• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Мислех,че ще дадеш за пример по-малка система,но нищо. Не претендирам за компетентност,но си мисля че колкото РС е по-голям ,т.е.ако по сметки трябва да бъде 9л а е използван 13л, толкова е по-сигурно ,че разликата отчетена на манометъра между загрят и студен котел ще е по-незначителна и обратно.Разбира се, когато правилно са балансирани наляганията в РС и на топлоносителя.В тоя ред на мисли,защо да не се използва по-голям РС.?В таблицата на Антон за изчисление на РС след пресмятане пише:"избира се по-голям",но с колко?
Инсталацията ,с която даваш пример ,е доста голяма и вероятно за това и отклонението на манометъра е малко между студена и топла с-ма
filmatoplo - майстор
Без да спорим , по малък съд ще вдигне налягане , ако пък помпата спре по време на слънце -баланса ще избие защото няма къде да побере течността. :wink: Ако аз греша, значи грешът и колегите монтирали стотици слънчеви инсталации -Нес Шумен , Славов, Попов и аз . :wink:
minca - специалист
За спор-и дума да не става!Целта е да обменим опит и знания.
filmatoplo - майстор
Тази ми дойде наум , при всички те ми инсталации е така ,имам и с малки съдове по 12 литра за 4-6 панела , тук съм правил компромис със обема на съда понеже да го монтирам на оригинална стойка до оригинална помпена група , но пак не ми мърда налягането .Задължително поставям юпиеси , но ако нещо се оплеска и помпата спре може и да не успее по малкия съд да усоети налягането и баланса да изпусне -изпущането не е повреда и е съвсем нормално , и описано в немските схеми на Висман и Рехау , даже винаги има тръбичка от баланса до тубичка с течност да се събира. :wink:
Методи - специалист
Колеги ще поотупам малко темата от прахта с конкретни въпроси.
Системата ми събира 87,95 литра вода.
Котела (на пелети) ми е разположен в мазето. Денивелацията между най-ниската и най-високата точка в системата е около 3 метра. Системата ще бъде затворена.
Разширителен съд с какъв обем да купя? Дадоха ми съвет да взема 30-литров, така системата работела по-плавно. По формули от интернет излиза 12-литров. Разликата е огромна.
Смятам да пълня системата ръчно, а не с автоматична пълначка, като контролирам аз налягането. Става ли?
И последен въпрос. Само не скачайте. Зная, че много изписахте и спорихте, но на мен не ми стана ясно, та затова. С какво налягане да напълня системата (респективно разширителния съд) при положение, че на котела му дават работно налягане 0.5-2 бара. Предпазителните клапани по налягане са 2.5 бара.
Методи - специалист
Без да искам пуснах запитването два пъти
Energyx - специалист
Подкрепям отупването на темата от прахта. Прочетох внимателно няколко пъти всичко, гледах таблици с методики и калкулатори на Зилмет, СИММ и т.н., НО ....не открих отговор за избор при следните условия:
- малка отоплителна система с котел на дърва 16 кВт за нередовно ползване /малка вила/
- инсталация с медни тръби и ал. радиатори с 15 % пропилен-гликол /- 5 С/ с обем 100 литра
- няма как да има автоматична пълначка
- възможен студен старт от 0 С
- 0,6 бара статично налягане
- предпазен клапан 2,5 бара
При тези условия РС трябва да поема не само разширението, но и свиването, ако приемем, че системата ще се напълни с вода с T=14 С /в момента е толкова от водопровода/.
За да бъде първоначалното налягане в системата по-голямо от статичното, то трябва да се повиши чрез напомпване на разширителния съд. С това обаче се намалява полезния обем за поемане на разширяването. Т.е. условията за избор се доближават до тези при оразмеряване на РС за соларна система, но не съвсем. Казусът е реален, сглобих системата и запецнах на разширителния съд, помагайте :?
bigdragon - майстор
@Energyx

От 4 до 100 Целзиеви градуса водата увеличава обема си с 4.2% т.е.
ако водният ти обем е 100 литра, трябва да предвидиш 4.2 литра разширение и да не забравиш малко резерв.
Обикновено РС се избира с ефективен обем 7% до 10% от обема на флуида.
Забележи ефективен, а не пълен обем.
От тук нататък си ти. Смятай обемите и пълни...
LazarGanev - "Велик майстор"
А поради що толкова ниско статично налягане?
Energyx - специалист
От котела в сутерена до най-високия радиатор са 6 м без малко.

По класическият подход с 10-те % би трябвало 10-12 л да е достатъчно. Но:
- допускам, че за кратко време в инсталацията може да се стигне и до 105-110 С, при условие, че е с медни тръби и висококачествена арматура, не би трябвало да е проблем
- при различните методики и калкулатори резултата варира от 10 до над 24 л
- има различни РС съдове- с цяла мембрана, с частична и не се знае винаги колко е полезния обем при дадени условия, примерно при 12 л плосък РС на ЕЛБИ, изрично е посочено, че полезния обем е 50 % или 6 л, при други не е посочен изобщо...
- Филма направо ме уби с обемите от 60-70 % РС от общия обем за соларни инсталации в постовете по-нагоре

Значи трябва да вдигна налягането в системата от тия 0,6 бара /за да не се стреми да смуче въздух при понижаването на температурата от изходната и режима на помпата да е добър/ поне до 1-1,2 бара, като напомпам разширителния съд. Обаче при това напомпване, колко ще се намали полезния обем, за да поеме спокойно при разширението тия 4-5 л при студен старт? Наясно съм, че ако сложа 30-40 л РС всички проблеми отпадат, но нали това е идеята-да се намери оптималното решение ?
Значи bigdragon използва понятието ефективен обем на РС, аз съм писал полезен т.е. едно и също. С изключение горния пример за ЕЛБИ, не намирам данни за полезен обем като част от общия при дадени условия.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Свързване на балон към котле ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: