Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
2 помпи задължително :wink: -нали при първото ми свързване с термовентил -1 проектант ми каза че втора помпа не трябва :wink: , не трябва ама -1 кръг подово и 3 вентилконвектора не работеха :evil: -главата ще му скъсам ако го мярна , след поставяне на втората помпа всичко е ок,от тогава си карам по правилното свързване -1 помпа на малкия кръг , и втора на радиаторния кръг -задължително. Първата помпа се включва преди отваряне на вентила , втората помпа се включва след отваряне на вентила :wink: Ако искате да успокоите напрежението от двете помпи , може да сложите 1 хидравличен изравнител , много малък буфер с 4 извода -примерно -тръба фи-100 към 60-80 санта дълга ,с изводи 1 1/4 . :wink:
Последна промяна от filmatoplo на нед ное 27, 2011 11:54 am, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Достатъчно е. Те са едни спираловидни железа, които почистват топлообменника. Може веднъж годишно да се прави профилактика да се разглоби и да се изстърже цялостно.

филма ние до сега сме го изпълнявали с една помпа и не сме имали никакви проблеми, само че е било с радиатори. С подовото си е друго нещо. Там е малко по-различно.
filmatoplo - майстор
Айде бе :) -освен Ладомата - да не слагам друга помпа към радиаторите -тъй ли :wink: Имам доста инсталации правени , нали тествам - загрява котела с малкия кръг , отваря вентила , но няма добра циркулация по системата -докато не включи втората помпа .Който не вярва да дойде да тества -1000 лв бас.Аз пък ще дойда и ще монтирам при вас втори помпи и ако резултата е по добър -пак 1000 лв. :)
Последна промяна от filmatoplo на нед ное 27, 2011 12:06 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Аз не ползвам ладомат. Използвам обикновен трипътен смесителен вентил, който мисля, че е към 100-тина лева, ако не се бъркам.
filmatoplo - майстор
Ладомат -по образно го казах като съвкупност от помпа и вентила. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Филма - ела и гледай :) . Има си тънкости, ама е отработено :wink: . Няма да ти взимам хилядата лева :-D
filmatoplo - майстор
Аз измислих вентилите :) , може и да съм пропуснал някоя тънкост :-D -не признавам тази с кран на байпаса .
LazarGanev - "Велик майстор"
Кранът на байпаса е задължителен, най-малкото заради обслужването. Ще ти кажа, че последния Пелетерм е на голяма инсталация, и то главно конвектори, 1 радиатор и 3 лири мисля. Конвекторите както са с голямо съпротивление (знаеш), помпата (32-60) си е на втора степен, от третата няма нужда. Там дори не съм сложил и термостат на помпата, защото котелът под 50*С не пада - ограничил съм мощността му :wink:
filmatoplo - майстор
Последното не го разбрах :) .
bobi72 - напреднал
Какво печелите или какво спестявате от инсталация само с една помпа?Къде е смисъла?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: