LazarGanev написа:Тези с двете серпентини направо ги отсвири, те са "слухари", дет вика един колега от форума.Извинявам се,
но какво значи "слухари" в конкретният случай?
1115 написа:Слухар е музикален термин-учил да свири, ама на слух, не в музикално училище или курсове поне.LazarGanev написа:Тези с двете серпентини направо ги отсвири, те са "слухари", дет вика един колега от форума.Извинявам се,
но какво значи "слухари" в конкретният случай?
adonchevski написа:Здравейте,Можеш ли да уточниш каква ти е целта с тази термопомпа? За БГВ ли ще я ползваш или само за отопление? Слънчевия колектор един брой за 300л... не знам какъв е тоя колектор и каква му е целта. Ако мислиш бойлера да ти играе ролята на буфер за термопомпата, обоснови защо и каква ти е точно идеята.
Скоро ми предстои изграждането на водно подово 300 м2 заедно със слънчев колектор от вакумни тръби. Ще ползвам термопомпа от тип въздух-вода. В момента съм на етап избиране на изпълнител. Говорил съм с няколко фирми. Някои ми предлагат използването на бойлер с 1 серпентина, докато при други бойлера е с 2 серпентини. При бойлер с 1 серпентина ми беше обяснено, че било ненужно усложняване на системата да се свързва бойлера с термопомпата. Някои фирми също предвиждат ТП-та да се свърза към буфера, който ще се използва и от слънчевия колектор, за да работела ТП-та оптимално с по-малко цикли на включване и изключване. Какво е вашето мнение?
syncho написа: Можеш ли да уточниш каква ти е целта с тази термопомпа? За БГВ ли ще я ползваш или само за отопление?Само за отопление. Нали идеята е да работи на ниски температури за да е оптимална работата и или бъркам?
syncho написа: Слънчевия колектор един брой за 300л... не знам какъв е тоя колектор и каква му е целта.Не знам за какви 300 литра говориш? Бройката тръби е 30-40, но не знам каква връзка има това. Целта е БГВ. Може ли да има друга цел?
syncho написа: Ако мислиш бойлера да ти играе ролята на буфер за термопомпата, обоснови защо и каква ти е точно идеята.Никъде не съм казал такова нещо. Как си направи този извод? Това, което съм написал е ТП-та да е бързана към буфер, не към бойлера. Разглеждано е много обстойно по-напред в темата.
LazarGanev написа:Тези с двете серпентини направо ги отсвири, те са "слухари", дет вика един колега от форума.Айде отсвирих 50% от офертите.
syncho написа: Моят съвет е следния: бойлер с една серпентина само за колектора, защото не е реално изгодно да връзваш термопомпата към него при положение, че имаш слънчев колектор. Доводите ми са не малко, ако държиш ще ги изложа, но нямам много време сега.Благодаря за отговора! Виждам, че си от Мултитерм. Може би с теб съм говорил преди седмица по телефона.
Буфер за термопомпата не ти е необходим, освен ако термопомпата не ти е 2 пъти по-голяма от необходимото.
syncho написа:сигурно си бая умен за телефонист ама не си мъдър.за къв чеп при нова инсталация два пъти по голяма термопомпа. при две системи по убаво от буфер изравнител няма.
Буфер за термопомпата не ти е необходим, освен ако термопомпата не ти е 2 пъти по-голяма от необходимото.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: