Най - вълнуващия въпрос зимно време.
p.v.x - майстор
Поставянето на найлон , е избирателно , а не задължително.
Навсякъде се споменава , че се практикува слагането му.
Не съм прочел никъде , че е задължително.
По нагоре в темата , Филма споменава , за добавянето на пластификатор за якост на замазката.
Пластификатора , е за подобряване на хомогенността на замазката , което рефлектира върху подобряване на якостта на замазката.
Хомогенността , спомага за по равномерното разнасяне и разпределение на топлината в самата замазка , и от там за равномерното отдаване в посока на горе. :-D Между пръстчетата на краката. :-D
Една от ролите на найлона , е спомагане на заливането на замазката .
Особено ако е влажна.
По лесно се лъзга :-D , и намества , между мрежи , тръби и кабелаци.
Малко или много , при работата на самото подово сe получава задължително намаляване на влажността във времето , на самата замазка.
Тази влага естествено , трябва да се компенсира , и естествените физични закони :-D
ни навеждат на мисълта , че това става от долу .
Или , тази влага , трябва да дойде от плочата под цялата система на подовото.
Може да се разсъждава , че това се предотвратява от въпросния найлон.
Поне до някъде.
Независимо , че прекалено суха среда , възпрепятства по лесното и равномерно разнасяне на топлината.
Друга роля на найлона , не дай си боже , :-D е да ти се наложи да къртиш въпросната система(подовото).
Можеш да го подкараш от единия край на къщата , и да го изкараш на тротоарни плочки , като при това ще си съхраниш подовия фибран.

Мога още да разсъждавам , ама ме чака търговийка на косми. :lol: :lol:

:rock:
radius - майстор
p.v.x написа:
...Мога още да разсъждавам ...
По-добре недей :lol: , никой няма нужда от локуми.
p.v.x - майстор
radius написа:
.
Ти пък си толкова кух , че трудно ще прочетеш нещата между редовете.

radius написа:
Каквото и да си говорим, грамотното писане съвсем не е като дрехите. Нещо много по-важно е и неглижирането му в интернет, води до още по-неграмотно писане. Те и маймуните се разбират с жестове, но това нищо не означава.
Преди 20г. нямаше мода да се сменя й с и и обратно. Сега 70% не са сигурни как трябва да е.
С 2 думи грамотното писане е не само уважение към другите, а и към себе си...

Да си с модерна шапка. :?
Нищо , че под нея няма нищо. :lol: :lol:

пп.Тази твоя темаhttp://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=10&t=53799 , ако я подложа на това разтягане на локуми , както се изразяваш , ще ти се завие свят.
Ще си пожелаеш , да не си се раждал.
Ще те сложа на мястото ти , без много зор.
Снишавай се , и си трайкай в ъгъла , където ти е въпросното място.

:rock:
filmatoplo - майстор
:) Фибрите са измислени още преди мн години ,когато бях малък си играех на село по изоставени стари къщи с Каратаван ,та този Каратаван е пръчки от Сас поставена рабицова мрежа и измазана с бяла вар - кереч смесен с Косми най често от Коза .Така наречената технология се наричала - Чоп .Аз лично имам такова нещо - преди 20 гд като скривах моите пвц тръби ползвах тази технология - рабицова мрежа и после казах с варов циментов разтвор забъркан със Слама - който не вярва да носи 100 лв къртя стената да се види- после ще изпием парите. :lol: Рехау са ебати крадците да ни откраднат технологията за фибри в разтвора . :)
шоп - майстор
:-D LazarGanev,
освен руски форуми, следя и финландски, канадски и шведски форуми за отопление. Та там хората слагат ( не всички, но повечето)

Нямаш си напредстава замазка от земновлажна смес колко е дищаща. През нея преминава и вода и въздух и водни пари. Конвекцията разбира се е основно нагоре, но съчетана с кондукция и лъчисто топлоотдаване не са фактор за подценяване. Има системи при които се слага ал.фолио. Найлона просто е доста по-евтин заместител доближаващ се като ефективност до ал. фолио.
LazarGanev - "Велик майстор"
Найлонът не спира кондукцията и лъчите, спира ги фибранът. Ал. фолио е добро, ама скъпо. Да, замазката е дишаща, ако има какво да диша. Какви са тези пари, дето ще преминават през нея, откъде идват? От плочата :? ? Плочата е напоена с вода, която се изпарява :shock: ? Фибранът е глъб и зъб, плътно нареден - водните пари преминават през него, преминават през замазката и после какво? Минават през плочките - това ли е схемата, от която трябва да ни пази найлонът?
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Ал. фолио е добро, ама скъпо.
Така е, затова масово найлона се приема за доста по-евтин вариант на заместител.

Затова в крайна сметка и у нас и зад граница има различни варианти на изпълнение.

Аз лично винаги инвестирам в най-ефективният и разбираемо най-скъп вариант, когато нямам възможност за надграждане и усъваршенстване на една система в последствие. Защото къртене на замазка и добавяне на елемент не е опция.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Аз лично винаги инвестирам в най-ефективният и разбираемо най-скъп вариант,
Да разбирам ли, че ползваш ал.фолио над фибрана? Ал. фолио отразява топлинните лъчи нагоре, служи като екран, но найлонът само по форма прилича на него, но няма неговите отражателни функции
шоп - майстор
Ползвам нещо по-добро от ал. фолио. Ползвам ал. ламарина с дебелина 0.3мм от втора употреба печатарски плаки. Имам стотици и хил. м2 от тези плаки. Преди време печатарниците ги изхвърляха, а напоследък ги продават по 1-2 лв бройката ( според размера и количеството)

Както вече съм споделил в темата предстои ми направа на собствено водно подово без замазка само с ал. отражатели.

Между другото ползвам ги и за солари, изолации на тръби, котлета, при изолации на покриви между листове вата за направа на рекуператори и т.н. Пчеларите ги ползват за кошерите си. Това им вдигна цената

Бих степенувал нещата така:
ал.ламарина
ал.фолио
найлон
нищо
Всеки си избира какво да положи според възможностите си и вижданята си.
:-)

Успехи на всички.
Бат Диди - специалист
Здравей.
И още един въпрос.
Имам линейни сифони без клапи в баните, които може би трябва някак да изолирам от нагряващата се замазка.
Има ли смисъл от упражнението?
Предполагам питаш за да не ти изсъхват сифоните и да не мирише.
Аз направих следното: отлях бетон около сифона за да се заздрави и го обиколих със стиропор за изолация от замазката. Не съм пускал системата и не мога да кажа какъв е резултата.

Поздрави.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: