• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Ами бъркаш, като работи с ниска температура котела/печката на твърдо гориво не оползотворява добре горивото и ниската температура на изгорелите газове водят до това - конденз и преразход на гориво. Същото, както да караш колата си на първа и втора скорост, при ниска температура на охлаждащата течност :)
Затова или системата трябва да е отлично оразмерена, което е рядкост, или да добавиш буфер, където да ходи остатъка от топлината, когато трипътния винтил притвори потока на горещата вода към радиаторите, защото ти си го нагласил да пуска, примерно, по външна температура.
Пример ти давам, от моята система, котела в момента бучи като ракета, на 80-85 градуса, но към радиаторите отива 60-65 градуса вода, защото навън е + 10 градуса, остатъка отива в бойлера ми. Когато през нощта температурата вън падне, трипътния винтил ще отвори, и ще пропуска по-топла вода към радиаторите, той, винтила, се управлява от контролер, който следи външната температура. Ако сложа буфер, скоро ще да е, излищъка на топло ще ходи в него, и когато котела угасне, буфера ще продължи още час-два да зарежда радиаторите с гореща вода. Котела го зареждам до горе, и не го мисля много много колко ще вдигне, стига да е над 65 и под 100 градуса - така работи най-ефикасно ;)
nikolovvd - майстор
А какво ще се получи, ако се сложи едно термореле, което да включва помпата при температура над 70 градуса? Няма ли да работи по-икономично и пак ще е на 65-70 градуса?
LazarGanev - "Велик майстор"
А връщащата вода? :wink:
pi6ligara - специалист
Пичове,имам един въпрос,на какво налягане трябва да работи затворената система?Защото ми казаха на 0.5 атмосфера,но веднъж като обезвъздушавах падна на 0.2 и допълних та накрая го докарах на 0.8 някъде.След време пак обезвъздушавах и го свалих пак на 0.5 ,но ми се струва че по добре се отопляваше като беше на 0.8 атмосфера.
pi6ligara - специалист
И още нещо се сетих,от къде за бога да си намеря от прословутото алуминиево тиксо за камини дето не мирише като се нагрее и издържа на много градуси????Повярвайте ми тук в Плевен къде ли не търсих,навсякъде където продават камини и котли не са чували за него,а като се смени времето и на вън стане топло или се позадръсти комина започва да капе от снадките на кюнците конденз,казаха ми за това тиксо,но намерих само едно което издържа до 140 градуса 10 м за 15 лв и то като се нагрее се свива и мирише ужасно.Моля ви се кажете ако не друго поне някой сайт да го купя че ми писана вече.
pi6ligara - специалист
Е толкова ли са ми не сериозни въпросите че никой не иска да отговори?
naskov - майстор
[quote="pi6ligara"]Пичове,имам един въпрос,на какво налягане трябва да работи затворената система?[quote]
На 1.5 бара на студено. На горещо на 2бара
pi6ligara - специалист
Благодаря,а за тиксото нещо или да търся силикон?
vrangelov - специалист
pi6ligara написа:
Ясноо :-D .
Записвам се да я следя темата. Не разбрах какво беше ясно? :|
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Отопление на локално парно,моля за съвети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: