Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
съб апр 27, 2019 1:39 pmLazarGanev написа:
Вентилаторите не блокират ей тъй - изведнъж!
Блокират и още как...а как горят мотори пак изведнъж...

Изобщо на мен идеята за общ вентилатор не ми харесва изобщо. Комина е обща етажна собственост и всяка намеса трябва да се гласува на редовно свикано общо събрание. Идеята за неръждаем димоход напъхан в общия комин изобщо не искам да я коментирам.

Може да съм пропуснал, но никаде не прочетох кога за последно е чистен комина :? Аз бих тръгнал от там да решавам проблема.
fbr - майстор
съб апр 27, 2019 6:07 pmшоп написа:

Може да съм пропуснал, но никаде не прочетох кога за последно е чистен комина :? Аз бих тръгнал от там да решавам проблема.
При тези температури навън, комина до блясък да го изчистиш, ще тегли колкото е теглил и преди чистенето.
zig_77 - специалист
Чистен е преди месец. От там почнах ама ядец.
fbr - майстор
Виждал съм и вариация на комин с вент и без. На върха комините стават два, като единия е с вентилатор, а другия снабден с капак, който се затваря с проволка от земята. Когато има тяга се ползва нормалния комин с отворен капак, а когато тягата е ниска, нормалния се затваря и се включва вента.
andy_forresite - майстор
Ще чистите ли котлите и горелките от пепел за времето на престой?
Аз последния месец не съм почиствал и мисля така да го оставя. Мисля да капна малко масло на клапата, защото съм я раздвижил и я ползвам при запалванията в по-топло време. Котелът ми е в мазе и влажността там е висока. Миналата година го почистих и след месец го отворих - вътре точици ръжда. Ръчката затегнала, но с напъване се размърда. Използвах едно леко захлаждане в началото на юни м.г. да погори и го оставих така до есента. Уж по-добре.
И друго да питам. Източих водата от радиаторите (в котела не), свалих един алуминиев поради цялостен ремонт на стая и като вдигнах радиатора да изсипя останалата вода, отвътре изтече една чернилка с мазни примеси. Според мен това е дошло от ВР на котела. С какво да промия този радиатор? Или няма смисъл, понеже сигурно в цялата система го има това :?
Котелът го заложих, свързах и напълних системата. Запалихме с инсталатор, но не съм източвал водата, тъй като в мазето нямам канал и трябва да точа в нисък съд на етапи, да сипвам в кофа и по стъпалата да я изсипвам навън. Много гимнастика.
Горелката ще я изчукам от нагара, платката ще я издухам с компресор.
Котела ми е за основно почистване. Сигурно ще извадя две кофи пепел.
Ще го направя малко преди да приключа с отоплението, което ще рече, че ще го оставя с тънък слой прах по ВР.
При чистенето трябва да зашкуря леко под капака, че миналата година филтъра на хидрофора цъфна и от там яко ръжда, изгоряла запалка, изгоряла платка.
Шкурнатото ще го мина с боя за печки Штъркель и това ще му е "зазЕмяването".
Надявам си и да си остане НЗ.
Онзи ден ми даде грешка препълване. Като чух да пищи, помислих че са свършили пелетите, а те не бяха мръднали.
Почнах другото купче слънчоглед, а то е на друг производител.
Много пепеляк имат, та се наложи в края на четвъртият отоплителен сезон, на горелката, да ѝ погледна оптодвойката.
Тая клапа, за разгарянето, оня ден я бях забравил отворена, че нали беше топло и пропуши като ЮМЗ докат запали. Беше дигнал малко над 130 градуса горкият.

Анди, опитай да го промиеш, ама ако е сложна гимнастика, заеби го.
Веднага ще стане на същото дередже.
От котела е, но не пречи. Всички са така, дето са от черно желязо.
Имам един стар радиатор, който промивах три дни. Докарах го от цвят кюмюр, до светла мулатка.
gnt69 - майстор
Аз май приключих за сезона. От 24 не съм палил гледам цяла седмица в буфера стои топла вода вярно падна на 40 градуса от 70 за седмица ама още има.
Спрях от управлението на буфера да не пали горелката, няма да чистя мисля да припалвам всеки месец да вдига котела докъм 40 градуса, ама като се сетя. :partyman:

Прикачен файл

proSmart_chart.jpg
proSmart_chart.jpg (106.95 KиБ) Видяна 1756 пъти
пон апр 29, 2019 1:16 pmgnt69 написа:
Аз май приключих за сезона. От 24 не съм палил гледам цяла седмица в буфера стои топла вода вярно падна на 40 градуса от 70 за седмица ама още има..... :partyman:
Тихо с тос буфер бре!
Анди пак ши са размечтай за буфер, а аз за по голям буфер.
filmatoplo - майстор
Оня ден на една горелка стария дисплей показва само NRC-3 и неще да показва друго и бутоните не реагират -ще звънна на каките дето ги познава Трифон да видим ко ше кажат :wink: .С рестарт не се оправя ,на платката диода мига през секунда -което е знак че няма комуникация :wink: Не знам каква е била причината -единия главен предпазител е изгорял,премерих напрежението 230 волта ,толкова е и земното .Ще я постегнем за новия сезон. :wink:
brassSob - специалист
пон апр 29, 2019 6:14 pmfilmatoplo написа:
Оня ден на една горелка стария дисплей показва само NRC-3 и неще да показва друго и бутоните не реагират -ще звънна на каките дето ги познава Трифон да видим ко ше кажат :wink: .С рестарт не се оправя ,на платката диода мига през секунда -което е знак че няма комуникация :wink: Не знам каква е била причината -единия главен предпазител е изгорял,премерих напрежението 230 волта ,толкова е и земното .Ще я постегнем за новия сезон. :wink:
Забил е дисплея. Аз направо го преинсталирам на място. С разклонителите със защита от Грейко реших проблема почти на 100%.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: