Най - вълнуващия въпрос зимно време.
GreykoExp50RB50 - специалист
Хора несъм някакъв експерт точно в тази област,даже никакъв,но мога да разсъждавам и най-вече да мисля.
Стигнах до следното заключение:радиаторите мисля са ми по-големият проблем(оставете разхода на пелети настрана засега),защото са много преоразмерени и ако да кажем сложа 20кв. горелка+20кв котел и си работи системата също на 60-62градуса примерно,по системата пак ще циркулира същата вода,независимо от какво е загрята тя!И съответно пак ще е много жега в помещенията,докато ако са по-малки ще затопля съответно по-малко.
Защото сега всичките са намалени до минимум,даже няколко са изцяло спряни!
Това са мои разсъждения и мисли от наблюдение на цялата ситуация.
Искрено благодаря за предложението за бартера,просто искам да си изясня каква ще е съществената разлика от тази операция(пак казвам оставете настрана разхода за момент) и дали има нещо вярно в това,което написах за пре-пре-преоразмерените радиатори.
Въздържах се от ядосвания,по повод човека,който "съвършено правилно изчисли" цялата система ама виновен съм си аз,че съм му се доверил,той не е виновен,че е "неграмотен" в тази сфера!

Поздрави на всички!
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 06, 2018 10:10 pmGreykoExp50RB50 написа:
Хора несъм някакъв експерт точно в тази област,даже никакъв,но мога да разсъждавам и най-вече да мисля.
Стигнах до следното заключение:радиаторите мисля са ми по-големият проблем(оставете разхода на пелети настрана засега),защото са много преоразмерени и ако да кажем сложа 20кв. горелка+20кв котел и си работи системата също на 60-62градуса примерно,по системата пак ще циркулира същата вода,независимо от какво е загрята тя!И съответно пак ще е много жега в помещенията,докато ако са по-малки ще затопля съответно по-малко.
Искрено благодаря за предложението за бартера,просто искам да си изясня каква ще е съществената разлика от тази операция(пак казвам оставете настрана разхода за момент) и дали има нещо вярно в това,което написах за пре-пре-преоразмерените радиатори.
Въздържах се от ядосвания,по повод човека,който "съвършено правилно изчисли" цялата система ама виновен съм си аз,че съм му се доверил,той не е виновен,че е "неграмотен" в тази сфера!

Поздрави на всички!
Варианти много:
1. Четирипътен вентил + втора помпа
2. Малък буфер (ли поне HW) с 2 трипътни вентила
3. Котелна помпа с трипътен вентил, въртяща през бойлера + смесителна помпена група (като за подово), въртяща през радиаторите
Последната схема е много добра и лесна.
Откъде си бе човек? Ако си близо да дойдем да те оправим?
чет дек 06, 2018 10:29 pmLazarGanev написа:

Поздрави на всички!
Варианти много:
3. Котелна помпа с трипътен вентил, въртяща през бойлера + смесителна помпена група (като за подово), въртяща през радиаторите
От Пловдивския регион съм!
чет дек 06, 2018 10:35 pmGreykoExp50RB50 написа:
чет дек 06, 2018 10:29 pmLazarGanev написа:

Поздрави на всички!
Варианти много:
От Пловдивския регион съм!
С удоволствие даже бих те "взел" в командировка към Пловдивския край,хем да видиш и малко повече сняг на едно място(това шеговито разбира се),но за мое съжаление нямам никакво свободно време-или си върша работата или чета,пиша и се занимавам с парното!
Но ще се преправи със сигурност,никога не се задоволявам с различно от поне оптималното,да не казвам перфектното(особено по вина на друг,макар,че аз съм за ..) :axe:
Последна промяна от GreykoExp50RB50 на чет дек 06, 2018 10:48 pm, променено общо 1 път.
Идеята е, че петдесятката прави 60 градуса за норматив, а двайската ши са труди по дълго време.
Преоразмерен и оразмерен радиатор "консумират"-трансформират, точно една и съща енергия, която и трябва на къщата. Кофти е ако си с преоразмерени радиатори и нямаш трипътен на котелния кръг. ......и още една на радиаторния....и хидравличен.....Сложно, А?
Случка с мойта къща, мойта 20ка и моя милост, дето са прибира от Пампоровец, след седмични ски.
Отне на горелката 6 часа на пълна мощност, докато стопли от 5 до 60 градуса 600 л вода.
В що годе нормални условия, за това са нужни малко под 40 киловата, които горелката ги дава за 2, да речем 3 часа. Другите 3 часа е работила за стоте квадрата. Ми маненка е за ударно затопляне, големка е за постоянно горене, затуй съм сложил буфер.
Педесятката щеше да се справи за 2 часа, ама после не ми трябва.
За твойта къща 15 киловата максимални, ама понеже няма такова Грейко, 20 киловата ти е добре.
Офертата е добра. Разбирам те, не ти е много ясно, опатил си и вече се притесняваш.
Или ще трябва да го осмислиш и възприемеш, да вземеш различно и самостоятелно решение или още веднъж да се довериш. Последното е меко казано трудно, но как пък петтима да са грешни?!!

Опааа, Лазар ма изприварил.
andy_forresite - майстор
GreykoRB50, отговорих ти на въпросите отпреди половин час на лично съобщение. Надявам се да са верни или поне да ти помогнат да разбереш някои неща.
Едни настройки щеше да пишеш - подаване на трите мощности, секунди пауза и %вентилатор, за предпочитане с обороти/мин.
чет дек 06, 2018 10:53 pmandy_forresite написа:
GreykoRB50, отговорих ти на въпросите отпреди половин час на лично съобщение. Надявам се да са верни или поне да ти помогнат да разбереш някои неща.
Едни настройки щеше да пишеш - подаване на трите мощности, секунди пауза и %вентилатор, за предпочитане с обороти/мин.
Сори сега видях! ::)
Благодаря за инфото,повечето неща не ги схванах ама пак ще ги прочета и ще си ги усмисля!
Е хубава работа!
Пускаш предложение на лични, та ако стане–хубу, ако не–майната му. В същото време афишираш съвсем открито, че си сътворил подобен акт.
Ми не е честно. Потресен съм и дълбоко огорчен.
markoscbr - специалист
чет дек 06, 2018 10:53 pmandy_forresite написа:
Анди уважения от мен но навремето ме обърка с твойте подавания на коя степен колко сек.да подам нищо подобно казаното от теб дори те помолих за тел.и си остана до там,и тогава аз ти казах че за всеки район и самия котел си е индивидуално ,не се заяждам с теб , той е на 100км от мен ,човека пише че не му е ясно според мен трябва да извика инсталатора да коментират схемата и да се стигне до решение ,ако чувства първия инсталатор че се е оцапал да извика друг.
bai_bradyra - специалист
чет дек 06, 2018 11:45 pmmarkoscbr написа:
Анди уважения от мен но навремето ме обърка с твойте подавания на коя степен колко сек.да подам нищо подобно казаното от теб дори те помолих за тел.и си остана до там,и тогава аз ти казах че за всеки район и самия котел си е индивидуално ,не се заяждам с теб , той е на 100км от мен ,човека пише че не му е ясно според мен трябва да извика инсталатора да коментират схемата и да се стигне до решение ,ако чувства първия инсталатор че се е оцапал да извика друг.
Разбира се , че отоплителните ни системи са различни- тяга на комин, качество на пелети, на кой преоразмерени радиатори, на кой недостигащи :lol: , дори има значение кой си чисти котела редовно и кой напролет :supz: , но тук сме за да си помагаме. Дето има една приказка не питай старило,а питай патило. Анди се е опитал да ти помогне. При теб не се е получило-ще пробваш друг вариант, не го нападай. Като правих табличката преди време винаги съм казвал , че стъпва на две неизвестни величини :lol: -калоричност на пелетите и КПД на котела давани от производителя, който обикновенно послъгва т.е изчислените дози не при всеки ще паснат едно към едно, но е отправна точка за експерименти и да не се разбъркат тотално настройките. Пипаш по малко нагоре или надолу докато постигнеш задоволителен резултат. И най-добри резултати се постигат когато виното ти е при котела :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: