• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Radoslaw написа:
s_s1 написа:
Да, 20%.
Да знам че няма те ерато да изкарват такъв нищо не направиха.
не те разбрах ,платил си ДДС тук в българия?А за ерато ,просто не ми с еговори.Как ще ги сравняваш с една 30 мил. страна и с цялата промишленост зад нея
Сега ще внеса тук ДДС в България.

Аз не сравнявам Ерато, но те още миналата година щяха да правят подобрен 3фера със запалка. А тези от Шумен Сън систъм котлите им са копи-пейст от някакви други не български. Това го разбрах, защото виждаш ли нямали документация на български. Е техните работници сигурно са завършили немската гимназия.
не съм съвсем сигурен ,но мисля ,че тези от Шумен даже са турски
s_s1 - специалист
Така... Чудото пристигна, според спедиторската фирма тежи 370 кг.
Но имам въпроси относно свързването. Предвидено е да се свърже с трипътен вентил не с термостатичен елемент, а със задвижка. А такива вентили не знам как работят т.е. как се управляват.

И също да помоля някой да ми напише или посочи легенда, че и аз и "майстора ми не знаем кой графичен елемент какво означава.

Прикачен файл

sheme1.jpg
filmatoplo - майстор
Майстора колко разбира , язък за котела , сега -този трипътен вентил е смесителен и се монтира на подаващата топла линия преди консуматорите -радиатори или подово .Функцията на вентила е да регулира температурата на водата пращана към тях , контролера посредством външния датчик и стайния термостат следи и задава нужната температура , на вентила има задвижка която го движи него .Аз ви препоръчвам да купите четирипътен вентил със задвижка марка Хоневил размер 1 1/4 и да го монтирате на котела -кабелите свързвате на задвижката по схемата .По този начин котела ще си осигурява температурно връщащата вода и паралелно с това ще си регулира нужната температура към радиаторите .Помпите си ги монтирате както следва -радиаторна с възвратен клапан и бойлерна с възвратен клапан , само се запознайте със схема за монтаж на 4пътен вентил .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Майстора колко разбира , язък за котела , сега -този трипътен вентил е смесителен и се монтира на подаващата топла линия преди консуматорите -радиатори или подово .Функцията на вентила е да регулира температурата на водата пращана към тях , контролера посредством външния датчик и стайния термостат следи и задава нужната температура , на вентила има задвижка която го движи него .Аз ви препоръчвам да купите четирипътен вентил със задвижка марка Хоневил размер 1 1/4 и да го монтирате на котела -кабелите свързвате на задвижката по схемата .По този начин котела ще си осигурява температурно връщащата вода и паралелно с това ще си регулира нужната температура към радиаторите .Помпите си ги монтирате както следва -радиаторна с възвратен клапан и бойлерна с възвратен клапан , само се запознайте със схема за монтаж на 4пътен вентил .

"МАЙСТОР", не му знам името... Още 2-ма Вик корифей идваха, единия е работил преди години в Щатите и се отказаха, така че нямам избор. А и "официалните" вносители ми казаха, че буфер и 3-4 пътни вентили не ми трябват, трябват ми само ако имам подово и понеже нямам, нямало защо да си оскъпявам инсталацията. Казах им, че заради липсата на термостатичен трипътен вентил съм си унищожил Линг 25 Д, но те ми отговориха, че разликата м/у този и Линг-а е светлинни години...
Изводите си ги направих и затова се хващам с работа, която не я разбирам.

Много БЛАГОДАРЯ за помощтта, много ми е ценна.

Мога ли да помоля за схема с такъв четирипътен вентил и буфер с 1 серпентина.
В темата за буферите съм писал/чертал за моята идея.
filmatoplo - майстор
Дай да изясним някой неща , ти сега имаш стара инсталация която е отворена така ли .Друго котела който купи сега ,има ли всички тези неща -контролер,външен датчик,стаен термостат , кабели за помпа на радиатори и кабел за помпа за бойлер , има ли сензори за радиаторна вода и бойлерна вода .Ако има всички тези изброени неща -то не го укепазявай и си го направи така по схемата , или котела ти е с еквитермален контрол .Ако искаш да има и буфер тогава се свързва по класическата схема на Атмос , със Ладомат -помпа която може да замениш и с други компоненти ако ти е скъпа , или помпа и трипътен термовентил .При запалване на котела ще върти малък кръг между котел и термовентил , след достигане на температура на връщащата вода над 60 градуса примерно -термовентила ще отваря откъм долния край на буфера , през това време в горната част на буфера навлиза топла вода да го зарежда.След буфера се монтира друг трипътен смесителен вентил с задвижка (даден на твоята схема ) след вентила в посока радиатори е радиаторната помпа , бойлерната помпа е друга -тя трябва да взима захранване също от горната част на буфера , но да не минава през смеситела .Схемата за атмоса сигурно я знаеш от Атмос.чз , там има 42 схеми , ще ти пиша коя е твоята .viewtopic.php?f=10&t=39509&start=220
filmatoplo - майстор
В предписанията на новия котел , какви температури дават на връщащата вода , ти на каква температура ще настроиш изходната температура на котела :? .В инструкциите дават ли буфер , кой ти каза че трябва .Сега гледах клипа от страница 6 - свържи си го с 4 пътен вентил .
s_s1 - специалист
Не цитирам предните 2 мнения, за да не утежнявам темата.
Имам стара инсталация, която е правена да работи термосифонно/гравитачно и е с отворен разширителен съд. Тя е с "черни" тръби. Навсякъде съм заменил старите чугунени радиатори с алуминиеви с термо глави. Само в най-голямата стая-трапезария кухня радиатора е директно свързан и там съм сложил програмируем стаен термостат, който командваше вентилатора на Линг-а. В срая на тази зима след като Линг-а се проби се принудих и си купих най-малкия/евтиния модел на Бош Солид и понеже той нямаше ел. част изкормих управлението на Линг-а и вързах през него помпата. Имам свързан бойлер с мантел, но до там не мога да прекарам кабел за термодатчик, че ще окепазя всичко. Това е съществуващото положение.
Този котел, който купих има в комплекта:
domestic hot water temperature sensor CTN-02 [Tcwu]
heating medium return temperature sensor CTN-01 [Tpow]
external temperature sensor CTZ-01 [Tzew]
room temperature controller [Reg.pok]
flue gas temperature sensor CTK-03 [Tspal]
трябва да добавя помпа и 3+4 пътен вентил с ел. задвижка.
Буферен съд мисля да сложа, защото го имам наличен /писал съм в темата за буферите/ и имам налични 40 м3 сухи дърва. Той ще ми оптимизира работата на котела и ще намали броя на запалванията.
Темп. на връщащата вода пише не по малко от 50 С. Темп на изходящата /топлата/ вода 60-85 С, а фабрично е настроена на 70С и това се води оптимална темп.
Питайте за нещо, ако съм пропуснал.
Radoslaw - специалист
Извинявай за страничния въпрос ,но колко ти излезе транспорта до България?За 350 кг нали така каза,че цялата чъдесия тежи толкова.
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
Извинявай за страничния въпрос ,но колко ти излезе транспорта до България?За 350 кг нали така каза,че цялата чъдесия тежи толкова.

580 без ДДС.
s_s1 - специалист
Този вентил: http://www.water-technic.com/chetiripat ... uot-p1431/
Тази задвижка: http://www.water-technic.com/servomotor ... 230v-p986/
ще ми свършат ли работа, и ако може схема на свързване с такъв вентил.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: