Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
шоп написа:
s_s1, за енергонезависимостта съм 100% съгласен с теб

и 6 месеца да нямам ток ще ожевея, зашото имам котел на дърва и въглища и на естествена циркулация.
За 80 литровият бойлер обаче не те разбирам. Според мойте разбираня 80 литров бойлер се монтират в студентска квартира обитавана от 1 студент.

Вкъщи имам два 120 сгрявани със серпентини от котел и слънце + 480 литра сгрявани само от слънце.
Дори в тези -17-19 градуса има слънце и имам 480 литра слънчева вода сгряна до 45-50 градуса, който се явяват вход в 120 литровите.
Колега ако кажеш че имаш и бомбоубежище значи си се подготвил за трета световна война :supz: :mrgreen: :mrgreen:
Svezar - специалист
DimitarD написа:
По въпроса с изолациите, тъй като много често при разхода ги намесвате, мнението ми че изолацията на къща е пълен смях
Това не го казвай пред хора че само от учтивост няма да ти се смеят !
bobi65 написа:
400 кв, отоплявам.. 20.5 до 21 градуса поддържам с стаен термостат в средата на сградата.
при - 12 до -7 градуса през денонощието съм на 3 чувала по 15 кг.
Интересно този колега ако е без изолация колко ще му е разхода :? :wink:
kolcho - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
kolcho написа:
.Не каза как ползваш високата си част когато спре тока,освен ако не се налага Тя да работи,щото в Княжево тока не спира.
Ииииии..........бъди снизходителен към нас-дърварите!Моля!
Споко, напълно снизходителен съм.
Предположението, че спирането на тока е проблем единствено на хора с моята схема на отопление, а отопляващите се на пелети, дърва или въглища просто го нямат, особено ако имат отоплителни системи с електрически горелки и принудителна циркулация, е много мило и основателно. Решил съм този проблем по два начина:
1. Имам чудесна камина на дърва. По принцип я ползвам за кеф, но когато спре токът е алтернатива за отопление, макар и временна.
2. Сградата е с двойно електрозахранване. При това - подземно. Така се елиминират опасностите от локалните повреди, дори не ги забелязваме, за разлика от някои съседи. Когато авариите са големи - вече казах. Всъщност - за последните десетина години спирания на тока за повече от 1 час / засягащи поне малко отоплението/ са се случвали достатъчно рядко, толкова рядко, че не мога да си спомня кога за последно палихме камината не за кеф, а за да се отопляваме, май преди около две години...
Та така!
DimitarD - специалист
Svezar написа:
DimitarD написа:
По въпроса с изолациите, тъй като много често при разхода ги намесвате, мнението ми че изолацията на къща е пълен смях
Това не го казвай пред хора че само от учтивост няма да ти се смеят !
bobi65 написа:
400 кв, отоплявам.. 20.5 до 21 градуса поддържам с стаен термостат в средата на сградата.
при - 12 до -7 градуса през денонощието съм на 3 чувала по 15 кг.
Интересно този колега ако е без изолация колко ще му е разхода :? :wink:
Не се ядосвай моето момче ако си си сложил изолация и усещаш че си си хвърлил парите на вятъра. Ами смей се като ти е смешно. На мен хората няма за какво да ми се смеят, ще се смеят на теб като ти се прецака изолацията след 3-4 години.

При тези градуси които поддържа у тях колегата е нормално. Не ми е казвал дали има изолация, но от него можеш да научиш много за димните газове и не само.
Svezar - специалист
Мдааа,ако изолацията ти е правена от фирма Факултето инжинеринг с бракувани материали няма да се изненадам ако и на втората година вземе да пада или нараво я отнесе някой вятър ! То понеже е пълен смях в Европа няма неизолирана сграда ,а и в България вече ново строителство без изолация няма как да получи акт 16 . И да,сложих си изолация, и от тогава спрях да поддържам денонощно котела на 80 градуса с въглища а минах на 55 с пелетна горелка и въпреки че съм с чугунен котел давам по-малко за отопление отпреди ! и изобщо се чудя защо ли съм седнал да се занимавам с дървен философ мислещ се за по-умен от половината свят,съжалявам че нямаш достатъчно пари, за да си направиш качествена изолация ,това обаче не значи, че трябва да се опитваш да изкарваш тези които могат да си я позволят глупаци за да ти стане по-добре на теб :-D
filmatoplo - майстор
Днес питах брата колко гори, котел Солитех 59 клв с Грейко 20 ,топли 150 кв м без никаква изолация и гол калкан не измазан, ползва етаж от 4 етажна къща. Та разхода му в тези студове е 5 чувала слънчогледови пелети, миналата година пак гореше по толкова в студа само че дървестни на 365 лв,сега тези са 180 лв.В топло време слиза на 2 чувала.
n.ganev - майстор
Филме, видя ли се Бе Калпазанино :yawinkle: Ами сметнаха го хората и се почна. То затова поспрях да се появявам :cool: Що се отнся до топлата вода не включвам бойлер на ток ни зима ни лято.
DimitarD - специалист
Svezar написа:
Мдааа,ако изолацията ти е правена от фирма Факултето инжинеринг с бракувани материали няма да се изненадам ако и на втората година вземе да пада или нараво я отнесе някой вятър ! То понеже е пълен смях в Европа няма неизолирана сграда ,а и в България вече ново строителство без изолация няма как да получи акт 16 . И да,сложих си изолация, и от тогава спрях да поддържам денонощно котела на 80 градуса с въглища а минах на 55 с пелетна горелка и въпреки че съм с чугунен котел давам по-малко за отопление отпреди ! и изобщо се чудя защо ли съм седнал да се занимавам с дървен философ мислещ се за по-умен от половината свят,съжалявам че нямаш достатъчно пари, за да си направиш качествена изолация ,това обаче не значи, че трябва да се опитваш да изкарваш тези които могат да си я позволят глупаци за да ти стане по-добре на теб :-D
OK Svezar, ще ти отговоря като падна на ниското ниво на което си :roll:
Първо: Изолацията в Германия е поставят по време на грубия строеж, между двата реда тухли, а не като тук отвън с мрежи и лепила бъркани в гаражчета или внос от Турция, налепена от полуграмотна/помашка строителна бригада, която пикае върху изолацията защото ги мързи да слезнат от скелето. Или на теб изолацията ти е сложиха професори?
Второ: Прочети какво съм написал преди да ме наричаш дървен философ.
Трето: Не ме познаваш, нито знаеш дали имам или нямам пари за да ме съжаляваш.
Четвърто: Излиза че ти си глупака щом се хвана на моята провокация.
6osi6 - майстор
DimitarD написа:
[Изолацията в Германия е поставят по време на грубия строеж, между двата реда тухли,
Така се губят квадратни метри от застроената площ. Изолация 5 см. между тухлите изяжда един квадратен метър от всеки етаж.
filmatoplo - майстор
[youtube][/youtube]
filmatoplo написа:
Днес питах брата колко гори, котел Солитех 59 клв с Грейко 20 ,топли 150 кв м без никаква изолация и гол калкан не измазан, ползва етаж от 4 етажна къща. Та разхода му в тези студове е 5 чувала слънчогледови пелети, миналата година пак гореше по толкова в студа само че дървестни на 365 лв,сега тези са 180 лв.В топло време слиза на 2 чувала.
Забелязах обаче че котела не е чистен, малко го мръцка брата, имам предвид белия налеп който образуват слънчогледовите пелети, ако го чи с ти почти всеки ден разхода ще се свали.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: