Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи можем да уточним - за дебелината на топлоизолацията, диаметъра и разположението на тръбите трябва да се чете от учебници и наръчници, а за найлона от форумите :wink:
kistbam - специалист
Здравейте. И аз да подпитам нещо. Къщата ще е с водно подово и термопомпа вода вода. Положен е фибрана след него найлона. След няколко дни ще приключа с навиването на кръговете и идва ред на замазката. Проблема обаче е ниската температура в къщата. Най ниско е падала до -1. Замазкаджията ми казва че имало добавка против замръзване и ако не си пречат с добавката за еластичност нямало да има проблем, ама се притеснявам. Не ми се чака чак до Март. Евентуално има вариант с 2 духалки да поддържам темп. над нулата ама предполагам че говорим за 150-160лв на месец. Та: Някакви съвети?
Gadnyara - специалист
Къде е тази къща, че пада до -1*С?!
Не можете ли да пуснете термопомпата първо, да загреете сградата и после да наливате? Така с предварително стоплена сграда, ще дадете на замазката няколко дни аванс преди да падне t*C, тъкмо ще изчезне големият процент вода.
А после, доколкото знам, след втората седмица можете да прогреете с подовото с постепенно вдигане на температурата в тръбите от 15*С до 20-22*С - средно с по градус на ден. Поне аз така смятам да правя.

П.п. Температурата в моята къща (също на етап преди замазка) се следи постоянно и най-ниските числа досега са 4-5*С без да е пускано отопление все още. Затова и не се притеснявам да правя замазката веднага след Коледа. Все пак, планирам да започна я топля като навърши 2 седмици.
LazarGanev написа:
Значи можем да уточним - за дебелината на топлоизолацията, диаметъра и разположението на тръбите трябва да се чете от учебници и наръчници, а за найлона от форумите :wink:
Взех соломоновско решение - послушах всички.
Сложих 1см плътен стиропор по периметъра и лепя бояджийски найлон широк 55см, около 15-20см на стената, другото разстлано на пода. :wink:
Фолиото/найлонът е против качване на влагата по стените.

Благодаря за съветите.
filmatoplo - майстор
Не исках да споря за найлона ,аз го препоръчвам ,който иска го купува и го полагам .Взел си добро решение.Оригиналните плочи с пъпките има слой отражател който играе найлона при нашия метод .
kistbam - специалист
Gadnyara написа:
Къде е тази къща, че пада до -1*С?!
Не можете ли да пуснете термопомпата първо, да загреете сградата и после да наливате? Така с предварително стоплена сграда, ще дадете на замазката няколко дни аванс преди да падне t*C, тъкмо ще изчезне големият процент вода.
А после, доколкото знам, след втората седмица можете да прогреете с подовото с постепенно вдигане на температурата в тръбите от 15*С до 20-22*С - средно с по градус на ден. Поне аз така смятам да правя.

П.п. Температурата в моята къща (също на етап преди замазка) се следи постоянно и най-ниските числа досега са 4-5*С без да е пускано отопление все още. Затова и не се притеснявам да правя замазката веднага след Коледа. Все пак, планирам да започна я топля като навърши 2 седмици.
Къщата е в Пловдивско село. Термопомпата не е закупена все още, така че ще разчитам на "топло време".
При теб има ли външна изолзация? Изолация на тавана? Нещо, което да обяснява тези 5-6 градуса повече.
radius - майстор
Хайде де, кажете за найлона. Това, че топлоизолира, не мога да го приема, защото във формулата ще участва с лошия си коефициент и най-вече с нищожната си дебелина мерена в микрони.
Врабеца (p.v.x.) да не се обажда, че прилича на сапунен мехур - шарен отвън и кух отвътре :party: .
p.v.x - майстор
radius написа:
Врабеца (p.v.x.) да не се обажда, че прилича на сапунен мехур - шарен отвън и кух отвътре :party: .
Врабеца да не ти е на гости , че ще му казваш къде да седне(обажда).
Дай боже , повече такива сапунени мехури за форума.
Ама сме кът. :-D

За коледа стават чудеса.
Дано те докосне едно такова чудо , че да придобиеш някаква полезност за форума. :lol: :lol:
Весели семейни празници. :heart:
kistbam написа:
Та: Някакви съвети?
Няма ли възможност , да сложиш една суха печка на дърва.
Някоя стара , времянка.
Тъкмо ще разчистиш обекта , от доста горими боклуци.
Gadnyara - специалист
kistbam написа:
Къщата е в Пловдивско село. Термопомпата не е закупена все още, така че ще разчитам на "топло време".
При теб има ли външна изолзация? Изолация на тавана? Нещо, което да обяснява тези 5-6 градуса повече.
Има малко. 12см стиропор на пода, 4+12+16см вата+вата+стиропор на външните стени и 20+5см вата на покрива+ок. таван.
Мисля, че е съвсем малко над действащите норми като краен ефект. :wink:

Печка на дърва е риск, щом нямате изолация, през нощта ще изстива много, а не вярвам да стоите там денонощно. Такива движения в температурата също са вредни при съхненето. Духалките също трябва да се наглеждат.
Изглежда, ще се наложи да почакате Пролетта. :?
mindless - специалист
Ако няма възможност за отопление, аз лично не смятам за много разумно да се рискува с правенето на замазка в това време.
Първо, дори да не замръзне при ниски температури тя реално няма да съхне т.е. това, че е по-рано положена, няма да бъде от особено предимство, а риска да замръзне е голям и тогава ще трябва да се прави наново.
Вичи - специалист
Gadnyara написа:
Каква е идеята за полагането на найлона?
На път съм да го пропусна, та, ако е жизнено важен, да мисля как да го пъхам под тръбите.
Засега разрезът е 12-14см стиропор и 6-7 см замазка. Тръбите са закрепени със скоби в стиропора.

И още един въпрос.
Имам линейни сифони без клапи в баните, които може би трябва някак да изолирам от нагряващата се замазка.
Има ли смисъл от упражнението?

Предварително благодаря. :wink:
Ще си позволя съвета, ако слагате стиропор да сложите найлон, в противен случай стиропора ще се напои от влагата от замазката и ще влоши топлоизолационните си качества. При фибран и аз мисля, че няма нужда - първо самият фибран е относително паронепропусклив, второ парите няма как да се движат по посока от студеното към топлото помещение.

От личен опит: Ако ползвате сифона всеки ден няма да има време да изсъхне, ако не така или иначе ще трябва да пускате вода през няколко дни.

Аз прикрепях фибрана заедно със скарата за плочата с дюбели за ТИ(чадърчета) на ъглите на скарата и се получи добре.

Полагайте замазката в отоплено помещение - бъдещите линейни разширения са функция на разликата между температурата при полагане и температурата при експлоатация, по този начин ще ги намалите. А и студената тръба трудно се навива, защото е много жилава.

Шопе, моите уважения, че следиш форумите от цял свят, ама да се учим на отопление от кипърските или на климатизация от ескимоските не е ли малко прекалено?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: