Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:wink: Някой правил ли е такова нещо -Виадрус вдигнат на кутия , и на тази кутия да приготвиш -два отделни фланеца за две отделни различни горелки .Кеф ти едната -кеф ти другата . :wink: На кутията седи винаги само по една горелка -която си избереш да ползваш ,посредством 4 болта се качва и сваля :wink: .Горелките са Грейко 50 и една друга 35 клв. :wink:
нед окт 06, 2019 8:53 pmfilmatoplo написа:
:wink: Някой правил ли е такова нещо -Виадрус вдигнат на кутия , и на тази кутия да приготвиш -два отделни фланеца за две отделни различни горелки .Кеф ти едната -кеф ти другата . :wink: На кутията седи винаги само по една горелка -която си избереш да ползваш ,посредством 4 болта се качва и сваля :wink: .Горелките са Грейко 50 и една друга 35 клв. :wink:
Познавам няколко изрода, дето си караха колите с възможност за изгаряне на 3 различни горива.
После порастнаха, макар все още да ги познавам.
fbr - майстор
нед окт 06, 2019 10:54 amKondor1 написа:
Това, че е трифазен трябва ли да значи, че икономията идва от трифазността или е само пояснение?
Чиста проба плацебо.
bai_bradyra - специалист
Това, че е трифазен трябва ли да значи, че икономията идва от трифазността или е само пояснение?
Проточен монофазен бойлер не може да ти даде необходимия дебит топла вода. Може само да си миеш ръцете с него или да изплакнеш някоя чиния. :lol:
bai_bradyra - специалист
нед окт 06, 2019 11:10 amandy_forresite написа:
Би трябвало да имаш представа за ефективността на пелетния комплект от подписа ти, каквото и да пише в него, щом отопляваш еднакво. Горелка RB20 и какъв котел?
Мисля че цената за отопление с газта може да се мери само с дървесни пелети до 400-420 лв/т. Друго, с което мога да го сравня е нощна енергия. Но със слънчогледови пелети и то с цена от миналата година да е по-ниска сметката ... :) Или ст.куб.м. е промоция или комплектите на грейко са с ефективност до 67%.
Анди, като сметнеш с колко тона пелети си се отоплявал и знаеш колко KW са ти трябвали за сезона, може да си сметнеш и колко газ за същите KW ще изразходваш и да сметнеш в лева. Не съм ползвал слънчогледови, а дървесните по-предния сезон ги взех на 320 лв./тон.
Kondor1 - специалист
нед окт 06, 2019 11:07 pmbai_bradyra написа:
Проточен монофазен бойлер не може да ти даде необходимия дебит топла вода. Може само да си миеш ръцете с него или да изплакнеш някоя чиния. :lol:
Той не че не може технически, но в масовия случай ел. инсталациите са ограничени като мощност. Това е ясно, но ми направи впечатление как се подчертава "трифазен" сякаш заради това е изгоден като разход.
andy_forresite - майстор
Със скъпото вече олио цената за киловатчас е около 9 стотинки, а на газ ... Де да знам. 11 стотинки ли е? При 11 ст. идва с 300 лева повече ако съм на газ. Това за потребление 15000 kwh, извлечени от 5000 кг слънчоци. Миналата година разликата беше 1/2 (по-точно 5,6 ст/kwh) и беше оправдано да дебна пазара, да пренасям товари, да чистя пепеляци и т.н.

След старта на газовата борса от началото на следващата година (уж от 01.12.2019 ама няма да стане) потребителите ще усетят вкуса на либерализирания пазар. Сигурно си казват "Ура!", чао регулирани цени, здравей свободен пазар, конкуренция - падане на цената. Да, ама не. Едва след началото на доставките през Гърция ще има някакво намаление. Поради увеличаващото се потребление на газ цената ще си се развива както досега.
За финал: слънчоглед от 300 лева или газ? Дилема НЯМА. Затова казвам че олиото е скъпо. Да не помисли някой че съм мрънкач най-страшен.
пон окт 07, 2019 11:42 amandy_forresite написа:
Да не помисли някой че съм мрънкач най-страшен.
Заповядай в говорилнята!
Имам подозрения, че си срамежлив, ама ти не са притеснявай!
Ши ти напрая тема и ши та предложа за председател на говорилнята, с особени права.
Няма са пуашиш- имам опит. На Филма темата е култова, а с твойта ши напрайм конкуренция, чи няма да е оня монополист.Ши избийми рибата, да знайш!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 07, 2019 12:42 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Икономията на проточния спрямо обемния бойлер идва от загубите на топлина при втория.

ОБАЧЕ, един правилно подбран по обем бойлер с добра изолация работещ на ношна тарифа е почти 1/2 по- икономичен от проточен ползван през деня.
Мазохисти чакащи 22 или 23 часа за да се къпят аз не познавам.
пон окт 07, 2019 12:39 pmшоп написа:
Икономията на проточния спрямо обемния бойлер идва от загубите на топлина при втория.

ОБАЧЕ, един правилно подбран по обем бойлер с добра изолация работещ на ношна тарифа е почти 1/2 по- икономичен от проточен ползван през деня.
Мазохисти чакащи 22 или 23 часа за да се къпят аз не познавам.
Е, те тия загуби са пренебрежимо малки, обърнати в стинки, пък и загуби от 50W на час, трябва да ги прибавим към разхода на пелети, щото нали тая топлина си остава в къщата, в масовия случай.
Нещо друго има в предвид Брадъра.
Опита ми с проточен трифазен е трагичен. Помня, че беше 10 киловата, закачен да обслужва пицария с 30 места. Ни на бара имах достатъчен дебит, ни в кухнята идваше вода кат свят. Седмица по късно беше сменен с обемен.

След мечтите ми Грейко да правят газови кондензни котли, предлагам да помислят за пелетни бойлери.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 07, 2019 1:43 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: