• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Моля за малко помощ.
Горелката ми дава много често грешка "вход БТ". Можете ли да кажете как да увелича времето за почистване на горивната камера и тубоса.
По мои наблюдения след като изключи горелката по температура на водата в камерата продължава горене и се задейства блокиращият термостат.
filmatoplo - майстор
За да връща назад топлина - не почистени отворчета на тубуса ,притворил си доста или нацяло клапа на димоотвода ако има ,котела не е почистен добре или въобще, слаба тяга от задръстен комин или др . :wink:
Здравейте, имам 25 kw горелка bisolid gp b hc с котел бисолд 25 kw ,в момента отоплявам около 70 квадрата с тях . Може ли някой да сподели какви настройки ще са добре да направя с цел по добра работа на горелката и котела . Благодаря предварително.
morfei1 - специалист
Какви са ти настройките на min load, max load, min burn, max burn, fan 1 min speed и fan 1 max speed
Колко Kw радиатори имаш инсталирани и ще се ползват, как ще го използваш 24/7 или през определени часове.
ср яну 09, 2019 10:10 pmmorfei1 написа:
Какви са ти настройките на min load, max load, min burn, max burn, fan 1 min speed и fan 1 max speed
Колко Kw радиатори имаш инсталирани и ще се ползват, как ще го използваш 24/7 или през определени часове.
Горенето ми е : подаване на пелети 1-2
Пауза: 22-18
Вентилатор. 30- 45
Вентилатор. 30-45
Общи настройки
Температура на котела. 10- 65
Зона Рег. 10
Тип управление. 1
Датчик пламък. 0
Закъснение реакцията. 30
Хистерезиса. 3
Вент. 1 ИМП / обхват. 12
Имаш ли идея вент.1 ИМП / обхват какво е ?
Имам 4 радиатора в момента и бойлери . На по късен етап ще включа още 3 + бойлер. Ползването е по скоро 24/7 .
morfei1 - специалист
Горенето ми е : подаване на пелети 1-2 - това предполагам е Min/Max Load
Пауза: 22-18 - това предполагам е Min/Max Burn
Вентилатор. 30- 45 - това е ясно.
Вентилатор. 30-45 - това е ясно
Общи настройки
Зона Рег. 10
Тип управление. 1
Датчик пламък. 0
Закъснение реакцията. 30
Хистерезиса. 3
Вент. 1 ИМП / обхват. 12
Имам 4 радиатора в момента и бойлери . На по късен етап ще включа още 3 + бойлер. Ползването е по скоро 24/7 .

Моята горелка е от по-старите поколения, софта и е rev3.1 и няма БГ език.

Шнека засичал ли си колко пуща за 6мин. когато пуснеш да обезвъздушава? Моят е 1540гр. 360сек (6мин.) с таз годишните пелети. С миналогодишните беше 1480гр за 360сек (6мин.) от това варира и мощността, върпеки, load-а и времето на изчакване са еднакви.

Моята я карам
Min/Max Load - 2-6s
Min/Max Burn - 14-19s
Fan1 Min/Max - 48-100%
Тем. на котела - 75C
Зона рег. 20C
Управлявам по температура на водата на котела, тоест без стаен термостат. Имам термо глави на всички радиатори.

Мощноста на горелката се определя при мен от:

Max Load - Min Burn - определая максималната мощност
Min Load - Max Burn - определя минималната мощност

При условие, че знаеш какъв е дебита на шнека - изчисляваш, след което си настройваш мощността на горелката спрямо загубите на къщата.
Разбира се има един минимум под който и да искаш не можеш да паднеш, зависи най вече от качество на пелетите и топлозагубите на къщата и т.н.т.

Ако значението на твоите настройки е същото като моите и ти топли водата спокойно на 65C би трябвало и разхода да ти е добър.
С Max Load - 2сек и изчакване 18сек. хвърля по 1548гр./час скорост на вентилатора 45% e нормално за това количество гориво, съдейки по моята.
С Min Load - 1сек и изчакване 22сек. хвърля по 673гр./час

Изчислявам го при дебит на шнека 1540гр./сек. като моят, при теб може да е по-голям или по-малък, трябва да се измери.

За сравнение в момента на мен твоята макс мощност е моята минимална мощност, а на твоята минимална съм успявал да сваля моята до 775гр./ч с вентилатор 38-40%, с по-ниски стойности за вентилатора ме хваща шубето да пробвам, защото имам чувството, че направо спира да духа и да не направи някоя беля да вземе да връща. Така или иначе, консумацията на къщата ми е доста над тази мощност, 2 етажа, общо 140кв.м с 28Kw радиатори + бойлер 80л., тоест ефект от ползването на тази мощност нямам. Това обаче при всеки е различно, мен може да не ме устройва, но пък при теб нещата може да стоят по друг начин.

Пак казвам, това е в случай, че логиката на управлението на горелката е еднакво и при двето горелки макар и твоята да е по-нова. Моето управление е на фирма Интиел - гр. Поморие. Говорил съм си с тях по телефона на дълго и на широко, много са отзивчиви. Обясниха ми доста неща и ми изпратиха на e-mail всички настройки + сервизните за точно моят модел горелка и версия на софтуера, дори ми предложиха безплатно обновяване на софта, но моята горелка си беше с последната версия.

След като прочетеш упътването и приложиш малко практика върху твоята горелката нещата започват да се избистрят. Виждаш кога започва да издиша или кога хвърля повече от нужното когато почистваш котела.

Моята система я ползвах 2 сезона преди да започна сам да си я ностройвам този сезон, понеже вече имах някаква база как се държи при студена и топла зима, какво прави и т.н.т и т.н.т.

Сигурно съм пратил в небето 1-2тона пелети общо за 3-те сезона преди това, но нещата не стават изведнъж, още повече като нямаш никакъв опит и наблюдения като мен.
За етаж от къща 100 кв, каква корелка ще ми препоръчате ?
чет яну 10, 2019 12:20 pmmorfei1 написа:
Горенето ми е : подаване на пелети 1-2 - това предполагам е Min/Max Load
Пауза: 22-18 - това предполагам е Min/Max Burn
Вентилатор. 30- 45 - това е ясно.
Вентилатор. 30-45 - това е ясно
Общи настройки
Зона Рег. 10
Тип управление. 1
Датчик пламък. 0
Закъснение реакцията. 30
Хистерезиса. 3
Вент. 1 ИМП / обхват. 12

Моята горелка е от по-старите поколения, софта и е rev3.1 и няма БГ език.

Шнека засичал ли си колко пуща за 6мин. когато пуснеш да обезвъздушава? Моят е 1540гр. 360сек (6мин.) с таз годишните пелети. С миналогодишните беше 1480гр за 360сек (6мин.) от това варира и мощността, върпеки, load-а и времето на изчакване са еднакви.

Моята я карам
Min/Max Load - 2-6s
Min/Max Burn - 14-19s
Fan1 Min/Max - 48-100%
Тем. на котела - 75C
Зона рег. 20C
Управлявам по температура на водата на котела, тоест без стаен термостат. Имам термо глави на всички радиатори.

Мощноста на горелката се определя при мен от:

Max Load - Min Burn - определая максималната мощност
Min Load - Max Burn - определя минималната мощност

При условие, че знаеш какъв е дебита на шнека - изчисляваш, след което си настройваш мощността на горелката спрямо загубите на къщата.
Разбира се има един минимум под който и да искаш не можеш да паднеш, зависи най вече от качество на пелетите и топлозагубите на къщата и т.н.т.

Ако значението на твоите настройки е същото като моите и ти топли водата спокойно на 65C би трябвало и разхода да ти е добър.
С Max Load - 2сек и изчакване 18сек. хвърля по 1548гр./час скорост на вентилатора 45% e нормално за това количество гориво, съдейки по моята.
С Min Load - 1сек и изчакване 22сек. хвърля по 673гр./час

Изчислявам го при дебит на шнека 1540гр./сек. като моят, при теб може да е по-голям или по-малък, трябва да се измери.

За сравнение в момента на мен твоята макс мощност е моята минимална мощност, а на твоята минимална съм успявал да сваля моята до 775гр./ч с вентилатор 38-40%, с по-ниски стойности за вентилатора ме хваща шубето да пробвам, защото имам чувството, че направо спира да духа и да не направи някоя беля да вземе да връща. Така или иначе, консумацията на къщата ми е доста над тази мощност, 2 етажа, общо 140кв.м с 28Kw радиатори + бойлер 80л., тоест ефект от ползването на тази мощност нямам. Това обаче при всеки е различно, мен може да не ме устройва, но пък при теб нещата може да стоят по друг начин.

Пак казвам, това е в случай, че логиката на управлението на горелката е еднакво и при двето горелки макар и твоята да е по-нова. Моето управление е на фирма Интиел - гр. Поморие. Говорил съм си с тях по телефона на дълго и на широко, много са отзивчиви. Обясниха ми доста неща и ми изпратиха на e-mail всички настройки + сервизните за точно моят модел горелка и версия на софтуера, дори ми предложиха безплатно обновяване на софта, но моята горелка си беше с последната версия.

След като прочетеш упътването и приложиш малко практика върху твоята горелката нещата започват да се избистрят. Виждаш кога започва да издиша или кога хвърля повече от нужното когато почистваш котела.

Моята система я ползвах 2 сезона преди да започна сам да си я ностройвам този сезон, понеже вече имах някаква база как се държи при студена и топла зима, какво прави и т.н.т и т.н.т.

Сигурно съм пратил в небето 1-2тона пелети общо за 3-те сезона преди това, но нещата не стават изведнъж, още повече като нямаш никакъв опит и наблюдения като мен.
Как да разбера " дали хвърля повече или по малко " като почиствам котела ?
А температурата от 65 градуса не я достига моя котел в момента, сега поддържа 55- 56 градуса, по моята логика и твоя би трябвало да е така .При моята горелкат при макс мощност, преди да достигне температурата на регулиране вентилатора ми е на 1000 - 1200 оборота , чудя се дали да не го намаля още
morfei1 - специалист
чет яну 10, 2019 1:15 pmSvetoslav.D написа:
Как да разбера " дали хвърля повече или по малко " като почиствам котела ?
А температурата от 65 градуса не я достига моя котел в момента, сега поддържа 55- 56 градуса, по моята логика и твоя би трябвало да е така .При моята горелкат при макс мощност, преди да достигне температурата на регулиране вентилатора ми е на 1000 - 1200 оборота , чудя се дали да не го намаля още
Да не те подведа, но ако логиката на управление е еднакво, няма как да с тези настройки да предозираш. Мах мощността ти е по-ниска от минималната на горелката по каталог. Щом не можеш да стигнеш 65C, за мен тези настройки ти идват слаби. Релано котела ти работи на 50-55C, моят пали на толкова и след 5-10мин е вече на 60-65C. Работната температура ти е ниска, моята е 65-70C при мах 75C. Даже обмислям да пали на 60C вместо 55C в момента. Не мисля че печеля нещо от от това при положение, че работи 24/7, но още го обмислям. Евентуално може би има предимство по ниската температура на палене, при по топло време, но тогава разхода е достатъчно нисък, за да не ме интересува чак толкова много. По този начин работната ми температура ще се вдигне още, при макс 75C.

При мен няма обороти на вентилатора , виждам само проценти. Играх си доста и с вентилатора, и с мах и с мин мощноста му, нещата по скоро се влошаваха, от към нагар в пепелника отколкото да се подобряват. Затова ги държа на стандартните. Както казах, по моя преценка, при мен проблема беше в количеството гориво, от което моята система реално няма нужда. С настройките с които беше, доста близки до стандартните.

Min/Max Load - 2-6s
Min/Max Burn - 13-14s
Fan Min/Max - 48%-100%

Пепелта в котела беше тъмна и цапаше, като сажди, при еднакво използване и поддръжка. Пепелника правeше нагари, които стържех с нож и сега се налага, но е много по-малко, става много по лесно и бързо. Налагаше се да го чистя по-два пъти на седмица за да работи безпроблемно. На 2-3 пъти напълни цялото стълбище с пушек в 24:00 вечерта. Абе миналата зима си бях станал печкар, въпреки, че беше доста топла. Отдадох го на пелетите, от които ми останаха 1.5тона за този сезон та имах възможност около месец и малко да експериментирам с тях. Та в крайна сметка се оказа, че и те могат да горят хубаво без да правят проблеми като се пипне тук там.
Пичове помагайте. Закупих чугунен котел БИЗОЛИД с горелка слънчогледова БИЗОЛИД ЕВО 35kw. Харчи като смок 4 чувала по 25 кг слънчоглед за 24 часа.Настройките са 3-11 подаване на пелети, палзата е 22-16,вентилатора 50-80,температура на водата 65 градуса,стаена температура 23.2 градуса .Къщата е нова 120кв. С пвц.дограма,измазана одвън но за сега е без изолация.С термо глави на радиаторите,стаен термореголатор и системата е отворена.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 26

Тема "Пелетни горелки BISOLID Настройки и проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: