ср юни 02, 2021 7:48 amkartechar написа: Да, колега, съгласен съм, но в моя случай не е удачно напълването с незамръзваща течност. Както написах, бойлерът е с две серпентини - една за котела и една за колектора. При мен те са свързани заедно - когато гори котелът, върти през двете. Същото е и когато работи колекторът. Така се постига двойно по-голямо топлоотдаване и съответно по-бързо затопляне на водата в бойлера. Смяната на режимите се осъществява чрез затваряне на два крана от ненужния топлоизточник и отваряне на други два към предпочитания. При тази смяна водата в серпентините би се пренасочвала от котела към колектора и обратно. Тъй като отоплителната инсталация не е напълнена с незамръзваща течност, това би довело до понижаване на концентрацията й в колекторния кръг и в един момент ще си мисля, че имам незамръзваща течност, която обаче не е, с всички (даже по-тежки от сегашните) последствия. В същото време пък част от течността ще премине в отоплителната инсталация, което аз не желая. Постът стана доста дълъг, но се надявам да съм успял да обясня съображенията си.Да, дълго и сложно обяснение. Може с 2 думи - неподходящ бойлер