• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Как разбра, че гледам прогнози?
Климатика я мери, точен е с друг външен термометър.
Проверявам я през час, два и дава 10, 11,11,10,11,11.
Е, колко е средната според теб? Броих я за 11гр.
Пък твойта може да е била 21гр. за 10ч., последните 2ч. да е паднала на 14гр. и смяташ средно, миии не е толкова сори!
Подобна консумация? - вън/вътре 13гр., твойта 6гр уж и консумацията ти е повече!
Изолации нямам, къща, 3,5 външни стени, останалите към неотопляеми помещения.
Само дограма имам вече.
Тестове при 24гр. направих специално за теб, поне едната температура да е еднаква.
За мен видях, че няма значение! От значение е разликата м/у вън и вътре!
Аз не знам как спите на тая температура, аз не можах - следих засичах, гледах външната, пуших - изтърпях, нали е за идеята!
Тея митове с топлината от радиатора, че била друга няма да коментирам.
Какъв СОР 3-4, аз се боря за 6, що?
При ОН-ОФФ се влошава да! Ама е е при +11гр., пък СОР е при +7гр.
Отделно при частичен товар се повишава също!
Аз за кво съм го взел с СОР 5,02, при 6kW?
Примерно Hitachi 2210RX на минимум му дават СОР = 12 !!!
За мойта стая имам коефицент 15,5W +-1,5W на градус разлика вътр. спрямо външната.
При положителни температури 14W, при отрицателни 17W.
Примера от вчера:
Разлика 13гр*14W = 182W ще харчи климатика.- в случая 175W.
От преди дограмата:
При 20гр. вътр./11гр. външна харчи средно 140W, или 15,55W/гр. , ОН-ОФФ влошава малко.
20гр./0гр. харчи 280W или 14W/гр.
20гр./-10гр. харчи 500W, или 16,66W/гр.
20гр./-15гр. харчи 600W, или 17,14W/гр.

PS: Морфи, моля те, махни тоя вентилатор от Ауто и му задай 2-ра или 3-та степен!!!
Аутото го ползвай при охлаждане.
шоп - майстор
ср окт 14, 2020 7:58 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Морфи, моля те, махни тоя вентилатор от Ауто и му задай 2-ра или 3-та степен!!!
+ 1 към мнението
Всяка хладилна машина работи ефективно само при максимален топлоприток и топлоотдаване.
morfei1 - специалист
Външното ти тяло измерва външната температура? Вчера в 21:20 като си го пуснал е било 10-11C и цяла вечер е държало 10C?

Чисто от любопитство това в България ли е и ако не е тайна в кой район?

Не знам ти как ги смяташ, но едва ли го правиш по-точно от Home Assistant, Influxdb и Grafana взети заедно.
Последна промяна от morfei1 на ср окт 14, 2020 8:38 pm, променено общо 2 пъти.
шоп - майстор
Тази сутрин в София бе 7-8 градуса.
ср окт 14, 2020 8:33 pmmorfei1 написа:
Външното ти тяло измерва външната температура? Вчера в 21:20 като си го пуснал е било 10-11C и цяла вечер е държало 10C?

Чисто от любопитство това в България ли е и ако не е тайна в кой район?

Не знам ти как ги смяташ, но едва ли го правиш по-точно от Home Assistant, Influxdb и Grafana взети заедно.
Мдааа, външното я мери и показва. И твоето я мери, само не ти я показва. .
Даа, от 21- 5ч. беше 11,10гр. после съм задрямал.
Към 10:20, т.е. 3 часа след стоп вън беше 13гр. и темп.
в стаята беше паднала с 3 гр, от 24 на 21гр.
с. Първомайци, на 5км. от Горна Оряховица, център - център. От табела до табела 20м.
Цитираш някакви приложения, не ме впечатляват!
Използвам истински мултицети минали лаборатория, и електромери истински.
Играчки, не ползвам.
Има едни дето показват и хилядни от W.
Божеее, кога ще си събереш версиите!
morfei1 - специалист
ср окт 14, 2020 7:58 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Морфи, моля те, махни тоя вентилатор от Ауто и му задай 2-ра или 3-та степен!!!
И резултата е 2,65Kw за 11:22часа работа при поддръжане на същата температура задание 24C и при същата средна външна температура 18.5C за периода. Среден разход на час 233w. Степента на вентилатора беше настроена на 2 от 4-ри възможни. Тоест казано простичко - разхода се повишава спрямо предходната вечер с около 45-50w средно на час.

Издиша ти нещо тази теория, дано поне сметките ти с професионалния уред заверен в лаборатория са по-точни..... :roll: . Само не ме карай да го държа вентилатора на 3 или 4 за да му повиша КПД-то, щот т'ва бръмчене не мога да го изтрая :mrgreen:

Тази и утре вечер меря кот меря, събота мисля да приключвам с тия духалки :lol:

Едит:
за протокола (не правя сравнение), конвектора снощи за период общо 11:50часа работа и подържане от 19:44 да 22:00 - 24C и от 22:00 до 07:34 - 23C е "изгорил" общо 2,62Kw. Само за перода от 22:00 до 07:34 е включил точно 5 пъти x 15мин. 9:34часа е подържал температурата в помещението с общо 1,25kh.

Климатика за този периода от 22:00 до 07:00 е "изгорил" 1.55kw при задание 24C.

Има хора къде вярват в COP 4 има хора и къде вярват, че една 2kw духалка или конвектор може да изгори 300лв. за една 12кв.м стая. Може, ако я оставите да работи един месец на терасата без да изключва дори за минута е напълно възможно.

Аз не вярвам в нито една от двето тъпотии, защото използването им в моите условия показва друго.
Няма какво да спорим.
Климатика ти не е добре!
Вероятно фреона го няма.
Ще се влошава още повече с падането на температурата.
И ще харчи повече съответно. Няма мои, твои условия тука.
Нали сравняваш с конвектора при твоите.
Около 0гр. ще харчи 1kW ище заскрежава на ивици - наблюдавай.
morfei1 - специалист
Благодаря за идеята, ако поради някаква причина ми се наложи да го ползвам на около 0C ще обърна внимание дали заскрежава на ивици.
Ти не каза точният модел на климатика, ама дори най-смотания на Фуджи LLC, работи чудесно.
LMCA, LMCE, LMCBN има значение кой е, но не чак толкова.
Имам наблюдения върху Фуджи:
2 LGC, 1 LLC, 1 LCC, 1 LDC, 2 LMCE, 3 LTC, 2 LUC, 1 LMBCN и 1 KGTA.
Къде преки, къде косвени - няма оплаквания.
Препоръчвам ги на колеги, приятели. Не се занимавам с това, но ме питат хората.
Ти и да зададеш максимален вентилатор, не е задължително да го включи някога. Може да си кара на първа, втора според дали е нужно.
morfei1 - специалист
LMCA е точният модел на въпросното Fujitsu. Също имам 24-ка Fujitsu на около 6год не помня точния модел. Еднa 12-ка LMCE на 1-година. Имам и General 9-ка и 12-ка на около 15год. Инвертори които работят.

Миналата зима пенсионирах след близо 19год служба една 12-ка Панасоник инвертор от първите. А преди около 5-6 пенсионирах едни Панасоник 18-ка Неинверторен.

Не е като да нямам преки впечатление и личен опит от първа ръка за изминалите 20год. Колко топли и колко харчи един климатик.

Не знам какво имаш предвид задавам ръчно макс вентилатор пък той си крета на минимум. Вентилатора си мени оборотите когато е на auto, когато е настроен ръчно на определена степен си духа винаги с една и съща сила/обороти.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: