• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
Айде сега му намалих мощноста на котела на 58%, което отговаря на 13.92кв. И пид поведението го сложих на инерционно. Сега ако не модулира за по-дълго незнам.
Радиаторна "мощност" 8 киловата при 60/42/22. При 80/60/22 е още по зле за долното.
Отопляема площ 65 кв.м. Не ми се рови дали има изолация.
Подавана мощност 13.92 квт.
Предп. необх.мощ. 6-7 квт. /само за отопл. без БГВ/ изчислена "майсторската".
Ши цикли на ишлеме.
Се пак ши го настроиш, няма де да иди.
sokolov.91 - майстор
От както снощи го скопих на 58% днес работи доста по-дълго на около 50 градуса задание от рагулаатора. Друг е въпроса как това ще се отрази наа разхода.
Понеже се грея на газ в УК, няколко неща.
Цената се смята в кв ч. По доста сложна формула, отчитаща дори на коя улица си. Газомера е в м3. Обаче цената на кв.ч е 3.5п, докато на тока е 17п.

Относно контрола на бойлера: всичко зависи от топлоизолацията, другото е разлика в цените под 10%, по скоро 5%.
Имам един бойлер, може би на 35+ години, елементарен, има точно 5 части в него, 0 електроника. Най-скъпата му част е 80 лири, още ги има. Бойлера не се пройзвежда от 5 г.

Как се настройва топлото? Има един механичен терморегулатор в антрето. Настроен на 22 градуса. Радиаторите нямат термовинтили. От бойлера се настройва темп. на водата (с копче нато на печка раховец :) ) има една проста термодвойка за 0/1. Помпата върти водата през радиаторите. Щом в антрето стигне 22 гр. спира помпата => водата в бойлера не изстива и той гасне. Това е.
Апартамента е 60 кв.м вътрешен с нова пвц дограма и изолация в стените. Цена за отопление + топла вода на мивките на месец при външна темп средно 3-4 гр = 25 лири.

Получих оферта за нов бийлер модерен - 3000 лири с монтажа. Щял да прави икономия от 200 лири на година. 15 г да го изплатя, но той нокога няма да изкара 15 г.

Идеята е, че умни контролери по 200+ лв за да се открие топлата вода отново, са си просто набутвация, или няма да се изплатят в живота на бойлера.
пон ное 26, 2018 12:22 pmsokolov.91 написа:
От както снощи го скопих на 58% днес работи доста по-дълго на около 50 градуса задание от рагулаатора. Друг е въпроса как това ще се отрази наа разхода.
Положителен. Просто няма въпрос. Няма как да го установиш по брояча. Сега времето е топло, беше студено, пак се чака студ. Условията се променят.
Няма да цитирам пак експеримента ти, който е показателен, само не за тебе.
Цъкни го на 35%, само заради мен! Мисля, че днес ще стигнат. Дори и за предстоящите студени дни. За къпане също, но зависи от буфера-бойлер. Колко литра е?
За истинска зима ще ти са достатъчни не повече от 45%.
пон ное 26, 2018 1:37 pmgarnet написа:
Понеже се грея на газ в УК, няколко неща.
Цената се смята в кв ч. По доста сложна формула, отчитаща дори на коя улица си. Газомера е в м3. Обаче цената на кв.ч е 3.5п, докато на тока е 17п.

Относно контрола на бойлера: всичко зависи от топлоизолацията, другото е разлика в цените под 10%, по скоро 5%.
Имам един бойлер, може би на 35+ години, елементарен, има точно 5 части в него, 0 електроника. Най-скъпата му част е 80 лири, още ги има. Бойлера не се пройзвежда от 5 г.

Как се настройва топлото? Има един механичен терморегулатор в антрето. Настроен на 22 градуса. Радиаторите нямат термовинтили. От бойлера се настройва темп. на водата (с копче нато на печка раховец :) ) има една проста термодвойка за 0/1. Помпата върти водата през радиаторите. Щом в антрето стигне 22 гр. спира помпата => водата в бойлера не изстива и той гасне. Това е.
Апартамента е 60 кв.м вътрешен с нова пвц дограма и изолация в стените. Цена за отопление + топла вода на мивките на месец при външна темп средно 3-4 гр = 25 лири.

Получих оферта за нов бийлер модерен - 3000 лири с монтажа. Щял да прави икономия от 200 лири на година. 15 г да го изплатя, но той нокога няма да изкара 15 г.

Идеята е, че умни контролери по 200+ лв за да се открие топлата вода отново, са си просто набутвация, или няма да се изплатят в живота на бойлера.
Анджак, на чист английски.
sokolov.91 - майстор
пон ное 26, 2018 1:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон ное 26, 2018 12:22 pmsokolov.91 написа:
Положителен. Просто няма въпрос. Няма как да го установиш по брояча. Сега времето е топло, беше студено, пак се чака студ. Условията се променят.
Няма да цитирам пак експеримента ти, който е показателен, само не за тебе.
Цъкни го на 35%, само заради мен! Мисля, че днес ще стигнат. Дори и за предстоящите студени дни. За къпане също, но зависи от буфера-бойлер. Колко литра е?
За истинска зима ще ти са достатъчни не повече от 45%.
Именно заради бойлера не ми се намалява толкова много котела, защото сега смогва да грее бойлера дори докато някой се къпе и реално топлата вода няма край. Нямаа ли начин да намаля мощноста на котела само в режим отопленение, пък за бойлера да си остане по силен?

П.С. Сега видях в книжката на котела в сервизното меню има и отделна настройка на проценти мощност за топла вода. Оставили са я на 70%. Сега намалих котела на 40% за радиаторите. Притеснява ме обаче това, което пише в книжката срещу въпросните настройки за мощност.
Пише:
При уреди на природен газ:
>Настройте топлинната мощност в проценти.
>Измерете дебита на газ.
>Сравнете резултатите от измерването с таблиците за настройка (страница 59). При отклонения коригирайте настройката.
Аз това измерване няма как да го направя и се замислям трябва ли така смело да си променям мощноста на котела?
Последна промяна от sokolov.91 на пон ное 26, 2018 2:56 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
Цената на газа е съизмерима с цената в България, аз го изкарах около 10-20% по евтинo от цената в България, но тока в GB е почти два пъти по скъп.
пон ное 26, 2018 2:29 pmsokolov.91 написа:
Нямаа ли начин да намаля мощноста на котела само в режим отопленение, пък за бойлера да си остане по силен?

Аз комби бойлер без отделно копче за т на топла вода не съм виждал. Твоя няма ли?
sokolov.91 - майстор
пон ное 26, 2018 2:58 pmgarnet написа:
пон ное 26, 2018 2:29 pmsokolov.91 написа:
Нямаа ли начин да намаля мощноста на котела само в режим отопленение, пък за бойлера да си остане по силен?

Аз комби бойлер без отделно копче за т на топла вода не съм виждал. Твоя няма ли?
Мойто не е бойлер, а котел с отделен обемен бойлер.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: