Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Съжалявам гостода , мързи ли ви да си поддържате котела за 5-6000 лв :? -чакайте да ви покаже -почистване ,и тогава не го почиствайте , ами се обадете на сервиз. :wink:
bobi72 - напреднал
.Ако се монтира буфер,дали ще се чисти топлообменика по-рядко?
LazarGanev - "Велик майстор"
Буфера няма отношение към честотата на чистене. Има отношение трипътния термостатичен вентил, но той може да бъде сложен и на котел без буфер, а може да се направи система с буфер, но без трипътен вентил :) . Разбира се, че с трипътен вентил е по-добре, а и гаранцията на топлообменника се удължява с 1 година.
filmatoplo - майстор
Да , понеже ще намали циклите на палене и гасене , но главно зависи от -горивото,настройките,осигуряването на възвратна вода над 60 градуса ,добър комин,осигуряване на въздух в помещението.
bobi72 - напреднал
Когато е буфер нали може да работи котела на по-висока температура,т.е.по-добро изгаряне и по-малко налепи по топлообм.?
LazarGanev - "Велик майстор"
На всичките Пелетерми съм им сложил термовентили и работят над 61*С. Интересното е, че всички схеми са с 1 помпа и няма никакви проблеми.
bobi72 - напреднал
В крайна сметка,коя схема на свързване на Пелетерм е най-добра?С коя се постига икономия на гориво,с коя темп.комфорт?
syncho - майстор
bobi72 да отговоря на първия въпрос. При слимпела на термокоз топлообменника се почиства ръчно с една ръчка, която е оставена отвън на котела и се "дърпа" няколко пъти за да изчисти нагара от топлообменните тръби. При пропела както и при LP30 на Extraflame това се прави автоматично.

Нагар/мръсотия от пелетите винаги полепва по топлообменника. Това съм го забелязал. В повечето случаи не е просто нагар, а фина пепел от пелетите, която с времето се наслоява и съм виждал неподдържани котли, които са се задръствали от въпросното нещо.

И пак какъвто и да е котела ще трябва да се чисти. Преди два дена ми звънна една клиентка и ми вика "Тук този котел нещо не иска да гори". След като я попитах кога са го чистили за последно и дали е чист тя ми каза: "Ами не знам той мъжа ми го няма от една седмица и сега като гледам мръсен е, но не много - само половината е пълен с пепел" :shock: :shock: :shock:

И аз изпаднах в конвулсии сгърчен на земята... съответно след почистване и се реши проблема.
bobi72 - напреднал
Това с дърпането на ръчката достатъчно ли е за почистване на топлообм? И ако не е,наколко времетрябва да се почиства с четка?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: