Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
Аз пак съм тук :lol: Макар, че минах на дугия бряг , но пак хвълям и тук по едно око, като пенсионер след кръшна булка. :lol: Трифоне искам помощ от приятел :prayer: . Някъде беше дал едни коеф. за изчисляване мощността на алум. радиатори при различни делта t, че май ще донаждам, а нямам място и ще се ориентирам към смяна на два алуминиеви с панелни радиатори. Никъде не намирам данни за алуминиевите за малки делта t. В сайта на Термосиликат имаше някаква методика и ги докарах , че са около 60-65 W на ребро при делта t 30. Mоите са от серията Vox ... май :?, но искам да съм сигурен и да сравня с таблиците на панелните и да се ориентирам какво да взимам :partyman:
нед яну 20, 2019 12:54 ambai_bradyra написа:
... :partyman:
Брадър, ако съм "давал " нещо, вероятно е било линк към Термосиликата.
Другото възможно е точно тогава да съм чел някъде, нещо конкретно, но честно да ти кажа– в главата ми няма нищо останало. Може и друг колега да е бил.
Ако се сетя нещо, веднага пращам инфо.
На второ четене, намирам:
https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1%82 ... D0%B5.html
Не успях да го съкратя, егаси линка.
.......а, получило са е.
Пича е ползвал Термосиликат и един pdf на Фероли.

Бре, ква яка темичка съм пропуснал и то от заветната 2015та.

Другото дето се сещам е калкулатора на Корадо. Вкарваш си t вход изход, t на стаята и долу ти дава мощността на цялата гама панелни радиатори. Гледаш тоя, с каквато мощност ти трябва и по някакъв начин трябва да намериш аналогичният алуминиев.

https://www.korado.bg/produkti/radik/radik-klasik.html

Аха, пак ти прочетох поста и май уцелих. Ще ти помогне тоя калкулатор, особено при замяната с панелни. Корадо, освен че са по скъпи и по тежки, не се различават особено като конструкция от евтините панелни.
Ма аз нали съм сноб, като ше е ръждилник, скъп да е.
bai_bradyra - специалист
Калкулатора на Корадо го знам. Просто искам да разбера моите радиатори на каква мощност са при ниските температури на водата. Защото се колебая между тип 22 и тип 33. А , бе с две думи да ми стане ясно под шапката какво правя :lol: Да щракна малко повече инфо, та може и някой друг да се намеси. Радиаторите ми са тип GLOBAL VOX ( поне на тях приличат :? ) H=500, при делта T=60 им дават 161 W; при делта Т=50 им дават 127 W на глидер. Ако зависимостта се запазва и с по малките делта Т ще си го изчисля, но някой може да ме насочи (Лазар може би) точно как се смята за делта Т 30 или 35 и пак ще спретна табличка :lol: А това което ти беше дал бяха едни корекционни коефициенти за различни делта Т спрямо делта Т60, но не помня къде ги гледах.
LazarGanev - "Велик майстор"
Заповядай:

Прикачен файл

Мошност алум. радиатори според температурата.jpg
Брадър, и аз да съм бил, не си спомням. Кой знае какво съм чел?!! Нещо смътен спомен ми се върти, ма може и да си внушавам.
Ей го, Лазар даде таблиците, дето те интересуват.
Manu - специалист
нед яну 13, 2019 12:27 pmianckov написа:
Къщата е на два етажа по 104м2.
Има изолация от вътре на обитавания за сега етаж, ще правя такава и на другия, дограмата е сменена.
При възможност ще правя и външна изолация.
Иска ми се да сложа конвектори(климатични тела) за отопление.
Слушай Лазар ! /ако не е късно/ Аз съм с нова къща 3 етажа по около 90-95 квадрата на етаж /София/. Мазе над 40 кв., където ми е и котелното 10-12 квадрата. Тухли Поротерм, качествена външна изолация 10 см. от тази година. Вътре всички стени/таван - вата, в подовете фибран. ПВЦ дограма с троен стъклопакет 50 мм.
Това нещо към момента /без последния етаж/ го отоплявам с Грейко 20. И работи с голям запас. В 95% /с близки до фабричните настройки/ от времето - на първа скорост със съспенди при това. Котела не се гаси 24/7. Термоглави навскъде, като поддържам 22.5 -23 градуса през цялото време. Разхода ми към момента за този отоплителен сезон е точно 1.7т. Като не отоплявам принудително и тези 40 кв. мазе/склад, както преди - топло е от котелното в порядъка на 18 градуса. Изключително съм доволен ! И при мен имаше дилема за 20-ка или 30-ка. А системата ще търпи още развитие и настройки. Предполагам новото цветно управление на горелката. На два от етажите, мисля да се хвърля на решението с Homematic IP. Но това още не ми узряло в главата.
Поздрави !
нед яну 20, 2019 10:10 pmManu написа:
...
Кой обитава двата етажа?
Ако само теб касаят- добре, но ако други живеят там, как така ти ще контролираш нещата? Това да не е хотел?
Manu - специалист
нед яну 20, 2019 10:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед яну 20, 2019 10:10 pmManu написа:
...
Кой обитава двата етажа?
Ако само теб касаят- добре, но ако други живеят там, как така ти ще контролираш нещата? Това да не е хотел?
На всеки етаж локално не могат да се управляват винтилите ? Това за мен е по-доброто решение, от това да имаш в една точка в тази квадратура стаен термостат. Не че е и приложимо особено при мен.
П.С. Мазе - котелно склад и мокро помещение. Етаж едно - офис-приемна, ателие. Етаж 2 и 3 - два еднакви апартамента.
П.С 2 Трифон, виждам, че сте на Homematic, ако е удобно, да помоля за отзиви ? Както и колко точки може да управляваш - има ли лимит ? Това за мен е най-гъвкавото решение.
bai_bradyra - специалист
Благодарско, Лазаре :prayer: :prayer: :partyman:
Manu - специалист
нед яну 20, 2019 11:56 pmbai_bradyra написа:
Благодарско, Лазаре :prayer: :prayer: :partyman:
И аз искам да благодаря на Лазар, Филма, Трифон и на всички /ще забравя някой/, които активно отделят от свободното време тук в този форум / и на лични/ . За нещата, които научих с много четене по темите и ми бяха много полезни ! Живи и здрави да сте, пичове ! Никога не е късно да кажеш - благодаря !

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: