Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт дек 25, 2018 11:56 pmLazarGanev написа:
Лошо проектирана инсталация, малко радиатори, няма какво да се очаква. Тези 508С на водата за подовото са много, за тези оскъдни 30 глидера са малко, за конвектора са добре, но той не работи :cool: . Само с помпата на котела няма как да стане
Едно време беше парното с електрическо котле и от тогава е така инсталацията...

А ако пуснем конвектора, въпреки че не се ползва долния етаж и по принцип в момента не е необходим, това как ще повлияе на общия разход на газ? Същото, надолу или нагоре?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не пишеш какъв размер са радиаторите, но ако приемем, че са Н500 (междуосово 50см), то мощността им по таблица за дТ=25 е 50Вт, умножено по 30бр, означава, че радиаторната мощност е 1,5кВт. Подовото не знам как е изпълнено, (най-вероятно - зле, щом е старо), но дори и добре да е изпълнено, то максималната му мощност да е към 2.5кВт, тъй че общата мощност може и да няма 4кВт. Ако е така, то котелът би тябвало от време на време да изключва и по температура на водата, забелязал ли си? Но дори и да не изключва, едва се събира минималната мощност на котела/ Като гледам разпределението на мощностите по стаи, мога да предположа, че в двете стаи е по-студено, отколкото в останалите помещения, тъй ли е? Помещението с конвектора под кои стаи се пада? Може би ако се пусне конвектора на минимална мощност вентилатора и се поддържат едни 18*С, няма да натовари сметката. Радиаторите трябва да се увеличат поне двойно (тези да се сложат в едната стая, а в другата - нови), подовото да се отдели на отделен смесен кръг с отделна помпа и смесителен вентил и нещата ще си дойдат на място.
Подовото е правено преди 20 години, няма изолация отдолу и като отидеш на долния етаж и пипнеш тавана на стаята е топло, което води до топлозагуби.

Помещенията, които са с подово са около 30 кв.м. Намерих информация в интернет, че 15 вата отговарят на 1 square feet = 301 sq.feet при 28 кв.м. и общо го дава 301x15 = 4.5 kW. Не знам това правилно ли е сметнато? На базата на това, което четох в интернет, но не съм много сигурен....

Радиаторите иначе са 58 см високи глидерите, това H5800 ли е?
Иначе да, в двете стаи е студено. Няма шанс температурата да надмине 21 градуса. Достигане на 22 градуса е химера.

Това, което си представям като вариант е в едната стая да сложим конвектор Klima 030 с мощност 1.94 kW при 50 градуса на водата + да остане единят радиатор със 7 глидера, а в другата стая да премести другият радиатор с 10 глидера и съществуващия с 13 глидера ще стане 23 глидера, че няма повече място за още радиатори. Аз си го представям така да бъде по-топло, а разходът на газ да е същия или има шанс да падне?

Такъв конвектор + стандартния радиатор би трябвало да са достатъчни за стаята с 47 кубика?

https://pestimenergia.bg/product/78/ven ... 00-mv.html
А кое е по-добре: да сложим конвектор или да увеличим глидерите?
шоп - майстор
Аз бих махнал радиаторите и монтирал конвектори.

Системата остава само на подово и конвектори, котела ще се кара на 35-40 градуса само в кондензен режим и от това ще спечелиш.

Липсата на смесителен възел ще поевтини инвестицията.
ср дек 26, 2018 12:25 pmшоп написа:
Аз бих махнал радиаторите и монтирал конвектори.

Системата остава само на подово и конвектори, котела ще се кара на 35-40 градуса само в кондензен режим и от това ще спечелиш.

Липсата на смесителен възел ще поевтини инвестицията.
А колко ток харчат конвекторите? Никъдр не намирам информация...
Как да изчислв мощността на подовото? Мерси!
шоп - майстор
ср дек 26, 2018 12:46 pmdragster123 написа:

А колко ток харчат конвекторите? Никъдр не намирам информация...
Всеки конвектор си има пълна тех. документация. Там пише.
Разхода е минимален 20-50 вата и това е една от маловажните информации. Важно е падове на налягане, шум, мощности при различно делта Т, дебит, присъединителни размери и т.н.
Има ли смисъл да намаля максималната отоплителна мощност, защото виждам, че номиналната е процент от нея? Мерси.

Прикачен файл

Webp.net-compress-image.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре е да се направи, но ова няма да подобри ситуацията. На колко смяташ че е добре да се ограничи?

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: