• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Iliarashev написа:
Чудесна тема!
Как издържа системата теста на втрмето до тук? Може ли малко снимки от изпълнението?
Тъй като още не съм купил бойлера и колектора, какви ще ми препоръчате? Аз съм в район Сандански.
Двуумя се между система с бойлер с 1 серпентина дрейн бек за солар и камина с водна риза с превключване на ръка с кранове, кое да се ползва или със бойлер с две серпентини една над друга, ниската за солар, високата за камината или един бойлер с една серпентина за камината и една термосифонна система с бойлер на покрива. Вие кой вариант бихте ме посъветвали да избера, та да е най-прост технически, най-сигурен и да няма проблем с прегряването.
Като казах прегряване, какво се случва като слънцето напече въздуха в един празен колектор? Температурата не се ли вдига в стотиците 200-300 градуса като във фурна? И това не съсипва ли тръбите ако са пп или пе с ал вложка? На тях пише до 95 градуса мисля. А не съсипва ли и самият колектор да се нагрява като е празен?
Споделете мнения по тези чуденки моля.
Моето мнение:
Купи си бойлер 200 или 300л с 2 серпентини една над друга, долната за солара, горната за котела, направи си нормална система под налягане с метални тръби, а не с пластмасови, напълни соларната система с пропиленгликол и не се притеснявай за нищо.
kuuuuuul - майстор
+1 Много е важно бойлера да е голям и по възможност с по малък диаметър и висок,за твоя район ще стане и с два колектора но по добре с три от най евтините (600лв) по изправени към 50гр.Последната ми с-ма е изпълнена по този начин и е супер,управлението вземи от Нитера 100лв най доброто за тези пари.
viewtopic.php?f=10&t=47886&start=40
Единственото подобрение е да я направиш Дрйн-бек.
saraneron - специалист
Естественно ,САМО ДРЕЙН БЕГ, С ПЛОСКИ КОЛЕКТОРИ ЗА САНДАНСКИ алуминки ,поне 3 броя за 200литра ,не,че неможеш да си я направиш под наляране и следващата година да я преправиш на Д.Б.И почети повечко по темита преди да започеш да твориш!
Iliarashev - помощник
Много ви благодаря за отделеното време и усилията за да ми помогнете с тези важни за мен съвети. Взех си поука и сега търся бойлер 200 литра с две серпентини.
До колкото можах да се ориентирам, правилните варианти са светльо шишков неръждавейка ф450 или теси емайлиран ф600.200л.
Дилемата е следната, шишков, 150литра е 1030лв а 200 литра е 1730. Струва ли си 700лв по-висока цена за 50 литра. Респективно 150литра ще върши ли работа или да не го мисля изобщо. Страня от 200литровия на теси, защото е много по-широк и ще ми пречи много в банята, тя е доста малка.
Алуминки намерих 217лв с подарък помпа. Първо ще сложа 2 после ще добавя ако не стигат.
Видях препоръчаното управление и май ще е то. В управленията съм съвсвм бос.
Системата ще е дрейн бек, по лично убеждение, а и подкрепено от доста съфорумници. Лазар препоръчва под налягане, но в друга тема дискусията е, че ако знаеш тънкостите на системата под налягане, то тя е толкова безопасна колкото и дтейн бек, тоест Лазар не изглежда против дрейн бек като система, а е просто лично предпочитание. Или поне аз така го разбрах.
Кажете сега за 150литра ще стане ли и защо има 700 лв разлика с 200 литровия.

Весело посрещане на новата година и полека с напитките.
Относно Дрейн бек системите - аз съм един от първите фенове на тази система в различни форуми, но за заводски вариант, нямащ нищо общо с модерните напоследък самоделки. Проблемът е там, че купешките варианти са патентовани и скъпи, а липсва професионална информация и стандартизация за проектиране и изграждане. И обратно - във всички професионални учебници и ръководства стандартната система е системата под налягане. Претегляйки наново едно по едно предимства и недостатъци съм стигнал за себе си до извода, че няма смисъл да си губя времето с разгадаване на дрейн бек системите (отначало имах желание), а да насоча усилията си в овладяване на тънкостите на стандартните системи под налягане. Но това си е мое мнение и не искам да го налагам. Когато трябва да давам гаранция обаче предпочитам системата да е стандартна.
ivanovbg - майстор
Iliarashev написа:
Кажете сега за 150литра ще стане ли и защо има 700 лв разлика с 200 литровия.
Защо не се замислиш за два по 150 литра като добавиш още 330лв? Аз съм фен на двойното подсигуряване. Така ако се пробие серпентина примерно в гаранционния срок, няма да си без топла вода докато се подмени бойлера.
Ееее, стига бе Иванов, то по тая логика човек трябва да си вземе 2 жилища, 2 коли, 2 жени, 2 любовници, двама шефа :-D . Ами нали ако се пробие една серпентина имаш още 2 източника на топлина - втората серпентина и ел. нагревателя. Пък и нали трябва да има поводи да помолиш комшийката да се изкъпеш у тях :wink: ? А иначе сериозно - съвместната работа на солар и котел е по-добре да става в еднообемен бойлер, отколкото в 2 отделни бойлера
kalin72 - майстор
а липсва професионална информация и стандартизация за проектиране и изграждане.
Има такава информация, само трябва да се потърси :) Аз съм давал линкове към американски сайтове с подробно описание на минималните размери на тръбите и разстоянията между помпата и дрейнбек съда.
Системата дрейнбек е елементарна, но разбира се, от другите системи се печели повече, щото има и инсталацията е по-сложна, и поддръжка в последствие има, и повече и по-качествени материяли се влагат в системата под налягане :)
kalin72 написа:
а липсва професионална информация и стандартизация за проектиране и изграждане.
Има такава информация, само трябва да се потърси :) Аз съм давал линкове към американски сайтове с подробно описание на минималните размери на тръбите и разстоянията между помпата и дрейнбек съда.
Системата дрейнбек е елементарна, но разбира се, от другите системи се печели повече, щото има и инсталацията е по-сложна, и поддръжка в последствие има, и повече и по-качествени материяли се влагат в системата под налягане :)
Напротив Калине, точно обратното - системата под налягане нито е по-скъпа , нито по-сложна, по-малко грижи впоследствие, материАлите не са повече, а по-малко, качеството трябва да е еднакво добро според мен (ако някой иска с трици да лови маймуни е друго). Ако го правиш за себе си можеш да ползваш калпави и евтини материали, остатъци от мазето, втора употреба кранове, фитинги, но ако работиш професионално не можеш да си позволиш калпави материали и да се налага да ходиш 2 години гаранционно да оправяш проблеми. Да, обикновено непознатото ти се вижда сложно, скъпо, опасно, несигурно. От кое се печели повече? Ако не броим термосифонките, системата под налягане е най-простата, най-евтината, най-лесната и най-сигурната (разбира се ако е изпълнена по правилата) :) .Може да ме оборваш с факти, нека обсъдим какво имаш предвид и какво те притеснява, защото в противен случай се чувствам обвинен в печалбарство, макар че не се сещам как и какво ще спечеля от автора на темата :wink:
kalin72 - майстор
Ами незнам, аз гледам на практика кво се получава. Щом задоволява нуждите на хората по света, излиза по-евтина като направа и поддръжка от тази под налягане, що да не е по-ефективна :)
1000 лева без бойлера срещу колко лева за система под налягане, без бойлера? Какви са предпазните мерки, за да не прегрява тази под налягане? И така нататък.
И недей да се чувстваш обвинен в печалбарство, все пак нали за това работи всеки човек - за честно възнаграждение за труда си :)
Аз не се притеснявам от сложните системи, ето, направих моята отоплителна инсталация в къщи с електроника, помпи, клапани, защото виждам ефективността на този тип инсталация. Но конкретно за слънчевата - мога да сравнявам и двете - дрейн бек и под налягане, на комшиите.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: