• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Батеее, направи ми 100л и ми го продай. Даже не знам къда са втор.суровини във Варна, като ли да му правя заварки някъде...
шоп - майстор
@radius, тези неща ги правя само за себе си и за приятели.
Скрап има навсякаде. Аз имам и аргон и инверторен електрожен. Правя си ги сам, но и да нямаш такива заваръчни апарати навсякаде се правят такива заваръчни услуги. Обикновенно 1 см водоплътна заварка е 50 ст

За заварката на два нипела 1'' не е нужно много сантиметри.

Самите нипели са по 5-6 лв. С двустранна резба са. Като ги разрежеш на две цената на нипел е 2,5-3 лв. Напрваво без пари. Е, ако имаш струг или хубава винторезка може и по-евтино:-)))

Имам и струг, имам и винторезка, но засега си купувам нипелите:-) Неръждавейката е малко особена за работа. Едно време в механото така и не се научих да правя резби на струг :|
radius - майстор
Мерси за съветите. Имам инверторен, но нямам опит. А дупките за нипелите?Ще се прави буфер за следващия сезон.

В момента топли водата до 29°С със 700-750 вата при 9° външна температура. Най-оптимистично копа би трябвало да е над 4.5 дори към 5 и това прави 3.5 кВ топлина. До 2.5 колкото си мисля, че беше минимума би трябвало са има мегдан да пада. Т.е. би трябвало да пада до към 500вата, а не мога да го накарам. То ясно, че това са сметки несигурни, отзад напред, но все има нещо вярно.
шоп - майстор
radius написа:
А дупките за нипелите?
Ако бойлера е с големия фланец, то той си има отвор за нагревателя. Идеално съвпада за нипел 1''

Другия отвор може да го направиш със свредло, пила, зеге и т.н. Аз ги бравя с боркорона.

То напоследък водосъдържателите сигурно са от 1,2мм ламарина...лесно става.

Виж ако е от 3-4мм ламарина с пила е по-трудоемко и времеемко. Едно време в механото ни караха да правим чук само с помоща на пила :x
6osi6 - майстор
radius написа:
В момента топли водата до 29°С със 700-750 вата при 9° външна температура. Най-оптимистично копа би трябвало да е над 4.5 дори към 5 и това прави 3.5 кВ топлина. До 2.5 колкото си мисля
Смятай го около 4,0, защото се намалява с коефициент 0,5 при ограничаване до 30 rps. Получава се 2,8 - 3кВ. 2,7 му е минимумът при 7°С. Не e много по-различно и при 9°С.
С две по 80 литра и 10°С разлика, за която трябва отделна серпентина, получаваш 1,860 кВ допълнително. Това са 20 минути плюс към работа и пауза.
radius - майстор
Никакви серпентини, директно свързване на буфера под налягане в системата.
М/у другото КОП-а при 25С вода и външна 12С е 6.58. При 27С да е 6.2. Минимум видях снощи 650W, т.е. ~4kW. Струва ми се, че трябва да може да пада още...
Прикачен файл:
cop.jpg
В тази таблица може ли да ми обясните тези Step 1, Step 4 и Step 7 какво са, че не намирам откъде съм я взел. Нещо ми се върти като мин, ном. и макс. но май не е точно така.

Снощи със сваляне на отчетите през 30 минути циклите са 21-2 минути работа с 3-4 минути почивка. Грубо 2.5 спирания за час. Подгряването го прави със 700w консумация.
Както и да е, имам и седмичен таймер и в тези жеги мога да го направя да работи 1 час и 3 да почива. Но си е играчка на всяко затопляне да го правя.
За 24 часа имам 10 кв изгорени - средно 417 вата, като махнем помпата остават 372 вата. Зимата на термопомпите е това.
Има и нещо друго, освен че сме студолюбиви, не топлим всички стаи много - от 3 спални само в тази която спим е 20С, другите са на 17-18, коридори 18-19, хол твърдо 23. Ако направя в хола 25С, спални 22-3, нямаше да има спирания.
Фитилчо - майстор
шоп написа:

Имам и струг, имам и винторезка, но засега си купувам нипелите:-) Неръждавейката е малко особена за работа. Едно време в механото така и не се научих да правя резби на струг :|
Ам ти си бил Колега бе :lol: що си траеш. Няма го забаравя оня по заваряване с изгорелите вежди и чашката ракия :lol:

Вчера се прибирам от един съсед и гледам едно теси изхвърлено до кофата. Дали е неръждаемо :?
шоп - майстор
Фитилчо написа:

Ам ти си бил Колега бе :lol: що си траеш. Няма го забаравя оня по заваряване с изгорелите вежди и чашката ракия :lol:
То в механото "Вапцаров" всички "майстори" бяха с чашки...и по стугарство и по шлосерство. Топлата обработка на металите, ковачество, леярство и заваряване им бяха сериозна конкуренция на по чашка:-)
Фитилчо написа:
Вчера се прибирам от един съсед и гледам едно теси изхвърлено до кофата. Дали е неръждаемо :?
Ако няма табелка и по 1/2 резбовите щуцери можеш да се ориетнтираш какъв е водосъдържателя
4799inpl64 - специалист
Фитилчо написа:
шоп написа:

А стругара Мартинов заварихте ли го?Сутрин докато не думнеше една бира вьв Волга,волга на Дондуков не можеше да уцели спиндела с ключа
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Фитилчо написа:

То в механото "Вапцаров" всички "майстори" бяха с чашки...и по стугарство и по шлосерство. Топлата обработка на металите, ковачество, леярство и заваряване им бяха сериозна конкуренция на по чашка:-)
Фитилчо написа:
Ако няма табелка и по 1/2 резбовите щуцери можеш да се ориетнтираш какъв е водосъдържателя
Или един магнит
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: