Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bondo77 - напреднал
След 1тон изгорели,румънски пелети,реших да разглобя капака от горе и да почистя тръбите.Нямаше почти никаква пепел и нагар по тръбите.Извода е, трябва да се горят качествени пелети,в противен случай батака ще е голям.
zlatev2000 - специалист
benimm8808 написа:
filmatoplo написа:
Виждал съм красиви монтажи на такива камини в лукс обзаведени холове -не ми казвайте че тази мезерия по разглобяването и почистването ги чака и тях.
:проба: :vom:

Аз съм тоя човек с чисто новия хол :))))).

Реших да се възползвам от топлото време и в събота и аз чистих основно, за вотори път. На около 800кг пелети камината изглеждаше маааалко по-добре от снимките на колегата benимм8808 . Интересното беше че от едната страна беше почти пълно на 90% а от другата на половина на около 50%. Не бяха по равно много странно.

И аз не знаех за тази мизерия че трябва да се разглобява когато я купувах камината и е монтирана на ъгъл ( с доста гаден достъп). Като я поразместя малко без да откачам нищо с акробатични умения развивам капаците отзад и капака от дясната страна.
При мене за да махна страничните капаци трябва да се развият краката и болта в средата с ключ 13.Слава богу не са уплътнени със силикон.

Относно мръсотията: когато разглобявах първия път не знаех какво ме очаква и доста изцапах (пода,стените) :))))
ОБаче този път вече бях подготвен и искам да Ви кажа не е толкова страшно. Първо се справих 3 пъти по-бързо от предния път, а и грам не изцапах никъде. Стените ми са почти бели на цвят и паркета ми е светъл почти бял на цвят.
Обаче когато правих ремонта на къщата и реших къде ще стои камината, този ъгъл го направих с черен теракот ;) все пак е печка не искам да стои дуректно на паркета, и сега съм доста щастлив от това ми решение.

За цялото чистене прахосмукачката ходих да я празна 3 пъти ( стар тайфун).

В общи линии ако си внимателен и подготвен не е страшна мръсотията, почти не се цапа.
Svezar - специалист
Интересно ми е кой би си купил такава камина /за да си я сложи в хола/ ако преди това попадне на тази тема !?
adesio - специалист
Svezar написа:
Интересно ми е кой би си купил такава камина /за да си я сложи в хола/ ако преди това попадне на тази тема !?
Когато я купи тогава ще попадне.....
zlatev2000 - специалист
adesio написа:
Svezar написа:

Хахаха донякъде си прав.
Аз четах 3-4 месеца в нета за да видя какво да си купя, обаче по времето когато четох нямаше още снимки на почистването иначе щтях мноого да си помисля въпреки цената.Пишеше само че се чисти с прахосмукачка на 2-3 дена и се бърше стъклото и си викам тва ще го преживея, не е кой знае какво.

Като стана дума някой знае ли например при италянските камини как стои този въпрос? Защото най евтината 23 кв италианска , която гледах беше 6700лв . Не че нещо ама е двойно не са 20 30 % разлика, а управлението беше същото. Не ми се вярва и при тях да не се налага някакво основно почистване.
А това със самопочистването е най-голямата глупост и лъжа според мен при всички производители на камини. Това е 100% лъжа и заблуда на клиентите. Защото като се каже самопочистване и всеки вика : еее кеф сама ще се чисти няма да барам нищо хахаххаа. Поне при мен не виждам никакъв ефект от това "самопочистване" хем го направих на 1 час..... разлика 0
grants - специалист
Е вие го изкарахте някаква пълна трагедия :lol: Съмнява ме другите камини като се почистват основно да е по-малко хамалогията . При мен си е в хола , като всичко е след основен ремонт. Нямаше особенни драми по време на чистенето , като единтвено изхабих 2 празни прахосмукачки от насъбраната пепел.
За другата ревизия съм измислил да уплътня отворите с капаците , като заменя силикона с уплътнения. Двата странични капака се отварят много лесно , след което нещата опират до прахосмукачката.
Незнам защо хората като кажат пелети , значи все едно натискаш копчето като тока и не се занимаваш :? Особенно пелетна камина , е има си хамалогия и просто няма как. Няма как да изгориш примерно 1 тон суровина и накрая да събереш един пепелник , аз за момента съм събрал около 1 кофа пепел от близо 600кг , част от тая пепел явно си остават в камината.
Друг е въпроса за цената и на самата камина и на пелетите , аз предпочитам да купя тона на 300лв и да чистя през месец , вместо да се набутам на 450+лв тона :)
Отделно в момента карам с 12кг на денонощие , като отоплям целия апартамент :)
chungata - специалист
Тази неделя и аз се занимах с пълно разглобяване и почистване. Развих горния капак - и при мен го има тоя момент с шайбите на средния преден болт. След като развих болта на десния капак установих и това, че трябва за да го извадя да развия крачетата почти до край. Не се и мъчих, защото като погледнах отстрани да видя за капак на ревизията, установих, че такъв няма. Не съм се мъчил с левия капак, но предположих, че и там няма ревизионен отвор. Този който си го знам при ПМ 15kw е точно под огнището. Много е труден за достъп, защото е сложен на най-тясното място и докато развивам/завивам болтовете си почупвам пръстите. Та за да избегна контузиите реших проблема по следния начин - веднъж месечно отварям за чистене отгоре и пускам през тръбите маркуча на прахосмукачката до дъното и веднъж в края на отоплителния сезон отварям отвсякъде. Като цяло почистването не е мизерия ако човек е малко по-внимателен. Не разбирам възмущението на колегите каква е мизерия, но съм гледал по други теми и котлите не са по малка мизерия за чистене. Единствената разлика е, че при мен е в хола, но пълно шастие няма :partyman: :drinkers:
А ето и една снимка преди чистене - изгорени 7 чувала.
Изображение
М9-4-03- е първоначалното пълнене,както и последващите,ако гасне камината.
М9-4-04- е това е времето когато започва да подава пелети след първоначалното пълнене.
При мен първоначалното пълнене беше високо и затова димеше(не можеше да запали) и в крайна сметка се взривяваше.
Намалих първоначалното пълнене,както и увеличих интервала за подаване след него и сега нямам ядове-пали и гори нормално при запалване.

Здравейте и от мен . Сега се сблъсквам с това чудо и имам горепосоченият проблем - димене(не можеше да запали) и в крайна сметка се взривяваше .Бихте ли ми обяснили как да променя тия настройки , всъщност какви са стъпките в менюто !?
Колеги , някой да използва вентилаторни конвектори марка КЛИМА2000 с пелетна камина 23кв. ? И ако може да сподели мнение за настройки , подробности и т.н. - всичко което мисли , че ще е от полза...
k_marinov - специалист
zlatev2000 написа:
adesio написа:
Svezar написа:

Хахаха донякъде си прав.
Аз четах 3-4 месеца в нета за да видя какво да си купя, обаче по времето когато четох нямаше още снимки на почистването иначе щтях мноого да си помисля въпреки цената.Пишеше само че се чисти с прахосмукачка на 2-3 дена и се бърше стъклото и си викам тва ще го преживея, не е кой знае какво.

Като стана дума някой знае ли например при италянските камини как стои този въпрос? Защото най евтината 23 кв италианска , която гледах беше 6700лв . Не че нещо ама е двойно не са 20 30 % разлика, а управлението беше същото. Не ми се вярва и при тях да не се налага някакво основно почистване.
А това със самопочистването е най-голямата глупост и лъжа според мен при всички производители на камини. Това е 100% лъжа и заблуда на клиентите. Защото като се каже самопочистване и всеки вика : еее кеф сама ще се чисти няма да барам нищо хахаххаа. Поне при мен не виждам никакъв ефект от това "самопочистване" хем го направих на 1 час..... разлика 0
Прав си колега! :)
И аз четох доста за пелетните камини и котлета, но в крайна сметка си купих пелетна камина Бурнит 25. А трябваше да си взема котле с пелетна горелка на мястото на старото котле, но като нямам толкова място....?! Имам заделен кът за котле..., но за тези конфигурации с тръби, шнекове и бункери мястото не стига. Може би има котлета с пелетни горелки досущ като камините-с вграден резервоар и окомплектовани с помпа и всичко останало в тях си, но не съм ги виждал, а вече е късно. А сигурно ще са и за дръги пари! :yawinkle: Това беше избора ми, за който споделям. Викам си, при камината всичко е в нея, по-компактна е, няма стърчащи от нея маркучи и шнекове и външни бункери. Като мебел е и няма да заема много място-все пак е една печка на която наблюдаваш огъня. Викам си, това да я зареждаш с гориво е нормално, както и да я почистиш, но....нали имала пълно изгаряне на горивото и от там почти никаква пепел.... Никой не казва че пепелта се духала по тръбите през комина и за това била малко в пепелника :lol: . Котлето с пелетна горелка пак ще духа пепелта през комина, но като се чисти комина, няма да е насред хола... :-D Тази камина я предпочетох единствено заради уж по-голямата си мощност събрана в този обем /доколко е така не съм сигурен/, компактността си, възможностите и за управление на горивния процес /уж за дистанционен контрол/ и по лесното обслужване в сравнение с котела на твърдо гориво, с който бях до сега...! Но ако обслужването и е наистина усложнено и мръсно, не виждам много предимствата на избора си....Може обслужването на котела ми на твърдо гориво да е по-трудно и мръсно, но не е в жилищната ми част! Така, че моят съвет е, който има повече обем за отопление и може да си обособи място за котел, да го прави и да се отоплява с котле, и да не се поддава на различни внушения. Там да си остане всичко по зареждането с гориво, обслужването и ремонта на съоръжението. Затова в белите държави, в имотите с повече м3, котлетата са инсталирани някъде в общите помещения и никой от собствениците или наемателите даже не го интересува нищо друго освен да му е топло през зимата. Е все някой има който да се грижи за котлето, но всичко става между другото. А който иска да гледа пламъка /макар и не за много дълго/, да се запаси с търпение и смирение, защото както е казано, явно пълно щастие няма! Поздрави! :)

Тема "Настройки на BURNit Comfort PM 23" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: