Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Много или малко - зависи от гледната точка, но важното е, че абсолютно точно отговаря на каталожния разход - за 15кВт производителят дава разход 3,4кг/час. Това означава, че при тези настройки котелът почива само 10% от времето и 90% от времето работи, което долу-горе май отговаря на реалното положение. При малко застудяване ще започне да работи постоянно, а при още по-голямо застудяване - или ще иска още мощност, или ще паднат малко стайните температури. Има възможности за сваляне на разхода автоматика, седмичен програматор, но това зависи от режима на ползване на сградата и желанието за лишаване от комфорт :)
syncho - майстор
Лазаре 3-4кг/ч са плюс-минус 5кВ :-D достатъчни за една боксониера :) как да не се впише в каталожните задания.
mtodorov - помощник
akachev Този разход който споделяш е огромен за мен направо неоправдан:). Имаш ли стаен термостат , изолирана ли ти е къщата ?
akachev - помощник
Привет,конвекторите са със термостати с които се регулира желаната температура в помещението. Къщата е строена с 25 см Итонг + външна изолация + гипсокартон вътре. Дограмата е по-стара алуминиева с термомост и с двоен стъклопакет, вече е близо 10-годишна. То и на мен от финансова гледна точка ми се струва много, но така е като сега започвам с пелетите и както всяка сезонна стока сега цената им е най-висока. Живот и здраве другото лято от по-рано ще се заредя. Както по горе Лазар Ганев каза, в момента разхода е точно както е по книга. Не знам дали при мен може да се свали още,тъй като имам възрастен човек в къщи, който не мога да оставя на студено.То това бе и една от причините да мина на такова гориво-да е денонощно топло и с малко грижи и хамалогия. Чакам мнения за тези врачански пелети от слънчогледови люспи.
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho, не съм писал 3-4, а 3,4 (три цяло и четири) кг/час при 15кВт, защото по каталог е 6,8кГ/час при 30кВт мощност :wink:
filmatoplo - майстор
Без да взимам страна-разхода не може да падне под това -да покрива топлозагубите , друг е въпроса колко ни са те във всеки 1 момент :? :-D .Най малко за да ги намалим -трябва да се следи вътрешната и външната температура и да подаваме топло колкото трябва , без излишни разходи и прегряване .Това би станало с тези джаджи-термовентил,буфер,смесителен вентил преди консуматорите,термоглави по радиатори, задвижка ,2 циркулационни помпи (3 ако и бойлера е с отделна),контролер,стаен термостат с програма :wink: .Това е -да не изразходваме повече от колкото ни трябва , това което дръзне да се произведе в повече да го уловим , и да го ползваме после.Изолация на дома се подразбира ,враг номер -1 са топлозагубите , те изяждат пелетите в бункера :wink: .
Christo - майстор
Здравейте,
Много ценни неща съм научил от този форум. Не съм специалист, любител съм :) Програми за контролери(професионални) обаче пиша цял живот. Управлението на една пещ, сушилня и т. н. е сложна работа. Като се достигне нужната температура и с термо датчик спрем източника на топлина, температурата продължава да се покачва "по инерция". Като паднем под зададената температура и включим горелката, минава известно време през което температурата продължава да спада. Температурата се "люлее" около заданието. Заради това се правят едни дебели сметки кога именно трябва да се спре котела и кога да се пусне. Всички нужни температури се следят непрекъснато по стойност, а не на включено-изключено. За всяка конкретна инсталация сметките са конкретни и трябва да си ги прави управлението на котела. То трябва да ги прави непрекъснато, защото те зависят от постоянно променящи се величини. Само че управлението ще стане скъпо и на някой кадърен ще трябва да се плати за читав софтуер. И колкото по-малко буфери, помпи и вентили има, толкова по-малко средства има за коригиране на недоправеното управление. Дано не съм ви отегчил много. :roll:
filmatoplo - майстор
Браво =D> , няма да чета последното изречение .
toni.gruncharov - напреднал
Колеги , здравейте отново , доста неща изчетох в сайта за което съм благодарен .
Качвам няколко снимки на моето чудо на майсторлъка , за което бях писал преди време , с някои подобрения от мен за което мога да споделя кратък опит.

Прикачен файл

28112011263.jpg

Прикачен файл

28112011264.jpg

Прикачен файл

28112011266.jpg

Прикачен файл

28112011267.jpg

Прикачен файл

28112011268.jpg
filmatoplo - майстор
Здравей :) , този въздуховод какво прави :? :) .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: