• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Калине, ами те добре направените горелки нямат нужда от постоянна настройка. И така като се разсъждава ти от къде знаеш какви дърва ще ти докарат? Като ти ги докарат прясно отрязани не горят като поизсъхналите нали? Да, по-евтино е с дърва, но хамалогията е голяма и не можеш да сравниш пренасянето на 20м3 дърва с 15кг чувалче. Разликата в цената не е толкова фрапантна, колкото си мислиш.
kalin72 - майстор
Все си мисля, че разликата в цената е много по-голяма...нуждата от инвестиция в нов котел или горелка, неоходимостта от настройки, като гледам, няма горекла у нас, която да не иска обслужване поне няколко пъти на сезон...
Инак тези 20 м3 не ги нося наведнъж, за да ги сравняваш с 15 кг чувалче :)
А и дървата ги поръчвам месец май-месец август, и до ноември са добре изсъхнали :)
Просто имам наблюдение върху комшии, които се отопляват с пелети...единия с присадена горелка на Виадрус, другия с пелетка камина. Досега са изгорили над 5 тона пелети, а отопляват по-малка площ от моята, и то без бойлер...това са над 500 лева над моите разходи за дървата, разбира се, по-удобно им е, но не много по-удобно от на мен :)
syncho - майстор
Ами аз винаги съм бил против присадените горелки, колкото и да ги хвалят са си по-малко ефективни от котел на пелети или камина направена като хората. Не случайно се казва присадена... ама този спор сме го водили много пъти и нямам намерение пак да навлизам в подробности. Не може да си шибнеш горелка за 1500лв и да си мислиш, че си си взел нещо, на което можеш да разчиташ... оф пак се отплеснах. На мен до сега много рядко ми се е налагало да настройвам горивен процес на котел на пелети, поради простата причина, че не е имало нужда, оставало то и 4-5 пъти в сезона... не знам какъв боклук трябва да си си взел...
digitalpr - специалист
kalin72 написа:
Да, дървата са метровки, 10 м3 ги нарязваме и нацепваме 3 души за половин ден, с почивките за по бира. Същата хамалогия ще я има и с пренасянето на чувалите с пелети, не мислиш ли?
За 360 лв на тон пелетите дали са качествени, така че горелката да няма нужда от настройки всеки месец и да се чисти лесно от нагара?
6 тона пелети ги пренесохме и подредихме за 1 час, 4 човека. Пелетите са качествени, горелката не се е задръствала, нагар няма. Изсипвам пепелника на котела веднъж в седмицата. Ако те плашат настройките, просто избери горелка, която няма такива. Единствената настройка на моята горелка е мощност. И е "присадена".
kalin72 - майстор
Ами ето, че пак опираме до парите - колко струва един добър котел на пелети? Като гледам цените, под 4К лева няма...
Аз съм с много добър котел за дърва, почти напълно автоматизирана система, и само заради едната хамалогия да дам над 4К лева...ако ги имам като излишък може би, но в случая съвсем не :)
А и хамалогията и мизерията май я има оосновно при въглищата...при дървата не е толкова голяма, при добра организация дори е приятно да си цепиш дървата и да зареждаш добре работещия, благодарение на хората в този форум, котел :)
Dimcho14 - специалист
Изображение
*Данните са към 2003 г.

Пелети за Швеция
Изображение

Информация за отопление в Швеция
Изображение
Dimcho14 - специалист
Как могат да бъдат коментирани посочените данни - като насърчителни за използването на котли на пелети или не кой знае колко значимо с оглед на тенденцията за приложението им в бъдеще?

От 18.04 до 21.04 в Букурещ ще се проведе международен панаир на отоплителната (и не само) техника. (http://www.romtherm.ro/home) Ако някой желае да присъства и да ползва безплатен превод на румънски, да ми пише на лично съобщение.
hr.hristov57 - специалист
Димчо, независимо,че данните които даваш са от преди повече от 5 години, тенденцията е от ясна- по-ясна. В Гермония отоплението с дърва се смята за лукс и то по няколко причини- дървата( сухи- 20-25% влажност, нарязани и нацепени) са доста по-скъпи за отопление от газ, ток, а да не говорим за пелети.
- печките и котлите за изгаряне на дърва са с 30-35% по ниско КПД;
- освен това дънъка на жилицето зависи от вредните емисии,които изхвърляш.
Вярно,ние не сме Германиа, но след година -две и при нас ще започнне постепенно да навлизат тези неща.
В България вече действат няколко 5-6мощни производители на пелети и незнам колко дребни и те ще изкопуват дървесината на все по-висока цена, защото са вложили по няколко милиона евро и няма да допуснат заводите им да спрат.
kalin72 - майстор
Незнам защо намирам точно обратната информация в нет-а - че нараства отоплението с дърва (тук включвам и пелетите), за сметка на това на газ и ток...точно за Германия говоря. В Сащ е същата ситуация...
http://www.wood-report.de/pdf/woodenergyeu.pdf
Обърни внимание на точка 4.
Dimcho14 - специалист
kalin72 написа:
Незнам защо намирам точно обратната информация в нет-а - че нараства отоплението с дърва (тук включвам и пелетите), за сметка на това на газ и ток...точно за Германия говоря. В Сащ е същата ситуация...
http://www.wood-report.de/pdf/woodenergyeu.pdf
Обърни внимание на точка 4.
Преводът на т. 4 от документа, без да претендирам за изключителна прецизност, е:

4. Актуално положение на употребата на дървесна енергия в Германия, показана чрез примери:
• Отрязани клони
• Брикети (направени от дървесен прах и изрезки)
• Чипс (направени от клони, клонки и използвана дървесина)
• Пелети (направени от дървесен прах и изрезки)
• Дървесен прах от рязане
• Газификация, втечняване или като водород
Относно всички посочени форми в последно време е извършено голямо техническо развитие. Чипс, пелети и клони широко се използват в съвремието. Остатъчните продукти от горското стопанство и дърводобивната индустрия също са често срещани източници.

Традиционната форма с използването на нарязани клони за отопление в последно време се завръща в Германия: Около 26 000 нови печки на това гориво наскоро са монтирани само в провинция Долна Саксония през 2003 г. Така налице са много различни системи в интервала от модифицирана камина (с „прозорец“ отпред) до дървесно газифициран бойлер с много висока ефективност от около 90% и много ниско ниво на вредни емисии. Тези отоплителни система са били разработени само през последното столетие.

Фиг.3: Съвременен дървесно газифициран бойлер

Наскоро приключило проучване от Института за дървесна биология и дървесни технологии към Университета на Гьотинген показва, че преминаването към дърва за огрев като енергиен източник за собствениците на на частни къщи е икономически перспективна възможност, а набавянето, преработката и предлагането на дърва за огрев в много региони предразполага появата на пазарни ниши за нови предприемачи.

Другият бързо развиващ се пазар в Германия и някои съседни на нея страни е основан на дървесни пелети за автоматично захранване с гориво печки или централни отоплителни инсталации (вж. фиг. 4).

Главните потребители на дървесина от горите са топлоцентрали, които използват бичена дървесина. С капацитет от повече от 150 kW те често снабдяват отоплителните системи на училища и административни сгради. Един от най-старите примери в Долна Саксония е учебният център на Горската служба на провинцията в гр. Зееден-Мюнхехоф, който от 1998 г. напълно разчита на дървесен чипс от горското стопанство за отопление (190 + 145 kW). Около 20 сгради в гр. Леезе се снабдяват с обгорял дървесен чипс от горите, използвана дървесина и бързо разрастващи се дървесни плантации.

Поради гарантирано високата възвръщаемост от електричество от възобновяеми енергийни източници няколко енергийни централи бяха построени през последните няколко години. Водеща компания в този сектор е MVV Erneuerbare Energien. През 2004 г. те започнаха с три нови енергийни станции на биомаса в Манхайм (20 MW), Кьонингс Вустерхаузен (20 MW) и Фльорсхайм-Викер (15 MW). Факторът ефективност на тези централи е повече от 35%. Също така много компании от дървесната промишленост използват тази възможност, за да генерират доход. В някои случаи те снабдяват електрическите компании с мощности, осъществени от техни промишлени отпадъци или дори от вече употребявана дървесина на най-високата гарантирана цена и купуват електроенергия за техните собствени производствени нужди на по-ниска цена от електрическите доставчици.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: