• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
addicted - специалист
Смених и подцинкованите умалители с който бях направил термостатичния вентил с по подходящи холендрови връзки, добавих и някой друг филтър за всеки случай.
Прикачен файл:
DSC_0816_resize_14.jpg
Прикачен файл:
DSC_0817_resize_75.jpg
Имах проблем с обезвъздушаването на помпата за серпентината на бойлера, изглежда че когато тръгваше, дръпваше поплавъка на обезвъздушителя и теглеше въздух от там, като е сложена капачката няма проблем.
Когато направя и слънчеви колектори ще вържа двете серпентини както трябва, и за котелната ще пусна по дебела тръба, сега е с ф20мм алуминиева вложка.
Както винаги съм отворен към всякакви критики и предложения, смятам че за "направи сам" е добре, но винаги може и по добре.
addicted - специалист
Прикачен файл:
DSC_0021_resize_93.jpg
Прикачен файл:
DSC_0022_resize_2.jpg
Прикачен файл:
DSC_0830_resize_22.jpg
addicted - специалист
Здравейте майстори.
Имам един проблем който немога да измисля сам как да реша.
Та системата като цяло си работи много добре, точно както се очаква от нея. Миналата зима един ден започна даа прегрява без да топли радиаторите, та се оказа че термостатичния вентил е спрял да отваря, от Herz България ми го подмениха без никакви въпроси и проблеми, само след описание на поведението на системата.
Та сега на проблема.
Когато подгрявам бойлера на ток, започва да подгрява и тръбата към котела, където е датчика на котелната помпа, и в един момент котелната помпа тръгва за кратко, той пак подгрява, тя пак тръгва... губи се много топлина която спрямо цената на тока си е скъпа.
И искам да избегна този ефект ако е възможно.
На подаващата вода към серпентината няма нищо, само кран със сервизни цели. На връщащата има помпа която бута към котела и възвратна клапа веднага след нея.
Ако лятото затварям крана за сервизни цели това значи серпентината да е затворена и от двете страни, от едната с клапа, от другата с кран, което май не е добре, чувал съм че се пукат серпентини ако са затворени и в двата края. По същата причина си мисля и че не бива да слагам и някакъв вид задвижка която да спира потока.
Сега тръбите от изводите на серпентината слизат надолу почти до пода и след това се вдигат до съответните изводи към котела, с цел да се образува нещо като термосифон, ама май не помага много.
Има ли как да реша този проблем със загубата на топлина по интелигентен и безопасен начин.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какъв е тоя датчик на котелна помпа, монтиран на бойлера? :? :shock:
addicted - специалист
Не е монтиран на бойлера, монтиран е на котела, на подава щата тръба. И бойлера започва да подгрява тази тръба. Като мине 40 градуса, котелната помпа се включва, защото мисли че котела гори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Искаш да кажеш, че топла вода от серпентината отива по тръбата чак до котела, при положение че има възвратен клапан и циркулация не е възможна? Това малко не ми се вярва, но пък щом възвратната клапа пропуска в посока към котела, защо те притеснява, че ще се спука серпентината?
нед сеп 26, 2021 9:38 amaddicted написа:
На подаващата вода към серпентината няма нищо, само кран със сервизни цели. На връщащата има помпа която бута към котела и възвратна клапа веднага след нея.
Ако лятото затварям крана за сервизни цели това значи серпентината да е затворена и от двете страни, от едната с клапа, от другата с кран, което май не е добре, чувал съм че се пукат серпентини ако са затворени и в двата края.
Затвори си крана на подаващата вода към серпентината и когато започне да се разширява водата в нея - клапата просто ще се отвори и серпентината няма да се спука
addicted - специалист
А като изстине и започне да се свива? Това може ли да е проблем? Или тогава ще дръпне въздух през обезвъздушителя.
Тогава мога крана да го заменя с някаква задвижка която да се пуска заедно с помпата за бойлера.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Burnit или Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: