Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
2
шоп - майстор
Колко литров е бойлера и каква е серпентината ( долна, средна)?

Няма голямо значение дали на 1 или на 2, но все пак аз бих монтирал на 1

Особено ако серпентината е долна, защото така ще уползотворим макс. сл. енергия. Поне на теория. На практика почти няма да усетим разлика.
Няма да има огромно разслоение на Т на водата и датичка на 1 или на 2 няма да показва огромни разлики.
ivanov_km - специалист
Бойлера е с една серпентина и пише, че е долна. Очаквам го понеже нямат налични бройки в страната. С една дума изработва се в момента. Снимката е от сайта на Елдоминвест на избраният от мен бойлер.
milenskior - специалист
Аз имам 150 л бойлер на Елдом с долна серпентина и 2 места за дтчика. Подобно на този
Пробвал съм и двата варианта и когато дтчика е на долната гилза (номер 1 при теб) хваща повече топло. Помпата е въртяла повече време през деня и температурата в бойлера е малко по-висока.
Така че аз го карам на поз 1.
шоп - майстор
Бойлер с долна серпентина е най-подходящ за загряване със сл. енергия. Серпентината се намира в участък, където постъпва студената вода и датчика бих го сложил лично аз най-доло. Номер 1
Така и при облачно време или зимата солара ще работи макс. ефективно. Ще се изтиска и малкото сл. енергия, която е постъпила в колектора.
kalin72 - майстор
Я да попитам, какво мислите за тези Елдом бойлери, които са с управление на солар/котел? Примерно ей този:
http://eldominvest.com/bg/product/439.html
Искам да взема един за село, ще правя DB система. Много гледах и термосифонните системи, но нещо ме спира, въпреки много ниската цена - цялата е 500 лева, пък за DB само бойлера ще е толкова.
пон фев 25, 2019 12:08 pmkalin72 написа:
Я да попитам, какво мислите за тези Елдом бойлери, които са с управление на солар/котел? Примерно ей този:
http://eldominvest.com/bg/product/439.html
Искам да взема един за село, ще правя DB система. Много гледах и термосифонните системи, но нещо ме спира, въпреки много ниската цена - цялата е 500 лева, пък за DB само бойлера ще е толкова.
За висящи бойлери Елдома е №1+ контролер №1 Натурела.
Ма ти, що такъф малък бойлер заглеждаш?
С какво ще го топлиш?
Опааа, в бързината, да са хваля с варненски продукти, не прочетах до края.
kalin72 - майстор
Тоест, контролера в този бойлер е на Натурела?
Ахааааа, от каките е.
Скоро не съм ги виждал сякаш.....от Св. Валентий май...
Какъв ремонт ми спретнаха самооооо......!!!
Andri01 - майстор
Каките ?На "Св. Валентий"...!? Малеййй,до ремонт ли се докара,бе градско? :?

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: