• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Колектора не работи щом за 30 минути при неработеща помпа и жарко слънце температурата се е вдигнала само 37 градуса
syncho - майстор
Много бавно е качило температурата в колектора. В това време за 30мин трябва да е отишло доста над 100С при спряла помпа. Явно ъгъла оказва голямо влияние.
fbr - майстор
С настройки няма да се оправи проблема. Ако имаш проблем с топлообмена, би трябвало да се качва температурата на колектора. Пък и да ти кажа, моя даже няма диференциален термостат, а обикновен. Трябва да променяш ъгъла на колектора. Вече взех да се съмнявам дали е с южно изложение този колектор.
Последна промяна от fbr на ср юни 19, 2013 1:28 pm, променено общо 1 път.
kuuuuuul - майстор
Да не би нещо при сглобяването на колектора да е пропуснато :? много странно,чак такова влияние да оказва наклона :shock: в тази жега.
syncho - майстор
Тя външната температура не влияе на колектора, а слънцегреенето, което пада в/у него.
barborino - специалист
Мисля,че не само вертикалния монтаж на колектора е причината за слабия добив.Тръбите от колектора до бойлера 20м. на 1/2 ,трябва да са с по-малък диаметър и поне 13мм. изолация :) При мен с медни тръби ф15мм. и 18м в едната посока, бойлера не можеше да вдигне повече от 35-40гр(дори и за 4 дни без никаква консумация и ярко майско слънце:-D )с вакуумно тръбен колектор.След смяна на тръбното трасе с ф12мм. мед нещата се промениха. :) :)
Evgeniy - майстор
10 тръби са горе долу 0.8 кв. м. реална площ. При вертикален ъгъл на слънцето около 75 градуса този месец синус от 25 е 0.42. Това значи 0.34 кв. метра огрявана реално площ.

Аз моят затова го взех 15 тръбен за 80 литра бойлер и е на 63 (H) 27(V) градуса монтиран. През февруари ми правеше 50 градуса, а сега между 50 и 70. Засега над 74 не съм го виждал.
dimitarg - специалист
Мислех да взема 15 тръбен, но понеже го монтирам сам, теглото му беше 54кг., а на 10 тръбния- 27кг. и по-лекия надделя. За съжаление и на 85 градуса не мога да го монтирам, остава си на 90. Все пак прави 35 градуса бойлера и пак е нещо.
Evgeniy - майстор
При мен беше по-лесно. Предимство на мократа тръба е че монтирах само стойката, която си е лека и после напъхах тръбите една по една. Така общото тегло няма голямо значение.
dimitarg - специалист
При U-pipe колектора си идва сглобен. Интересно е, че някои фирми не даваха размери и тегло, което не е от голямо значение, ако се монтира на покрив, но на фасади е друга бира. Дори след няколко обаждания ме мотаеха с тези данни: "нямало го специалиста" и др. такива. Не знам защо са я засекретили тази информация, но заради това губят клиенти, защото не се купува котка в чувал.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: