Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон фев 17, 2020 9:52 pmmgbagera написа:
Имах предвид, че не е оразмерена правилно, щом прегрява, като писах- финансово. Дори да не е проблем, за системата, то срока на изплащане се увеличава.
Можело е да ползваш месингови фитинги и соларна помпа от неръждаема стомана, като си спестиш единия колектор.
200л бойлер и бош 5000 са добра комбинация, която да осигурява топла вода за двама души. Явно не сте товарили колекторите.
kozl - майстор
пон фев 17, 2020 7:16 pmmgbagera написа:
Някой да се е сблъсквал с подобен проблем :shock:
Аз също със софийска вода, но все още системата е с пропилен гликол. В началото беше със син, който като източих беше станал кафяв, но ....
Там където в оборот е бил пропилен гликола имаше ръжда, но не и такова изтъняване на стоманените фитинги, но прокапа на снадките с резбата. Обаче бойлера е неръждаем и фитингите към чистата вода бяха пред разпад, но по-оцелели от твоите.
Потвърждавам мнението на Шоп-а.
пон фев 17, 2020 7:55 pmmgbagera написа:
И тук водата е от чешмата. Да имало е прегрявания.
Системата е дрейн бек.
шоп написа:
Електорохимична корозия!?
И на мен ми мина през главата. Бойлера е без анодна защита.
За да се получи това на снимките предполагам, често си подменял водата в системата на солара. Тази де се подгрява от серпентината на бойлера няма как да е една и съща, но честата смяна на оборотната вода в топлопреносната част на системата е причина за бързо износване на железните фитинги. Прясната вода разтваря съединенията на желязото докато се насити и на външен вид стане мръсно мътна. Видът на такава вода кара некои да я подменят, а това е голема грешка. Пък и в съчетание в системата на железо с друг метал се получава галванична двойка, което пък ускорява процеса на износване с електрохимична корозия.
Здравейте колебая се в избора си на вакуумен соларен колектор. Засега съм си харесала тези двата:
1. Модел JNS-58/10 – 100 литра
2. Mодел JPH-15 – 150 литра

Въпросът ми е следния: има ли голяма разлика в ефективността на колекторите под налягане и тези без налягане?

Също така се интересувам дали бихте могли да ми препоръчате специалист по монтаж, защото от фирмата, която предлага колекторите казаха, че цената не всключва монтажа, а пък ми предложиха монтаж на твърде голяма цена (почти 25% от стойността на колектора :shock: )
speka_rs - майстор
Здрасти колега,

по-ефтино от 25% едва ли ще намериш;
според мен под 150 л няма смисъл за повече от 2ма човека. Трябват поне 60 л на човек от семейството. Ако ще е имаш деневилация поне 3 метра от първата баня може и отворена система, ако нямаш на отворената сиситема може да си сложиш серпентина вътре и да си имаш направо налягането или да си купиш направо такава готова система. Аз не харесвам тези със heat pipe защото си искат своята поддръжка. Пасти да се сменят и други неща да се правят.
Ако си решил да е термосифон да е отворен, а след това ако не ти хареса ще ти обесним как да му сложиш серпентина вътре.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон фев 17, 2020 8:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
ДБ е безпроблемна, но изпълнена безкомпромисно.
Да де, ама по мои наблюдения ДБ се избира, за да се правят компромиси :-D . Ако системата беше затворена и под налягане, нямаше да има недостиг на вода, щеше да е с пропиленгликол и щеше да е наред. Ама а де - дрейн бек, та дрейн бек :cool:
Ако оставим закачките, според мен проблемът основно идва от кофти антифриз - евтин, без антикорозионни добавки. Ама то като се почне с компромисите, спиране няма :)
plam 12 - помощник
Здравейте , нов съм и имам едно питане , бойлера TESY 100 литра ми е с две серпентини долната е повече киловати отоплителна мощ и съм я вързал към парното ,горната е с по малко отоплителна мощ ( доста теми изчетох в форума за дрейнбег системата ) и смятам да я вържа към соларен колектор съснсистем 2.7 кв. Питането ми е защо трябва долната да е към солара а горната към парното. Благодаря.
нед мар 08, 2020 10:31 amplam 12 написа:
Здравейте , нов съм и имам едно питане , бойлера TESY 100 литра ми е с две серпентини долната е повече киловати отоплителна мощ и съм я вързал към парното ,горната е с по малко отоплителна мощ ( доста теми изчетох в форума за дрейнбег системата ) и смятам да я вържа към соларен колектор съснсистем 2.7 кв. Питането ми е защо трябва долната да е към солара а горната към парното. Благодаря.
За това бойлерно Теси си купи 2 квадрата колектор Теси! Ако ползвате повечко топла вода, има и 2.5 Теси. Смятам, че са по добри от другите шуменци.
Качи си парното на горната серпентина! Тя е по слаба, но парното си е сила, сравнено с колектора. Набичиш ли парното яко, топлата вода трудно ще свърши, въпреки че серпентината е в горните 40-45 литра. Започва да работи като проточен бойлер.
Солара си е слаб. Затова е долу, където е и входа на студената вода, да помага. Колко смяташ, че може да даде един 2.7 квадрата? Не повече от 1-1.2 киловата за час, при пряко лятно греене.
През лятото, когато не палиш парно, солара ще ти загрява целия обем на бойлера.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед мар 08, 2020 11:31 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
100л с 2 серпентини е "мижи да те лажем". Вземи си още един 150л и 2.7м2 панел и си направи соларната система, а стария бойлер го вържи след новия, да се захранва от него. Така лятото ще имаш 250л слънчева вода, а зимата ще имаш 100л от парното
plam 12 - помощник
Благодаря , направена е рамка за купения вече панел но ще се прави втора и купува втори панел ( инвестицията доста скача )........но защо по нашия болярския край , гледам всички къщи по покривите са с по един панел от медните и едва някой вакумно тръбен . Освем заведения и закусвални с три панела на покрива съответно заради големия разход на вода. При разпитването ми всички казват че са доволни......И питане към майстор LazarGanev във всичките ви коментари вие сте твърдо за система под налягане. Благодаря.
Колко народ смяташ да къпиш и с кви хигиенни навици е същият, е правилната изходна точка?

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: