Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Кое да разглобяваш за почистване? Нищо не се разглобява, не е нужна и прахосмукачка, аз не ползвам. Къде искаш да лягаш, обясни!
penchev.r - специалист
пон фев 25, 2019 10:21 pmLazarGanev написа:
Кое да разглобяваш за почистване? Нищо не се разглобява, не е нужна и прахосмукачка, аз не ползвам. Къде искаш да лягаш, обясни!
Как чистиш котела?Първата камера с отражателя имали капак от горе?Втората камера има капак,но не е ли на болтове?Как го четкате по стените от вътре ?
penchev.r - специалист
След монтаж на горелката от страни на котела как се чисти горивната камера?
penchev.r - специалист
Имам завишени килограми и така като го гледам котела едва ли ще мога да клекна до вратата и да бъркам с четка да изтържа стените.Ще трябва да легна и да бъркам от долу,а и на упътването пиши да имаш прахосмукачка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Котелът има капак отгоре с 3 крилчати гайки - махаш капака и имаш достъп до трите хода, не знам на кое викаш камери. За първия ход имаш достъп отгоре и отдолу през вратичката. Което успееш отгоре, другото отдолу, чисти се без проблем. Нищо не се стърже, сваля се прахоляк с мека четка. Втория и третия ход се чистят отгоре с четката около пружините и пепелта се вкарва в тръбите и като се разклати механизма нагоре-надолу, всичко пада долу под пружините. Отварям капака зад пепелника (закрепен е с 2 гайки вляво и дясно), махам го и изгребвам всичката пепел с лопатка или ръжен. Не е нужно да се облизва. Не ползвам прахосмукачка, някои ползват и чистят с нея през кръглите люкчета, без да свалят целия капак. Въпрос на избор. Пружините не се свалят, няма нужда, само се стръскват.
Горивната камера на горелката, ако има образуван кокс, може да се чисти и без да се сваля (ако човек има опит) или пък може да се свали като се разхлаби 1 болт на фланеца. Клъглото люкче отдолу се чисти на 1-2 месеца - може с прахосмукачка, може с вентилатора, като се ползва "Тест на изходите", а ако се свали горелката за чистене - може да се изправи с люкчето надолу. Ако има буфер към системата и горелката работи основно на мощност 3, коксови налепи по стените няма. Моят котел е комбиниран с малка долна вратичка и трудно се чисти горелката през вратичката, на чисто пелетните е лесно. Затова аз свалям горелката на 1-2 месеца от болта на фланеца и така я чистя. Ако нямам буфер и работи повече на ниски мощности тези операция трябва да стават по-често.
Прахосмукачка имам, но не я ползвам, без нея ми е по-лесно. И моите килограми не са занижени. :wink:
jolobg - специалист
пон фев 25, 2019 11:06 pmLazarGanev написа:
Котелът има капак отгоре ...
Както се казва, пардон пише +1.
Първи сезон съм с чисто пелетен 20. Чистя го по абсолютно същия начин, но без да свалям горелката въпреки, че е монтирана странично. Слагам подложка на коленете, свивам корема, казвам си, че от утре почвам диета и я чистя (гори предимно на 1-ва слънгоглед и хваща по малко нагар за полог :-D ). През вратата почиствам стените на първия ход до нейното ниво. Всичко останало отгоре. При липса на конденз (както и трябва да бъде), всички налепи по ходовете са като в ярмомелка - брашно и падат с четка за боядисване. Комина ми е с такава тяга, че дори при отворен горен капак (този с крилчатите гайки) прахоляка в по-голямата си част влиза в комина. Все пак водата в котела трябва да бъде поне под 45 градуса.
stridata - специалист
пон фев 25, 2019 11:06 pmLazarGanev написа:
Отварям капака зад пепелника (закрепен е с 2 гайки вляво и дясно), махам го и изгребвам всичката пепел с лопатка или ръжен. Не е нужно да се облизва. Не ползвам прахосмукачка, някои ползват и чистят с нея през кръглите люкчета, без да свалят целия капак. :wink:
И аз съм с комбиниран, но несхващам кой е капака зад пепелника :rolleyes: И някой ще каже ли тези прожини от къде се намират? И споменевате за конденз... Как разбирам прави ли конденз?
filmatoplo - майстор
:-D Човек с телевизор а не знае кой е ББ , зад пепелника какво има -правоъгълно капаче което се държи на 2 болта ,отделно на него има още няколко по малки кръгли капачета държащи се на по 1 болт .От тук се чисти пепелта паднала в отсека между втори и трети ход след почистване на тръбите .И разрез има на котела :wink: .За домашно -всеки да си намери днес капачето в котела ,и без изпълнено домашно да не влизате в форума :-D .
stridata - специалист
вт фев 26, 2019 9:58 amfilmatoplo написа:
:-D Човек с телевизор а не знае кой е ББ , зад пепелника какво има -правоъгълно капаче което се държи на 2 болта ,отделно на него има още няколко по малки кръгли капачета държащи се на по 1 болт .От тук се чисти пепелта паднала в отсека между втори и трети ход след почистване на тръбите .И разрез има на котела :wink: .За домашно -всеки да си намери днес капачето в котела ,и без изпълнено домашно да не влизате в форума :-D .
Освен трите капачета през които си го чиста, не се сещам за други болтове? Да не съм ги видял? Сега на обяд ще погледна... Странна работа.
Иначе като цяло го почиствам основно за 30 мин. Свалям горелката и я излизвам за 10 мин., За 5 мин изчиствам всичко до метал в първия отсек, за още 5 шомполирам, за 5 мин. изчиствам падналото от шомполирането и за 5 сглобявам.
filmatoplo - майстор
:) Да -трите капачета са на общия капак примерно с размери 40 на 12 см ,като той се държи в двата края на 2 болчета завити с 6мм гайки , за по добър достъп при основно почистване се сваля целия капак . :)

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: