Iliarashev написа:Чудесна тема!Моето мнение:
Как издържа системата теста на втрмето до тук? Може ли малко снимки от изпълнението?
Тъй като още не съм купил бойлера и колектора, какви ще ми препоръчате? Аз съм в район Сандански.
Двуумя се между система с бойлер с 1 серпентина дрейн бек за солар и камина с водна риза с превключване на ръка с кранове, кое да се ползва или със бойлер с две серпентини една над друга, ниската за солар, високата за камината или един бойлер с една серпентина за камината и една термосифонна система с бойлер на покрива. Вие кой вариант бихте ме посъветвали да избера, та да е най-прост технически, най-сигурен и да няма проблем с прегряването.
Като казах прегряване, какво се случва като слънцето напече въздуха в един празен колектор? Температурата не се ли вдига в стотиците 200-300 градуса като във фурна? И това не съсипва ли тръбите ако са пп или пе с ал вложка? На тях пише до 95 градуса мисля. А не съсипва ли и самият колектор да се нагрява като е празен?
Споделете мнения по тези чуденки моля.
Купи си бойлер 200 или 300л с 2 серпентини една над друга, долната за солара, горната за котела, направи си нормална система под налягане с метални тръби, а не с пластмасови, напълни соларната система с пропиленгликол и не се притеснявай за нищо.