Най - вълнуващия въпрос зимно време.
GreykoExp50RB50 - специалист
вт дек 04, 2018 4:19 pmfilmatoplo написа:
Питай да я смените главата с по малка ,все ще се намери една- дори ползвана .
В момента като е с 50кв. мощност ,какъв ще бъде резултата-по голям разход,много топло или и двете,като естествено напълно ненужно.То като се изолира и първият етаж и сигурно ще стане страшно. :) Поздрави!
filmatoplo - майстор
Ще бъде топло но за сметка на нефективна работа и разход от честите паления ,ти ще го мъчиш да работи на 1 и в изчакване -то и нещо ще се повреди като гори само назад огъня към малкия шнек ,ще трупа нагар ,ще пуши в маркуча .
andy_forresite - майстор
10-50 kw означава че гори между 2 и 10 кг на час.
7-30 kw означава че гори между 1,5 и 6 кг на час.
5-20 - от 1 до 4 кг/час.

Филм, да кажем че вземе 20-киловатова глава, но и котелът е 50 киловата. Опитвам се да си представя 20-ка как гори с 1,3 кг/час в котел 50 :) По-добре 30-киловатова глава, доизолиране на цялата къща и управление по стаен термостат. Или по два стайни термостата - с 2 зони.
filmatoplo - майстор
И в момента имам горелки 20 ки монтирани на 32-40-50 клв котли преоразмерени за дърва навремето .Където са ме послушали има и термовентил .
andy_forresite - майстор
С грейко 20/20 съм, в момента първа ми е ~1,4 на час, димните са 70-71 при 62 на водата. Затова се чудя с 50-ка какво ли ще става. Той с 6 тръби ли е на ход и със същият диаметър предполагам?
вт дек 04, 2018 4:50 pmfilmatoplo написа:
Ще бъде топло но за сметка на нефективна работа и разход от честите паления ,ти ще го мъчиш да работи на 1 и в изчакване -то и нещо ще се повреди като гори само назад огъня към малкия шнек ,ще трупа нагар ,ще пуши в маркуча .
Ясно,благодаря!Ще се отварят прозорци тая зима(или няма да се затварят :D) и ще се мисли вариант за смяна и на двете с 30/30!
Мисля,че ще се получи с настройка за активиран таймер само ще си го пригодя както ще е най-подходящо за темп.в къщата.
Ще следя колко изстива Т на къщата и Т на водата и ще се нагласи според тези стойности ,а като се изгради изолация си мисля,че ще е още по-добре.
Като ясно разбирам,че не е най-удачния вариант за горелката,на която "идеята" и е друга!
Вече откъм разход (не най-важното чак до голяма степен) ще разбера сам как ще се държи с това включване и изключване.

Поздрави на всички и благодаря за съветите! :)
вт дек 04, 2018 3:57 pmGreykoExp50RB50 написа:
вт дек 04, 2018 3:53 pmfilmatoplo написа:
Това е конденз , има и по лошо -кондензира дим в маркуча и полепва прахоляк и стяга горе шнека :wink: Има и кондензни пелетни котли ,но те не са тези :wink: затова газ над 60 гр.
Така и направих,благодаря!

Забравих да спомена в пр. пост :общо 155м2(абсолютно чиста обитаема площ без стените :) ).
Ма ти си за 20ка бре.
Кви 30ки, кви кила и маркучи бистрите.......???????!!!!!!!
Чудно ми е кой избра 50ката.
filmatoplo - майстор
:? Да се чуди човек кой каза да е 50ка .
andy_forresite - майстор
Хайде пък и вие. Все едно не сте виждали 15 киловата суха камина в стая 13 квадрата. Свършило е вече. Котелът е купен и "подкаран". Избран е вероятно на принципа голямото може и много, и малко. Щеше да е вярно ако си купуваме бус. В случая който си го е избрал има вариант и той се нарича воден акумулатор, по-известен като буфер. Едно такова 2000 литра и след изолацията "ще заспи". Без него с изолация ще е по-зле. Съветът ми е да се довърши разбира се.
Л.Ганев изтезава една 20-ка. Сега може да си купи нов котел с отстъпка. Утре ще се разшири отново и 50-ката ще си свирука на мощност 1.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: