане ясно .Мога да кажа че горелката е много чувствителна към качеството на пелетите , но и се отблагодарява ако се горят в нея пелети с качества близко или равно на теоретичните добри пелети -клас А ,ниско садържание на пепел ,влажност под 8 % ,без садържание на кори и др примеси :wink: .Или по обратния ред -мъчил съм да горя пелети с ниско качество (които са ми продавали за качествени ) , и се вижда че проблема е чисто физически от рода че пелетите трудно се палят , не горят бързо , задръстват шнека .След като видя проблема -най добре е смяна на пелетите , ако това е невъзможно се преминава към така наречени Настройки :wink: или забравяме фабричните такива- и по пътя на логиката която се изисква да накараме пелетите да горят -правим промените .По принцип ако пелетите са добри , и сме спазили инструкцията -единствената настройка която се прави е да се избере нужната мощност :) .Горелката като цяло лесно се монтира , снабдена е с всичко необходимо веднага да се пусне , има дори контрол на циркулационна помпа , или с други думи пасва на почти всяка инсталация снабдена с котел на твърдо гориво -Дакон ,Бош ,Юнкерс ,Будерус .
Последна промяна от filmatoplo на пет мар 01, 2013 3:42 pm, променено общо 1 път.
cvetan_d - специалист
peletko написа:
Здравейте!
Бях решил да поддържам умерен тон с цел все пак някой тук да разбере нещо повече и да помогне на някой друг ,който има нужда, но не мога да подмина саркастичните забележки на някой който не знае а само напада без основание и прави заключения на базата на предположения!
Та г/н Христов разбира се ,че знам какво е модулация както в радиотехниката така и в пелетните горелки и хем твърдите ,че всичко Ви е ясно пък едновременно с това задавате куп въпроси и то такива които не вълнуват съфорумците а чисто професионални....
100% мощност/ 10% мощност - за какво иде реч, ами 100% е тази мощност която е задал потребителя според нуждите си в дадения момент на определения обект със съответната кубатура и т.н . ....разбира се че има връзка м/у капацитета на шнека и останалите параметри .....а за <големия огън
при настройка , това беше съвет чисто визуално от практиката и то отправен към обикновените потребители ....
Повярвай ми ,че знам как и с какво се мери ефективност на пелетна горелка и също така знам какви са допустимите стойности на различните параметри, но се съобразявам с насочеността на този форум!
И не се заблуждавайте че има нещо нелогично в софтуера , просто се постарайте да прочетете внимателно оригиналното описание на IVG и след това питайте...
и когато говорите за ефективност или както сте го кръстили КПД се съобразявайте с всичките особености на обекта вида на котела и инсталацията не правете драми от вашето незнание и в крайна сметка -горелката виновна < това важи и за другите типове горелки>
А на някой МАЙСТОРИ трябва да кажа - не заблуждавайте потребителите с неверни твърдения , че не бивало да се ограничава тягата чрез притваряне на клапата на фукса....при тази горелка не е възможно т.н. <обратно запалване> както се получава при други горелки <тактично не посочвам кои> ...засега го приемете като аксиома...и помислете защо трябва да се ограничи тягата при почти всички котли !
10% мощност- разбира се че при описаната настройка това е мощността под която чисто технически не е възможно да работи горелката без да изгасне и това че може да е 11% или 9% в зависимост от многото други фактори въобще няма значение понеже тази мощност е за да осигури както каза някой контролен пламък по времето когато темпер. на водата е над зададената и в рамките на хистерезиса,!
Моля преди да питате за някакви настройки на горелката накратко опишете какъв е котела , отоплявана площ, радиатори и т.н.
Следя темата с интерес, но отговори като този ми се струват като на политиците съжалявам!
hr.hristov57 - специалист
Peletko, безкрайно ти благодаря за оценката която си ми поставил ( „някой който не знае, а само напада без основание и прави заключение без основание”) ,но мисля че не си ти човека, който ще ме оценява и не разбирам защо толкова се дразниш, след като сам изяви желание да отговаряш на въпроси по тази горелка.

Както бях писал, от няколко години ползвам отопление с пелети ,а съм и инженер по автомотични системи за управление и от известно време започнах да следя какво пише във форума по този вид отопление. Рядко пиша,защото не съм „разбирач” по тази тема,а и нямам претенции за такъв, но почина „направи сам” ми допада и всички инженерни инсталации в къщата ми съм направил аз, включая и отоплителната.
Благодаря и за отговорите относно 10% мощност от кои 100% са. Не е вярно,че тези въпроси не вълнуват съфорумците, защото проблема им (разхода на пелети ) започва от там и за това търсят помощ във Форума. Все едно че това изделие няма производител или сервиз. Аз маже и да не разбирам от пелетни горелки, но разбирам от математика, физика и автоматика!
Отговора за 10% от кои 100% са, ако правилно съм разбрал – „ 100% е тази мощност,която е задал потребителя според нуждите си...” т.е. око:
- е на ръчен режим 100% са 40Квт- 10% са 4Квт;
- е на овтоматичен - при 32 Квт - 10% са 3,2 Квт;
24 Квт - 10% са 2.4 Квт;
16 Квт - 10% са 1.6 Квт.;
или минималната мощност е тази както е написано в инструкцията е 6 Квт?
Понеже твърдиш, че тези 10%, независимо какво е тяхното ватово изражение и те са пряко сварзани с пелети минимум (да не угасне горелката) ,а тази настройка (поне аз така мисля) е важна за потребителите ще си позволя да направя няколко сметки на база това, което си препоръчал за тази настройка в предишен пост от 12 февруари . Пелети минимум „препоръчвам да не го намалявате под 5 – 6” ,вярно не си опоменал капацитет на шнека и пауза, но приемаме стой ност 1000гр (който е съвсем реален ) и пауза 15 сек ( 15- 45 сек съгласно инструкцията) тогава:
1000гр : 360 сек = 2,77 гр/сек - за 5сек х2.77гр= 13,88гр х 4(15сек) = 55,52 гр/мин;
- за 6сек х2.77гр=16,66 гр х 4 = 66,66 гр/мин;
За 1 час (60 мин) - 55,52гр/мин х 60 мин = 3331 гр/час; - 3,331кг х 4,7 Квт/кг = 15,65 Квт;
- 66,66гр/мин х 60 мин = 3999 гр/час; - 3,999кг х 4,7Квт/кг = 18,79 Квт;
Такава е картинката за пелети минимум, като тегло и киловати гориво които влизат в горелката при настройка пел мин. 5-6 ,капацитет шнек 1000гр и пауза 15 екунди- т.е. 4 пъти в минута,без да се отчита продължителностт на работа на шнека, съответно 20 сек и 24 сек и за да са коректни изчисленията първия резултат трябва да умнажим х ,.0,75 а втория х 0,71 и тогава става
3,331 х 0,75 = 2,498 кг/час - 11,74 Квт/час и 3,999 х 0,71=2,839кг/час – 13,34 Квт/час.
За крайната стойност - паузата 45секунди, при същия капацитет на шнека стойностие за пел.мин 5 сек - 1,284кг/час - 6,034 Квт/час и за 6 сек- 1,554кг/час- 7,308Квт/час.

Това е на входа,а как ще изгори това гориво и колко ефективен е процеса зависи от количеството въздух и разбира се от конструкцията на горивната камера.
По този начин всеки може да си направи изчисленията при съответно по-голям или по- малък капацитет на шнека и продължителност на паузите в интервала посочен от производителя 15-45 секунди (времето за изгаряне на пелетие).
Няма да сравнявам и коментирам получените резултати за да не се дразни Пелетко,но както се вижда, при най-добрата стойност (теоретично изчислена) 1,284 кг/час - 10% за 24часа количеството пелети е 30,8 кг. В това няма нищо професионално, а елементарна логика и проста математика!

Всъщност,няма и да коментирам това изделие ИВГ,защото все пак – добро или лошо то е бизнес на някого, и след като има хора които се дразнят или се чувстват нападнати, значи са свързани с този бизнес и мисля, че не им е местото в този форум, а на притежателите -УСПЕХ.
filmatoplo - майстор
Здравейте :) уважавам мнението на всеки , форума е Направи сам , понякога и аз се изгубвам в това как да пиша професионално или общонародоразбираемо :) и естествено вкарвам диалект като -бяла тръба (тръба с алуминиева вложка),джаджа -елемент от инсталация :-D ).По въпроса за пелети минимум -това не е ли мярка в грамове , или пелети минимум с цифра 3 -да означава 3 грама пуснати през еди колко си секунди -пауза .Или ако паузата е 15 секунди , а пелети минимум 3 грама -то за 1 минута ще паднат 3по4 -12 грама пелети , по 60 за 1 час прави 720 грама .720 грама пелети по 4,7 прави 3,384 киловата за 1 час .Тук не вкарвам шнека -приемам че няма да изменя тези 3 грама , ако греша поправете ме , по математика имах 3-4-5 :-D :) .А относно мощността при 10% автоматично не я деля на 10% от настроената 16,24 или 32 киловата , ами винаги я смятам 3 грама (като в дадения случай ).Ако някой има електронно кантарче и му се играе нека си направи тест -при въведени данни -пелети минимум 3 грама , колко грама аджиба пуща шнека при 10% за 1 секунда , или минута при определена пауза в секунди :? :) .Прочетох току що инструкциите (книжката вкъщи ми е от няколко месеца -дано не е стара информацията ) -почти нищо не пише по въпроса .И най смешното е че -пелети минимум било -доза при която горелката да не угасне - =D> браво няма щото и компетентна информация , ние тук като Айнщайн пишем дъски с формули :-D :yawinkle: .Ако някой е открил друга логика в сметките за себеси , моля да я сподели -относно 10% .
hr.hristov57 - специалист
Контролера не мери грамове а ВРЕМЕ !
digitalpr - специалист
Абсурд да се мери тегло на пелетите. Много по-трудно осъществимо е от техническа и схемотехночна гледна точка.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: