След 1тон изгорели,румънски пелети,реших да разглобя капака от горе и да почистя тръбите.Нямаше почти никаква пепел и нагар по тръбите.Извода е, трябва да се горят качествени пелети,в противен случай батака ще е голям.
benimm8808 написа:filmatoplo написа:Виждал съм красиви монтажи на такива камини в лукс обзаведени холове -не ми казвайте че тази мезерия по разглобяването и почистването ги чака и тях.:проба:
Аз съм тоя човек с чисто новия хол

Реших да се възползвам от топлото време и в събота и аз чистих основно, за вотори път. На около 800кг пелети камината изглеждаше маааалко по-добре от снимките на колегата benимм8808 . Интересното беше че от едната страна беше почти пълно на 90% а от другата на половина на около 50%. Не бяха по равно много странно.
И аз не знаех за тази мизерия че трябва да се разглобява когато я купувах камината и е монтирана на ъгъл ( с доста гаден достъп). Като я поразместя малко без да откачам нищо с акробатични умения развивам капаците отзад и капака от дясната страна.
При мене за да махна страничните капаци трябва да се развият краката и болта в средата с ключ 13.Слава богу не са уплътнени със силикон.
Относно мръсотията: когато разглобявах първия път не знаех какво ме очаква и доста изцапах (пода,стените)

ОБаче този път вече бях подготвен и искам да Ви кажа не е толкова страшно. Първо се справих 3 пъти по-бързо от предния път, а и грам не изцапах никъде. Стените ми са почти бели на цвят и паркета ми е светъл почти бял на цвят.
Обаче когато правих ремонта на къщата и реших къде ще стои камината, този ъгъл го направих с черен теракот ;) все пак е печка не искам да стои дуректно на паркета, и сега съм доста щастлив от това ми решение.
За цялото чистене прахосмукачката ходих да я празна 3 пъти ( стар тайфун).
В общи линии ако си внимателен и подготвен не е страшна мръсотията, почти не се цапа.