• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Evgeniy написа:
При моята система пък дрейн бек съда е просто туба с тръба към студената линия и също няма чуруликане просто дава и поема водата и не е изолирана, защото в активен режим е студена.

3/4 тръби се препоръчват за пълно и по-бързо източване на ВОДА. Даже и 1 цол препоръчват за първите 1-2 метра, докато влезе в подпокривното пространство. Там вече редуцират на по-малък диаметър.
При фабричните дрейнбек централи има изрично изискване за проверка дали целия флуид се източва обратно и ако не - задължително се сменя с незамръзващ такъв. Когато не замръзва непълното източване от тънките тръбички (10мм) или колектора не е проблем.

Андро, предполагам имаш напречен отвор на топлата тръба към въздуха в съда, за да поеме въздуха, който измества водата в колектора?
Евгени ,как се държи твоята система в големите жеги, имаше ли случай да завира водата в колбите когато помпата спре?Андро ,нарисувай ,ако може точно как си направил твоята система, че нещо интересно има в нея ?
Evgeniy - майстор
saraneron написа:
Евгени ,как се държи твоята система в големите жеги, имаше ли случай да завира водата в колбите когато помпата спре?
Ами досега повече от 73 градуса на бойлера не е вдигала. Все ще се намери някой да вземе поне един душ. Не сме я оставяли за дълго и все още не е завирала при спряна помпа.
kalin72 - майстор
Моята система я бяхме оставили без потребление 2 дни, като се върнахме, водата в бойлера беше 65 градуса. И как ще заври, след като помпата ще спре при 100 градуса??
Evgeniy - майстор
Калине, моята система е с вакуумен колектор тип "мокра тръба" - 15 тръби. При спряна помпа в него остават около 35 литра вода. Именно тя ще заври, ако няма потребление.
Andri01 - майстор
" "Андро, предполагам имаш напречен отвор на топлата тръба към въздуха в съда, за да поеме въздуха, който измества водата в колектора?[/quote]
Евгени ,как се държи твоята система в големите жеги, имаше ли случай да завира водата в колбите когато помпата спре?Андро ,нарисувай ,ако може точно как си направил твоята система, че нещо интересно има в нея ?[/quote] " "
Кое по-точно? Труден съм с чертането в нета,но мога да я нахвърхля на лист /като схема/ ,да я преснема и пусна. Ако става въпрос за въздуха,имам отвор,който е заедно със мерителната ми тръбичка и отвежда към едно ПВЦ шише. Шлангчето е 5-6мм, забелязал съм,че само се изпотява,но не излиза вода от него/а и няма как-то е горе,на около 500мм. от водата в ДС.
Andri01 - майстор
kalin72 написа:
Тази тръба, 3/4 ", става ли?
http://www.thermodesigntotal.com/bg/p/6 ... 0%BD%D0%B0
Точно тези са тръбите. Фирма в Пловдив ги продава на метраж,по желание на клиента и с поставяне на нипелите. Излиза изгодно. 12м към 150лв някъде беше - 3/4" с нипелите.
kalin72 - майстор
Засега оставам с твърдите връзки нипел-муфа-нипел...изолирал съм ги добре. Вярно е, че губя по съвсем малко вода, но ще доливам, до момента, в който не ми писне :)
Bultiger - специалист
Калине, още ли си с тоя съд? Имах такъв преди на парното...ми той ръждясва безобразно просто...при мен протече на 3-тата година, бях дал линк към продавалника и оня човек от Плевен с кантите, предполагам още не ги е продал - 30лв иска за 1бр. - неъждавейка, че и правени за налягане.
Не изчетох цялата тема поради липса на време, ама се чудя - никой ли не го притеснява "ударното" топлинно натоваване на колекторите при този тип система? Някак си - страховито ми се струва в напечения до 70-80 градуса колектор да вкарам -20-30 градуса вода, колко години ще удържи без да се пропука някъде (най вероятно на входа), според вас?
А колко градуса успя да постигнеш на 300лт бойлера с трите колектора, при мен на 200 лт вдигах 76, като тръгва от 35-40 в долната част сутрин, и с малка консумация през деня. Без консумация със сигурност ще е повече, ама скоро няма да има такъв случай :-D
saraneron - специалист
Bultiger написа:
Калине, още ли си с тоя съд? Имах такъв преди на парното...ми той ръждясва безобразно просто...при мен протече на 3-тата година, бях дал линк към продавалника и оня човек от Плевен с кантите, предполагам още не ги е продал - 30лв иска за 1бр. - неъждавейка, че и правени за налягане.
Не изчетох цялата тема поради липса на време, ама се чудя - никой ли не го притеснява "ударното" топлинно натоваване на колекторите при този тип система? Някак си - страховито ми се струва в напечения до 70-80 градуса колектор да вкарам -20-30 градуса вода, колко години ще удържи без да се пропука някъде (най вероятно на входа), според вас?
А колко градуса успя да постигнеш на 300лт бойлера с трите колектора, при мен на 200 лт вдигах 76, като тръгва от 35-40 в долната част сутрин, и с малка консумация през деня. Без консумация със сигурност ще е повече, ама скоро няма да има такъв случай :-D
Дрейн бега го дават като по-добър в енергиен аспект с около 10% при всички други равни условия с затворените систеи под налягане, като едни и същи панели и еднакви бойлери !!!Защо е така незная и каде е логиката не се сещам , освен , че се ползва вода като енергоносител , която е по добра от антифриза,но и при ЛОВ СЕ Е ПОЛУЧИЛО НЕЩО ТАКОВА САМО КАТО Е СМЕНИЛ ЕДНА КЛАПА С ПРЕЛИВЕН РЕЗЕРВОАР!Никъде не съм срещал в интернет проблеми с Дрейн бег система заради такава температурна разлика, а тя като си тругне да работи системата,може и цял дан да не спре помпата !Силно се препоръчва да е затворена ,за да не се налага допълване и да няма корозия!Тогава просто я забравяш!
kalin72 - майстор
А колко градуса успя да постигнеш на 300лт бойлера с трите колектора, при мен на 200 лт вдигах 76, като тръгва от 35-40 в долната част сутрин, и с малка консумация през деня.
Постигам 60 градуса в целия 300 литров бойлер, струват ми се малко, затова когато имам малко излишни пари, ще взема още един колектор.
Консумацията при мен е добра, къпане на поне 2 души всеки ден, и постоянно миене на ръцете, след като децата се приберат отвън :)
Ще добавя, че сметката за ток падна с 50 лева, в сравнение с предния месец (100 лева)...ще видим и следващите 1-2 месеца как ще е, но определено има ефект :)
Последна промяна от kalin72 на чет авг 22, 2013 9:40 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Изграждане на слънчева система за отопление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: