Най - вълнуващия въпрос зимно време.
NinthRaven - напреднал
[/quote]

[/quote]
Процента със сигурност вече си го получил но все пак и аз да напиша. Термоглава затваря по бавно когато е по ниска температура на водата защото помещението се затопля по бавно. Черен е котела защото влиза много често в съспент и има тлеене. Ако имаш стаен термостат го използвате при такива външни температури. Според мен ако е настроена качествено горелката и си работи не пипай дозите. Може да разграничиш деленията между степените.
Но все пак пробвай с по ниска температура на водата.
[/quote]
Настройки не съм пипал. Инсталатора пипна само температурата на водата и времето за първоначално зареждане заради слънчогледа. Температурата на водата в котела е настроена на 65градуса,с колко да я намаля и каква е идеята с намалянето. Питам защото из темата имаше коментари в полза точно на обратното. Да се вдигне на 75,даже на 80.Обърках се и моля да ми се обясни.Стаен термостат има. Идеята е да не влиза толкова често в SUSPEND. Някой каза да намаля подаването на мощност 1,за гори по дълго и така се избягвало SUSPENDa. Бос съм в тая материя и молбата ми е да се обяснява като на лаик,да не кажа тъп човек.
NinthRaven - напреднал
пет май 17, 2019 4:07 pmRumen89 написа:
пет май 17, 2019 1:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет май 17, 2019 12:19 pmRumen89 написа:
Ако намалиш температура от контролера по рядко ще влиза в съспент.
Има логика, но:
- по ниска температура се постига по лесно, респективно- по бързо и......Съспенд.
- при по ниски поддържани температури на водата, загубите на енергия са по малки, което увеличава времето докато ееевентуално се появи нужда от работа на горелката.
До тука нещата са на кантар.
Остават негативите от работата на твърдотопливно съоражение при ниски температури.
Може да се ползва отопление по зададен график, което предлага и контролерът на Натурела в Грейко.
Още чакам % за реклама,
ма стига ми само каките да зърна,
......и ми минава.
Процента със сигурност вече си го получил но все пак и аз да напиша. Термоглава затваря по бавно когато е по ниска температура на водата защото помещението се затопля по бавно. Черен е котела защото влиза много често в съспент и има тлеене. Ако имаш стаен термостат го използвате при такива външни температури. Според мен ако е настроена качествено горелката и си работи не пипай дозите. Може да разграничиш деленията между степените.
Но все пак пробвай с по ниска температура на водата.
Как да стане това разграничаване на деленията между степените?
stridata - специалист
Принципно инсталатора трябва да ти го почисти! Аз не знам как става и ще чета с интерес. Само да вметна, че шнека прави налеп на вътре именно заради режим "подържане" именно и заради него ти е сива пепелта. светвам те да не се втилясваш толко с цвета на пепелта, по-важно е да не ти изпадат неизгорели пелети. Защо да правиш водата си да ти става 75 градуса като и с 65 си достигаш температурата, това е няква лудост. Разреди модулацията и си намали Мощност едно за да не влиза в подържане. Намали си температурата както те посъветваха по горе ако нестане с настройките на горенето. направи си снимки как е в момента за да може да си вънеш по старо му ако нее наред. Само да ти кажа, че в това време няма да си извадиш поука. Остави го за зимата!
NinthRaven - напреднал
пет май 17, 2019 4:58 pmstridata написа:
Принципно инсталатора трябва да ти го почисти! Аз не знам как става и ще чета с интерес. Само да вметна, че шнека прави налеп на вътре именно заради режим "подържане" именно и заради него ти е сива пепелта. светвам те да не се втилясваш толко с цвета на пепелта, по-важно е да не ти изпадат неизгорели пелети. Защо да правиш водата си да ти става 75 градуса като и с 65 си достигаш температурата, това е няква лудост. Разреди модулацията и си намали Мощност едно за да не влиза в подържане. Намали си температурата както те посъветваха по горе ако нестане с настройките на горенето. направи си снимки как е в момента за да може да си вънеш по старо му ако нее наред. Само да ти кажа, че в това време няма да си извадиш поука. Остави го за зимата!
Благодаря за съветите. Въпрос:как да намаля модулацията,за мощността и водата знам как става? И да,ще чакам зимата.Просто искам да си изясня как стават нещата занапред,че като си отиде гаранцията,знаеш какво следва. Сори за тъпите въпроси,ама такова е положението.Сам си правя нещата, следгаранционно разбира се.
LazarGanev - "Велик майстор"
Принципно инсталатора трябва да ти го почисти! ...
Извинявам се, но не разбрах какво трябва да почисти инсталатора? Малкия шнек ли? Доколкото съм запознат, инсталатора настройва първоначално котела и горелката, предава ги на собственика/ползвателя и оттам нататък няма задължения по почистването им. След една година на профилактиката ще почисти платката, вентилатора, механизмите, ще прегледа настройките, работата и т.н.
Защо да правиш водата си да ти става 75 градуса като и с 65 си достигаш температурата, това е няква лудост.
Лудост е при котел на твърдо гориво (какъвто е пелетния да управляваш стайната температура чрез температурата на водата! Котелът трябва да работи на 70-75*С, което означава да му бъдат зададени 80*С - всеки ползвател би трябвало да е забелязал, че при контролера на Натурела се задава не работната температура, а температурата на гасене, която почти никога не се достига. Работната е с около 10* по-ниска, т.е. при зададени 65*С, котелът работи на 55*С. Така се получава лошо и неефективно изгаряне, налепи, задръствания и т.н. За регулиране на стайната температура има много методи, но температурата на котелната вода не е сред тях :). Това не е газов котел или електрически котел, или термопомпа :cool:
NinthRaven - напреднал
пет май 17, 2019 5:40 pmLazarGanev написа:
Принципно инсталатора трябва да ти го почисти! ...
Извинявам се, но не разбрах какво трябва да почисти инсталатора? Малкия шнек ли? Доколкото съм запознат, инсталатора настройва първоначално котела и горелката, предава ги на собственика/ползвателя и оттам нататък няма задължения по почистването им. След една година на профилактиката ще почисти платката, вентилатора, механизмите, ще прегледа настройките, работата и т.н.
Защо да правиш водата си да ти става 75 градуса като и с 65 си достигаш температурата, това е няква лудост.
Лудост е при котел на твърдо гориво (какъвто е пелетния да управляваш стайната температура чрез температурата на водата! Котелът трябва да работи на 70-75*С, което означава да му бъдат зададени 80*С - всеки ползвател би трябвало да е забелязал, че при контролера на Натурела се задава не работната температура, а температурата на гасене, която почти никога не се достига. Работната е с около 10* по-ниска, т.е. при зададени 65*С, котелът работи на 55*С. Така се получава лошо и неефективно изгаряне, налепи, задръствания и т.н. За регулиране на стайната температура има много методи, но температурата на котелната вода не е сред тях :). Това не е газов котел или електрически котел, или термопомпа :cool:
1. Чистенето. Доколкото видях,електромотора и малкият шнек се държат отзад с два болта. Разглобяването ми е ясно. Но не знам как да изчистя
самата тръба на шнека. Четох нещо за обезмаслител,но го загубих в темата. Сега чета наред, но адски голяма.
2. Температурата на водата. Котела е настроен на 65,както писах по горе,но така и не видях да вдига над 55 градуса,дори през студените дни. Има нагар по котела,което пак казвам,според мен е недостатъчно изгаряне. И причината,пак според мен и беглите ми познания, е честото влизане в SUSPEND.Температурата се контролира от стаен термостат и термоглави. Наясно съм,че котела е мощен за квадратурата ми,но това беше най-малкото,а аз държах всичко да е ГРЕЙКО. Преди малко четох в началото на темата,че може SUSPEND да се избегне ,като му се зададе High Power и се пипне вентилатора. Мисля че така ще е удачно,надявам се,че съм прав.
Трябва ли да променя обаче параметрите за зареждане в отделните режими,тъй като не са пипани от инсталатора? Като цяло Грейко са перфектни и не съжалявам за торбата пари,която дадох. Да не говорим, във финансово измерение,това ми е най-евтината зима в къщата досега.Труда не си го слагам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Горелката не се разглобява за чистене, чисти се само отпред, горивната камера и то ако има нужда. При тебе явно има нужда, щом често влиза в суспенд. При суспенда (поддържане) няма горене, а тлеене при липса на кислород, при което се получава кокс. Коксът е гориво, но той не може да гори там, на дъното, залепен за стената на горивната камера. Иска се само да го остържеш и при подаване на следващата доза пелети, той ще изгори заедно с тях. Ако не стърже навреме, тоя кокс започва да расте и да притиска вътрешния шнек и в комбинация с температурата стават чудеса - пружината се сгъва и се скъсява. Ако се е стигнало до там, че шнека да се е скъсил - спасение няма - трябва да се сменя - не е скъп - 30-40лв. Чак тогава се ползват двата болта, но това според е работа на сервиза, поне в гаранционния период.
Няма как горелката да достигне зададените градуси, тъй като 10 градуса преди зададените, т.е. при тебе на 55, тя си намалява мощността наполовина, т.е. максимум 10кВт, в зависимост от пелетите и настройките. Явно радиаторите ти имат по-голяма мощност и затова горелката не може да вдигне зададените. Това е съвсем нормално. Ако искаш да вдигне 65, трябва да задеш 75*С, а още по-добре - 80*С
NinthRaven - напреднал
пет май 17, 2019 6:38 pmLazarGanev написа:
Горелката не се разглобява за чистене, чисти се само отпред, горивната камера и то ако има нужда. При тебе явно има нужда, щом често влиза в суспенд. При суспенда (поддържане) няма горене, а тлеене при липса на кислород, при което се получава кокс. Коксът е гориво, но той не може да гори там, на дъното, залепен за стената на горивната камера. Иска се само да го остържеш и при подаване на следващата доза пелети, той ще изгори заедно с тях. Ако не стърже навреме, тоя кокс започва да расте и да притиска вътрешния шнек и в комбинация с температурата стават чудеса - пружината се сгъва и се скъсява. Ако се е стигнало до там, че шнека да се е скъсил - спасение няма - трябва да се сменя - не е скъп - 30-40лв. Чак тогава се ползват двата болта, но това според е работа на сервиза, поне в гаранционния период.
Няма как горелката да достигне зададените градуси, тъй като 10 градуса преди зададените, т.е. при тебе на 55, тя си намалява мощността наполовина, т.е. максимум 10кВт, в зависимост от пелетите и настройките. Явно радиаторите ти имат по-голяма мощност и затова горелката не може да вдигне зададените. Това е съвсем нормално. Ако искаш да вдигне 65, трябва да задеш 75*С, а още по-добре - 80*С
Шибаният проблем със шнека е, че инсталатора не ми каза че трябва да се чисти и вътре. И в тръбата има нагар,а не мога да бръкна за да изчистя,защото самият шнек ми пречи.Просто нагара е навътре. Пречи на работата на шнека и горелката изключва още при зареждане. Самият шнек се върти,досега не съм го виждал да спре. И слава Богу. Това е цялата работа. За SUSPENDA разбрах,ще вдигна температурата на водата,ще мина на HighPower и ще следя за евентуална промяна на параметрите на зареждане на отделните цикли. А радиаторите ми са около 16КВ плюс минус 1. Не знам дали е много.
phantom_ - специалист
На какви пелети си, да не са дървесни иглолисни клас А2??
stridata - специалист
г-н Ганев още в началото подчертах, че една зима ми е опита с котли, пелети и горелки. Не знам коя е работаната температура на котела, но при мене горелката като стигне 65 градуса зададена и погледна на котела механичния показател е 63-65? Да вметна, че с термоглавите 20kw котел 22 градуса ми ги достига за нула време и горелката влиза в един цикъл в който аз 3-4-5 часа нямам загуба на температуря в стайте през деня, а тя си е изгорила 4-5-6 кг. пелети само да си догонва зададените 65гр. само от лирата и радиатор в банята при Мощност 1 намалена до подържане. Ако сложа 75 сигурно ще включава Мощност 2 за да си подържа 75. Оставям с впечатление че си гори за да си топли водата в котела, главити са изключили? Не знам сигурно ми е сбъркана логиката, но вече казах, че не съм експерт :sad:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: