• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul написа:
Лазаре,казваш че си наблюдавал много инсталации,което със сигурност е така,но колко от тях са с топломер и постоянно компютърно наблюдение с което да може да се покаже черно на бяло кое-как?Аз говоря на базата на такива наблюдения.Довечера ще покажа какъв е би добива от днешния ден,нека и други които могат да покажат за да сравниме. :partyman:
Разбира се, че повечето инсталации са без компютърно наблюдение, но това не ми пречи да се ориентирам кой панел каква работа върши. Преди 2-3 години един клиент ни извика да му монтираме 2 панела по 2.15м2, които си беше купил сам от споменатата по-нагоре шуменска фирма, беше си купил и помпа, управление, тръба (цяло руло 50м мед, половината му остана :) ). След седмица ми звъни и се оплаква, че в бойлера (200л Елдом) повече от 60*С не иска да става. Ходих - мерих, шарих, проблеми не намерих. Системата си работи нормално, няма прегряване на панела. циркулацията нормална, но толкова си могат панелите. Принципно това ми беше втората и последна такава конфигурация, първата даваше същите резултати и затова не съм потретил, само им гледам сеира като срещна някъде монтирани такива :) . За 200л бойлер аз монтирам един Bosch Solar 5000 и поддържа без проблем 65*С, като пари струва доста по-малко от двата цитирани, заема по-малко място и се монтира по-лесно. Solar 4000 не съм монтирал и не планирам - той е по-слаб от събратята си 5000 и 7000, един вид това е бюджетна серия на Бош, да има с какво да се сравняват конкуренцията :wink: . Елдом не произвеждат панели (доколкото знам). Не съм се задълбочавал в разследване, но мисля че панелите им са китайски. Затова се учудвам как някой представя за сертифициране нещо, което не е негово производство :? . Някой има ли друга информация?
Колкото до конструкцията на Боша - той няма отникъде фуги - лепено стъкло върху пластмасова тава - нито ръждясва, нито се разпада. Води се неразглобяема конструкция, но аз съм отварял, ремонтирал и затварял замръзнал такъв. :)
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
6osi6, интелигентен човек си, как така изчисли КПД на базата на цена, не знам :) . Марките, които сравняваш са несравними. Много пъти съм писал, че едната от тях за мен е символ на калпав панел.
Лазаре, пишеш като засегнат в лично качество :) Ще ти отговоря как съм изчислил КПД на базата на цена, когато го цитираш от място където съм го написал. Явно си чел някой друг.
Защо Сънсистем имат 5 години гаранция, като по-калпав панел, а Viessmann само 2, а не 10?
Друг е въпросът какво е включено в гаранционните условия, кой го чете и какво разбира от прочетеното.
fox_vt - майстор
Сетих се и нещо друго,солар 4000 има такъв страничен профил че много лесно и ефективно се вгражда във покрив.Предполагам че и по големите 5000 и 7000 са със същия профил.
6osi6 - майстор
шоп написа:
сметнете данните на турски меден селективен ензич ХХЛ ще получите още по-добри резултати:-)
Вероятно е точно така, но цената му е сравнима с Елдом. Затова съм дал съотношение инвестиция - цена / получена енергия - W.
6osi6 написа:
Защо Сънсистем имат 5 години гаранция, като по-калпав панел, а Viessmann само 2, а не 10?
По закон гаранцията в Бг е минимум 2 години. Повишаването на гаранцията е търговски трик, който често се ползва за повишаване на продажбите, но това е нож с 2 остриета и опитните търговци внимават с използването му. Специално за панелите трябва да напомня, че за стъклото гаранцията е докато получиш стоката, след това няма гаранция, аз поне съм патил в това отношение. Мисля, че при всички фирми е така. Пък на останалата част какво ще и стане, освен да замръзне, ама то пак е извънгаранционен случай? Ако видиш изработката на горните 2 панела можеш да прецениш кой колко ще изкара :wink:
fox_vt - майстор
Искаш да кажеш че стъклото не влиза в гаранцията ли :? Ако е така то елиминирането на хидрокита просто е неизбежно и имаш 100 кинта надолу.Пък и за качествен колектор защо му е да има кит за бързо откачане след като няма какво да му стане N брой години :wink:

пп в тоя ред на мисли някой ползвал ли е гофре неръждавейка за трасе колектор бойлер и дали хидравличното съпротивление ще е твърде голямо.Гледам цените на медта и неръждавейката са доста сходни а предимствата в монтажа на втората са повече.
kuuuuuul - майстор
Ето и моите данни за 30.3.2016. Външна тем. в 8ч сутринта 4.5гр,начало бойлер 200л долу 17гр(изхода на серпентината) горе 32гр , без консумация, мах през деня горе 62гр ,добив по топломер 10кв = 2.05лв (ЧЕЗ)
Към часовете прибавяте +3ч. Три алуминиеви колектора 5.4м2 = 600лв и бойлер 200л.Ако имаше консумация добива щеше да е по голям.

Прикачен файл

30.3.2016  колектори 200л.jpg

Прикачен файл

30.3.2016 външна тем. 8ч.-5гр 17.30ч-24гр  +3ч.jpg

Прикачен файл

30.3.2016 бойлер 200л долу от 17гр горе от 32 до 62гр.jpg

Прикачен файл

30.3.2016  200л серпентина вход  63.4гр  изход 59гр..jpg
fox_vt - майстор
Значи излиза че три алуминки са равни на 2 бош 4000.Я кажи на ЛС какъв софтуер и хардуер ползваш за мониторинга на панелите.
fox_vt написа:
Искаш да кажеш че стъклото не влиза в гаранцията ли :? Ако е така то елиминирането на хидрокита просто е неизбежно и имаш 100 кинта надолу.Пък и за качествен колектор защо му е да има кит за бързо откачане след като няма какво да му стане N брой години :wink:

пп в тоя ред на мисли някой ползвал ли е гофре неръждавейка за трасе колектор бойлер и дали хидравличното съпротивление ще е твърде голямо.Гледам цените на медта и неръждавейката са доста сходни а предимствата в монтажа на втората са повече.
На мен Теси ми отказаха гаранция на стъклото. Имам видео с краш тест на стъклото на Бош - 100кг човек скача по няколко пъти върху панелите с неуспешни опити да счупи стъклото, но няма как да го публикувам тук, давам линк за сваляне. Колкото до присъединителните фитинги - да, тъпичко е за един панел, но ако слагаш 4-5 панела не боли толкова. За сметка на това пък връзките между панелите са безплатни (всеки панел идва в комплект с 2 връзки). За 2 панела, ако човек ги подвързва професинално, трябва да сложи 4бр холендри и 2 тапи. Холендрите не е добре да са поцинковани, а месингови и всичко това пак прави поне 50-60лв. Монтаж без холендри не искам да обсъждам - "аз такива бабо сандвичи не ям :) ", както се казва в една рекламка.
По въпроса за гофрето - няма никакви грижи с хидравликата, грижите са в уплътненията, особено при евтини тънкостенни тръби. Аз си взех петте пари и ми мина мерака към тази тръба. :)
Краш тест на соларни панели Bosch Solar 7000 - всеки може да опита в къщи :wink:
gnt69 - майстор
Аз съм за твърдите връзки с запояване. От 10 години ползвам 3 селективни панела на сънсистем и 300 л бойлер, Голямо допълване и притягане когато беше с холендри. Една зима ги замразих и пролетта след лепенето на колекторите изхвърлих холендрите и на твърда връзка, цялата инсталация е мед. Вече трета година не съм допълвал системата и си стои на 2,5 атмосфери. :partyman:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: