• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
2V6, може би нее е тук правилното място, но би ли споделил впечатления от работата на фотоволтаиците? Предварително благодаря!
Evgeniy - майстор
Ако говорим за най бързо изплащане на ефективна система (не черен варел) то термосифоните са на първо място.
А термосифон с проточна серпентина решава проблемите с малка денивелация.
Няма помпена група, контролер, медни тръби... Неръждавейка бойлер с нагревател и голяма изолация + вакуумни тръби.
165 литра са около 800лв., а със серпентина с около 250лв. отгоре.
2v6 - майстор
Christo написа:
2V6, може би нее е тук правилното място, но би ли споделил впечатления от работата на фотоволтаиците? Предварително благодаря!
Както писах по-нагоре, фотоволтаиците са вид плоски панели :)
Малкия работи почти 10, големия 5 години.
Засега не забелязвам влошаване в производителността.
piron45 - майстор
sreshtu написа:
2v6 Както виждаш не е само колектора за да се изплаща само той. Трябва да изградя цялата система което е по-скъпото.
Ето ти евтина система колега само за лятото. Термосифон с бойлер, избираш си колко литра искаш и си готов. Трябват ти само две тръби с алуминиева вложка за връзка с бойлера. Това е най минималната инвестиция. Моя го взех от тази фирма преди 2г, лятото водата завира ако не се ползва. 110л е с 15 тръби. Зимата го източвам, че не знам дали няма да замръзнат тръбите при температурите в Самоков. Падат и под -20* .Тогава струваше 700лв и като го прекарах през програмата за енергийна ефективност ми излезе 560лв. Сега гледам че дори са по евтини. За зимата си имам друг бойлер, който го грея с климатика и на ток.

http://www.emde-electronics.bg/%D1%81%D ... %BC%D0%B8/
Evgeniy - майстор
Е, 110 литровите на КАМТЕК Пловдив са 399лв с с полимерно покритие на обшивката и неръждаем водосъдържател:
http://kamtekbg.com/productsSFA.html

Есента монтирах точно такъв на леля ми и не съм го източвал да видим какво ще стане :) само съм сложил противозамръзващ шнур на тръбите. По нова година се къпа от него.
saraneron - специалист
За съжаление вакуумно-тръбния няма да може да се размрази днес, защото е под нулатa.

2V6,oт данните, които се виждат правя извод ,че и с заскрежени тръби вакумният е произвел повече енергия така ли излиза или греша?НАПРАВИ МАЛКО КОМЕНТАР И НА ТРИТЕ ПАНЕЛА ЗА ЕНЕРГОДОБИВА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ СЕЗОНИ И НА ПРОБЛЕНИТЕ , КОИТО СА ТИ СЪЗДАВАЛИ И ЦЕНОВОТО СЪОТНОШЕНИЕ М/У ТЯХ!Твоят покрив е като малка сръвнителна лаборатория! :?Благодаря предварително !!!
2v6 - майстор
saraneron написа:
За съжаление вакуумно-тръбния няма да може да се размрази днес, защото е под нулатa.

2V6,oт данните, които се виждат правя извод ,че и с заскрежени тръби вакумният е произвел повече енергия така ли излиза или греша?НАПРАВИ МАЛКО КОМЕНТАР И НА ТРИТЕ ПАНЕЛА ЗА ЕНЕРГОДОБИВА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ СЕЗОНИ И НА ПРОБЛЕНИТЕ , КОИТО СА ТИ СЪЗДАВАЛИ И ЦЕНОВОТО СЪОТНОШЕНИЕ М/У ТЯХ!Твоят покрив е като малка сръвнителна лаборатория! :?Благодаря предварително !!!
В конкретния случай, 13.1.2013, от вакуумния е отчетена около 200 Wh по-малко енергия:
Прикачен файл:
sunenergy_arch.GIF
sunenergy_arch.GIF (14.34 KиБ) Видяна 3394 пъти
Все пак заскрежаването е частично, а преди и след обяд вакуумнотръбния работи по-добре от плоския.

Засега не е имало проблеми. Преди време ги миех през 1-2 месеца. Плоските задържат доста повече прахоляк. В момента не са мити повече от година...

Цените предполагам винаги ще са така - най-евтин алуминиевия плосък, после вакуумнотръбния и най-скъп фотоволтаичния.

За работата трябва да се отбележи, че работят за предварително подгряване - на доста ниска температура. Греят 300 л бойлер с голяма консумация и без друг източник на топлина. Затова в случая не се вижда голяма разлика между вакуумно-тръбния и плоския.

Ако същите тези колектори са включени към по-малък бойлер със слаба консумация, ще се поддържа доста по-висока температура и плоския ще произвежда доста по-малко топлина - загубите му ще са по-големи.
trace74 - специалист
Да споделя и моят опит от зимата. При монтаж като моя, с малък ъгъл на плоските селективни колектори, сняг се задържа и минава почти половин слънчев ден преди да се свлече снега. Поради лошият за зимата ъгъл максималните Т ,която постигнах декември и януари в бойлера в малкото идеални слънчеви дни беше 45 градуса - 150 л.+ 80 л. През останалите дни към 20-25, много дни нито градус, но пак има сметка , защото колкото и енергия да има, тя влиза в чисто соларния бойлер, следващия просто дозагрява. Но Декември и Януари са най-слабите месеци за системата, така че и на малкото ,което усвоих съм много доволен.

sreshtu, щом за 9 месеца потреблението ти на топла вода е само 180 лв. за ток май наистина нямаш нужда от такава система, защото нямаш потребление на вода. Аз за Септември и Октомври имах икономия по 40-50 лв. на месец спрямо предходните месеци, преди инсталирането на системата и то в преходни месеци, което за мен оправдава монтирането на системата въпреки, че пак срока за изплащане при подобен темп ще е доста дълъг , около 8-10 години. Все пак ти като си сменяш дограмата или колата не правиш сметка кога ще се изплати във времето. Така че според мен всеки сам решава от какво има нужда и дали може да си го позволи.
fox_vt - майстор
2v6 много интересна табличка,може и да е писано някъде напред но да попитам пак какъв ти е плоския колектор алуминий,мед,селективен?Интересно какви ли ще са резултатите между селективния и вакумния при такъв режим на работа при ниски температури в бойлера.Иначе силата на вакуумния е във високите температури там където слабата изолация на плоския издъхва.
2v6 - майстор
fox_vt написа:
2v6 много интересна табличка,може и да е писано някъде напред но да попитам пак какъв ти е плоския колектор алуминий,мед,селективен?Интересно какви ли ще са резултатите между селективния и вакумния при такъв режим на работа при ниски температури в бойлера.Иначе силата на вакуумния е във високите температури там където слабата изолация на плоския издъхва.
На мен селективните не са ми интересни :)
Дават 20-30% повече от обикновен алуминиев, а цената им е двойна (100% по-скъпи) :idea:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Вакумно тръбен срещу плосък панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: