Най - вълнуващия въпрос зимно време.
...
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 15, 2018 5:51 pm, променено общо 1 път.
съб дек 15, 2018 12:37 pmidealist написа:
Ей ! Людее ! Четете, бре !...
...
Добре. Благодаря!
За стайния и термоглавите, не съм съгласен, но важното е на теб да ти е добре.
Универсална рецепта Йок.
Един го боли главата от началника и пие ракия, друг го боли от жената и оди навънка.
Еднакви симптоми, различен подход.
Kondor1 - специалист
съб дек 15, 2018 12:37 pmidealist написа:
Не е срамно или унизително да потърсите помощ от специалист, в случай, че не знаете как да се справите.
На думи е лесно да намериш специалист, на практика не толкова. Как се смятат топлозагубите на жилището? Мощността на радиаторите и котела са ясни. Не разбрах и с термоглавите какъв е проблемът?
шоп - майстор
съб дек 15, 2018 3:22 pmKondor1 написа:
Как се смятат топлозагубите на жилището?
Елементарно е!
Разликата между външната и вътрешната температура е ДТ, знаете си квадратурата на външните стени, знаете си коефициента на топлоизолация ( топлопреминаване или топлозагуба) W/m2 K] ...

Подробност е да изчислите топлозагуби през таван и през под, както и при гранични стени от съседи ( ако сте в апартамент и има такива)

Загубите от инфилтрация или вентилация са малко по-трудни за изчисление, не защото няма точни формули, ами защото има значение вятъра, брой хора в помещението, техните килограми и жизненост...демек незначителни параметри.
Чел съм, че разходите за вентилация ако се приемат за 30% от общите топлоразходи не е грешка и е доста точен %
Затова всичко спецове препоръчват вентилация с рекуперация:-)
Сложих стаен термостат иефекта е много добър при достигане на зададената температура котела спира да работи и се избягват цъканките които се получаваха когато слънцето напече хола и двете спални са южни а детската е източна
Сега съм отворил всички глави и почти всички врати са отворени температурата в целия апартамент е еднаква
Сега да видим как ще се отрази на сметките за газ за ноември сметката ми беше 65лв ,но най важното е че котела спря да цъка и работи в кондензен режим
Kondor1 - специалист
съб дек 15, 2018 3:35 pmшоп написа:
знаете си квадратурата на външните стени, знаете си коефициента на топлоизолация ( топлопреминаване или топлозагуба) W/m2 K] ...
Квадратурата добре, но коефициента откъде го знаем? Някакви тухлени стени на сграда отпреди 70+ години, някаква изолация отчасти с нещо, което аз не знам какво е било. Доста по площ прозорци с дървена дограма.
Той, Шопа рече-елементарно, ама....
Елементарно е образно казано. Елементарно е за този, дето знае ко да земе, та да смята и въпреки, че е елементарно, не е проста работа (ха-ха). Щерката има супер компютър и той вместо нея смята, ма иска много данни бе, то зор голем доде го нафраска. Пък с мамка ѝ я отгледахме на топло и без много да са притесняваме.
Иначе, бе карайте си едно към гьотере, едно време се сметки праиха, гаче ли беа по прости от нас!!! Дали са измръзнали или пък са задушили от гадното горене на дървата?!!!
Yulirz пък преоткрил стайния, а охарчил са за термоглави излишно. Свят шарен.
Kondor1 - специалист
За термоглавите бих казал, че е имал късмет да се балансират нещата със и без тях. В друга ситуация можеше да не се получи само със стаен. Аз пък имам безжичен стаен термостат, който се ползва само да показва колко градуса е в стаята (за 140лв). Чудя се дали да го пробвам в OLX, за 100лв или да стои за резерв. Дразни ме, че цифрите на температурата, които са съществените са дребни, а едри са за часа, който не ме интересува (Салус от тия с оранжевата подсветка).
Здравейте,

Родителите ми си сложиха газов котел, но те са възрастни и се притеснявам да не са ги преметнали и дали всъщност това, което са получили отговаря на това, което трябва да бъде и дали газовият котел работи на оптимален режим.

За 24 часа разходът на газ е между 10-12 кубика, което ми се струва много. На базата на информацията, която мога да дам, какво може да се промени, за да се намали разходът?

Котел: Veissmann Vitodens 10-W, доколкото успях да разбера мощностите са минимална 4,7 kW- максимална 26 kW, двуконтурен, кондензационен.
Идеята е с този котел да се отопляват 2 етажа от къща като единят от тях е 80 кв. м., а другият етаж е 40 кв.м - общо 120 кв.м. По принцип може би котелът е ОК като мощност, но на практика в момента се отоплява само единят етаж от 80 кв.м и ме притеснява да не би котелът да е прекалено мощен, но в същото време изглежда, че минималанта мощност е 4,7 кW, а с наличните радиатори и подово мисля, че я достигат и надминават.
На първия етаж е една голяма стая, в кято е сложен конвекторен радиатор с мощност 14 кW, който не е пуснат.

Температура на водата за отопление е 50 градуса както и температурата на БГВ.
стая 1 = 44 куб.м. радиатор с 13 глидера
стая 2 - 47 куб.м. 2 радиатора - един с 10 глидера и един със 7 глидера - общо 17 глидера
стая 3 + кухненски бокс + коридор + баня и тоалетна са с подово отопление.

Има и газови котлони за готвене.

Има стаен термостат Immergas, който държи температура 21 градуса през деня и 20 градуса през нощта.

Къщата е изолирана, PVC дограма, но на третият етаж никой не живее. Има и топлозагуби докато водата достигне от котела чрез маркучите до подовото и радиаторите, защото разстоянието не е малко, но където са видими радиаторите сме ги изолирали.

1. Котелът прекалено мощен ли е (4,7 kW мин. и 26 kW макс) за отоплението на единя етаж от 80 кв.м.? Ако пуснем конвектора от 14 kW да отоплява още 40 кв.м. от първия етаж разходът би ли спаднал колкото и на пръв поглед странно да звучи? Конвекторът може да не работи на режим "духане", а може да циркулира само вода през него.
2. Температурите на газовия котел от 50 градуса и на БГВ от 50 градуса добре ли са? Да се увеличат или намалят?
3. Радиаторите достатъчни ли са? И като цяло трябва ли да им се увеличат глидерите? Виждам, че системата е микс от нискотемпаратурно (подово) и вискотемпературно (стандартни радиатори) - ако сменим стандартнтие радиатори с конвектори разходът ще падне ли?
4. Не съм сигурен дали нещо е пипано по настройките на котела. Според вас при тези параметри какво трябва да се пипне т.е какви трябва да са показателите на котела?
LazarGanev - "Велик майстор"
Лошо проектирана инсталация, малко радиатори, няма какво да се очаква. Тези 508С на водата за подовото са много, за тези оскъдни 30 глидера са малко, за конвектора са добре, но той не работи :cool: . Само с помпата на котела няма как да стане

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: