• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zimel - специалист
Таа, горе-долу това имах впредвид под чертежи-карикатури.
Последна промяна от zimel на ср авг 17, 2011 9:23 pm, променено общо 1 път.
rickk - специалист
За съжаление ако ти си изпълнител на подобно подобие проект не само ще береш ядове, ами и ще се сблъскаш с хорската наглост. Понеже доста често се сблъсквеам и с двете искам да добавя следното:
1. Не не е недоглеждане в проекта, даже не е техническа грешка - просто е поредния проект напрaвен на принципа "copy/paste".
2. Оправданието на господата "проектанти" (защото в случая могат да се нарекат преписвачи) е винаги: "Нали знаете техническа грешка.","Ами компютъра така ги извади" и класиката в жанра: "Ами човешко е да се греши", винаги съпроводено с почесване по главата.
3. До сега не съм видял един единствен проект, който да е бил изпълнен по направения проек. Винаги, ама абсолютно винаги крайния резултат е на светлинни години от първоначалното отроче наречено проект. За съжаление това го отнасят винаги изпълнителите - до сега не съм видял някой проектант да дойде на обекта да се черви.
4. За съжаление дори и да им занесеш проекта и да им покажеш грешките даже няма да се почувстват засрамени - ще се защитят със сумати измислени наредби и наредбички и като си тръгнеш ще те помислят за поредния ГЛУПАК които са прекарали.
Съжалявам ако с думите съм обидил някой, но докато не видя някой проектант да си плати за недобре свършената работа или да върне парите за даден проект чак тогава може да се опавят нещата.
П.П. : Който не вярва мога да му изпратя проект на обществена сгада, в който липсваха диаметрите на 2/3 оттръбната разводка, а не става дума за едноетажна къща. И естествено обяснението: "Ами нали знаете как е недоглеждане". И после отиди да остойностяваш такъв проект
Айде стига от мен толкова че ще си почупя клавиатурата :axe:
filmatoplo - майстор
:stumm: Думи нямам , седя и си мисля :? как бих постъпил аз с такъв проект.Тук там съм срещал пропуски , главно във водопроводни проекти , за отопление не съм срещал съществени .Виж примерно за хотел с 30 бани , ми дават 1 бойлер по 300 литра -подобни работи , или едни големи цолажи за рециркулация от тръби ппр фи -50 , напълно излишно за 20 тина бани примерно. :wink:
turistak - специалист
filmatoplo написа:
Вземи си обикновен буфер 800 или 1000 литра да спестиш хиляда и няколко лева ,хем да си увеличиш обема , с част от останалите пари може да си направиш БГВ с външен пластинчат топлообменник :wink: .
Миже ли малко информация как се реализира това? И аз съм на този кръстопът - хем буфер, хем топла вода от котела.
filmatoplo - майстор
Топлообменника за Бгв ,го захранваш от върха на буфера ,изхода от ТО го свързваш ниско в долния край на буфера .Другите 2 извода на ТО ги свързваш към веикато в противоток на захранването от буфера.Помпата може да се свърже -на топлата тръба ,или на по-охладената .Включването на помпата става с датчик поток -монтиран на студената вода от водопровода преди да влезе в топлообменника :wink: .Отвориш ли крана на топлата вода - водата започва да преминава през топлообменника ,същевременно датчик поток включва помпата която ще докара гореща вода към ТО от буфера -в ТО водата от водопровода ще се загрее от тази на буфера (без да се смесят ) -на крана ще текне топла вода.Подобен филм се прожектира в двуконтурните газови котли и при въпросната схема с буфер. :wink: ТО-значи топлообменник.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Подобен филм се прожектира в двуконтурните газови котли и при въпросната схема с буфер. :wink:
Бря, Филма, ти всички филми си гледал бре! :-D
turistak - специалист
Благодаря за информацията, започвам да съжелявам че не живея край морето та да мога да ви викна да ми оправите бъкиите с отоплението.

Препоръчвате ли някой производител на топлообменници?
syncho - майстор
Производители на топлообменници, които ми е известно да се предлага в България са: GEA (бившите WTT), Danfoss, Alfa Laval и Onda. Има вероятност и да изпускам някой. Аз съм ползвал на GEA и Alfa Laval и не сме имали проблеми с тях.
kuuuuuul - майстор
Ето тука има колкото искаш ТО.
http://stores.ebay.de/DieTerHoeven-GmbH ... 34.c0.m322
само специалистите да ти кажат кой е за тебе.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: