• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Пуснах версия 0.64
  • Добавено замерване на 12V батерии посредством делител на напрежение 5.
  • Доста генерални промени по вътрешната структура на програмата, което ще помогне за вбъдеще всеки да може да си дефинира каквито иска датчици
  • При записване на настройките вече програмата се рестартира сама.
  • Програмата вече може да се resize-ва и да се максимизира. Внимавайте на слаби машини, защото графиката се пречертава в реално време и е доста тежичко.
Поради сериозните промени в обработването на данните е възможно някъде да съм внесъл бъг... засега при мен не виждам, но ако срещнете нещо казвайте.

Ако колегата den70 има желание, може да обясни как се свързва LM335 чрез делител на напрежение (снимки са добре дошли), както и акумулатор. Аз ще го сложа на първа страница, за да се вижда от всички. :cool:
den70 - напреднал
С измерването на батерията всичко е ок. Утре ще приготвя схеми на делителите. Вече наистина няма нужда да се рестарира програмата след промяна на настройките. Браво jacket, чудесна работа! Само ми се струва че ще бъде много добре ако добавиш в лявата част при иконките на датчиците цвета на линията на графиката на всеки включен датчик за бързо ориентиране коя графика на кой датчик е.

Прикачен файл

2010-03-16_bat.jpg
2010-03-16_bat.jpg (66.46 KиБ) Видяна 5126 пъти
Jacket - специалист
Това с цветовете отдавна съм го намислил, ще го има със сигурност.
На последната графика се вижда колко по-добре работи пикото с нискоомни "датчици" :)
mityom - специалист
всичко е супер, ама тия 12в не могат ли да се махнат от графиката с температурите и да се изобразява само горе вляво, някак си не се връзват на графиката,това е само предложение де :)
Jacket - специалист
Мога да добавя един чекбокс в настройките след всеки датчик дали да се изобразява на графиката (точно както чекбокса "tray")
mityom - специалист
така ще стане идеално, кеф ти - има, кеф ти - няма
как да направя делителя на 1:5 за да вържа и батерията и трябва ли да се слага формула в настройките, или не
den70 - напреднал
Мityom, извинявай за закъснялия отговор. Най-добри резултати постигнах с делителя 3/4 реализиран с един резистор 10к между изхода на LM335 и пина на pico-то и резистор 30к от пина на pico-то към маса. Захранването на LM335 e с един резистор 10к между изхода на LM335 и 12-те волта. Така се запазва максималния динамичен диапазон на LM335 и точноста е максимална. За 12-те волта делителя е 1:5. 40к резистор между 12-те волта и пина на pico-то и 10к резистор между пина на pico-то и маса. За 220 волта мисля да ползувам същия делител като на 12-те волта, тъй като първо 220-те волта ще бъдат галванично разделени с трансформатор 220:12 и изправени с прост еднопътен изправител. На изхода на изправителя ще включа тример потенциометър и на средната му точка ще регулирам 12 волта.
Направил съм и схеми от който може да се види свързването.
Относно възможността да се изключва графиката на напрежението и аз мисля че това ще бъде полезна опция. Само не съм пробвал дали предупреждението и алармата на напрежението работи. Например при спадане под 10.8 волта да се включи.

Прикачен файл

LM335_con.JPG
LM335_con.JPG (21.08 KиБ) Видяна 4959 пъти

Прикачен файл

ACU.jpg
ACU.jpg (37.6 KиБ) Видяна 4961 пъти
mityom - специалист
ок, всичко е ясно, само ме насочи към конкретните делители на 12те волта и на LM335 какви формули трябва да въведа
den70 - напреднал
За 12 волта формула не ти е необходима. Тя е включена в програмата. За LM335 делиш на .75,/ . Изпращам ти картинка за да се ориентираш.

Прикачен файл

2010-03-16_formula.jpg
2010-03-16_formula.jpg (66.6 KиБ) Видяна 4943 пъти
Jacket - специалист
den70, Благодаря много за схемите, добавил съм ги на първа страница :)
Предупрежденията и алармите са само за температурните датчици. За батериите ще има като направя възможност да се дефинират ръчно датчици, защото сега алармите са само за превишаване на стойност, а не и за падане под нея, хистерезиса е за температура и може да е само цяло число, логиката трябва да е обратна (алармата да не може да е по-голяма от предупреждението - хистерезиса) и изобщо има нужда от сериозни промени. Просто трябва да ми се поосвободи малко време.

П.С. направих чекбокса за скриване на датчици от графиката, това поне става бързо. Новата версия е 0.65.
Коригирах и един бъг, оказа се, че температурата на предупреждение вдига директно аларма, това съм го вкарал в някоя от последните версии, тъй като пренареждах някои неща, но може би никой не го е и забелязал :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: