Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Аз не разбрах дали има 2 отделни помпи -ако има то слагаш клапи както каза колегата .
taylor1 - напреднал
пон ное 19, 2018 9:22 amfilmatoplo написа:
Аз не разбрах дали има 2 отделни помпи -ако има то слагаш клапи както каза колегата .
Да, помпите са две. Като тази на БГВ е последователно след помпата на системата. Тя е монтирана на "студената вода" на отклонение на тръбите преди самите колектори, които са за радиаторите.
Ако правилно разбирам клапана трябва да го монтирам обратно на посоката на водата, т.е. в нормално положение да спира циркулацията. А при сработване на помпата например 1 степен, създадената циркулация от нея ще преодолее ли силата, с която пружината притиска клапана?
gnt69 - майстор
пон ное 19, 2018 10:05 amtaylor1 написа:
Да, помпите са две. Като тази на БГВ е последователно след помпата на системата. Тя е монтирана на "студената вода" на отклонение на тръбите преди самите колектори, които са за радиаторите.
Ако правилно разбирам клапана трябва да го монтирам обратно на посоката на водата, т.е. в нормално положение да спира циркулацията. А при сработване на помпата например 1 степен, създадената циркулация от нея ще преодолее ли силата, с която пружината притиска клапана?
Малко не е ясно по описанието ти да не би и помпа отопление да създава налягане към бойлера.
Монтираш клапата в нормално положение по посока движение на водата. Само когато работи помпата ще преодолее пружината и ще топли или охлажда бойлера.
jolobg - специалист
...
Не. Не бъркай предпазен клапан по налягане с възвратен клапан! Клапанът трябва да се отваря в посока на движение на водата (има си стрелка на корпуса указваща посоката на монтаж). Когато помпата спре, и циркулацията ще спре, защото когато водата в котела е с по-ниска температура от тази в бойлера, потокът на водата в системата ще обърне посоката и ще притисне клапана.
...+ да е изпълнено условието, когато водата в котела е с по-ниска температура от тази в бойлера да не работи и другата (отопление) помпа в посока на бойлера, както ти е написал gnt69.
taylor1 - напреднал
пон ное 19, 2018 10:20 amjolobg написа:
...
Не. Не бъркай предпазен клапан по налягане с възвратен клапан! Клапанът трябва да се отваря в посока на движение на водата (има си стрелка на корпуса указваща посоката на монтаж). Когато помпата спре, и циркулацията ще спре, защото когато водата в котела е с по-ниска температура от тази в бойлера, потокът на водата в системата ще обърне посоката и ще притисне клапана.
...+ да е изпълнено условието, когато водата в котела е с по-ниска температура от тази в бойлера да не работи и другата (отопление) помпа в посока на бойлера, както ти е написал gnt69.
Не ги бъркам. За да стане по ясно драснах тази схема в участъка, който захранва бойлера. Имам възвратен(обратен) гравитачен клапан на връщащата вода след колектора, за да не влияе помпата на БГВ.
Изображение
Когато помпата на БГВ не работи, в серпентината циркулира вода от помпата на котела. Искам тази циркулация да я спра. Тръбната разводка не може да се променя на този етап.

пон ное 19, 2018 10:15 amgnt69 написа:
Малко не е ясно по описанието ти да не би и помпа отопление да създава налягане към бойлера.
Монтираш клапата в нормално положение по посока движение на водата. Само когато работи помпата ще преодолее пружината и ще топли или охлажда бойлера.
Да помпата на котела създава налягане към бойлера. Ако монтирам клапата в нормално положение няма ли помпата на котела да я отваря?
LazarGanev - "Велик майстор"
Тази помпа за бойлера е напълно излишна, основната помпа спокойно ще си грее и серпентината. Не разбирам защо искаш да спираш циркулацията като загрее бойлера?
taylor1 - напреднал
пон ное 19, 2018 11:05 amLazarGanev написа:
Тази помпа за бойлера е напълно излишна, основната помпа спокойно ще си грее и серпентината. Не разбирам защо искаш да спираш циркулацията като загрее бойлера?
И аз стигнах до извода,че помпата е излишна и за това искам да я сменя със зонов двупопосочен вентил.
Някой път се налага да няма никой в къщи по цяла седмица. Тогава котела ще работи на мин. мощност, колкото да няма рязко спадане на температурите в стаите. Идеята е преди да се прибера да го пусна/отдалечено/ на по висока мощност. С цел по-бързото затопляне искам временно да "отрежа" бойлера.
LazarGanev - "Велик майстор"
Човек, бойлера се стопля за 15 минути, той не ти пречи за стоплянето на къщата. Напротив, бойлера трябва да е винаги с приоритет. Поразсъждавай малко и ще видиш, че съм прав.
пон ное 19, 2018 12:16 pmLazarGanev написа:
Човек, бойлера се стопля за 15 минути, той не ти пречи за стоплянето на къщата. Напротив, бойлера трябва да е винаги с приоритет. Поразсъждавай малко и ще видиш, че съм прав.
Хм....не бях се замислял, конкретно, как стоят нещата и в подробности.
Посмятах малко. Горелка 20 киловата ще сгрее 100 л. вода, от 30 до 70 градуса с разход на 5.8 киловата. Това ще отнеме малко повече от 15 минути.
Изводи:
-на кой му трябват 70 градуса да се изкъпе?
-кой не може да чака 15 минути за къпане и за последващо топло, особено след като нещата се случват едновременно?
-като има дистанционен контрол, защо има притеснения?
-Лазар е прав.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: