Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Сигурно шнекът ти е много изправен. Моят е с ъгъл около 66°.
Както казах, аз съм със старото управление и не зная как да помогна с конкретен съвет - увеличи това, пипни онова... Мисля че тези 11.3 kw си ги смята с "вградена" калоричност на пелетите, която умножава по капацитета на шнека - стойност, която ти не знаеш и кой знае какво е въведено. Според мен на този етап това показание не е вярно, освен ако не се е самоуцелило.
Принципът е следният: увеличаваш времето (секундите) за подаване на пелети, оставяш 45-секундния интервал от време и вдигаш вентилатора с 1%. В случая от 8.5 го вдигаш на 10 секунди и вентилатор от 46 на 47%.
Щом си задал 70 гр на водата и границите на модулация са 10; 5; 0°, значи трябва да гори на трета мощност до 61 градуса на водата, да мине на втора и при 66 градуса да слезе на мощност 1. В случая не се получава така. На мен това ми говори за голяма радиаторна мощност (вероятно над 24 kw общо при 97/70/20) и солиден воден поток през цялата система. Имаш термостат - това добре.

Решение: Трябва да премериш шнека и да въведеш получените грамове в управлението. После това 11.3 kw трябва да го вдигнеш до 16-18 киловата. Опитай с 10 секунди за трета, 6 на втора и 3 за първа, пък ще се гласи по-натам. Според мен твоят шнек за 6 минутки пуска по 1300-1400 грама. Грубо секунда и половина увеличаване в подаването ти вдига с 2 kwh топлинната енергия.
stridata - специалист
Здравейте! Отново аз ама кво да ме правите :tonqe: Започнах втората година с грейкото и както и миналата сега я паля само сутрин. Прави ми впечатление, че винаги последното изпаднало от горелката има недогоряли пелети... Може би изпадат при гасенето? Не ми идва на ум какво точно да барна, че да спре да "пуска" неизторле до край? На видях в настроиките да мога да пипам нещо свързано с ГАСЕНЕ?
gnt69 - майстор
ср окт 30, 2019 10:03 amstridata написа:
Здравейте! Отново аз ама кво да ме правите :tonqe: Започнах втората година с грейкото и както и миналата сега я паля само сутрин. Прави ми впечатление, че винаги последното изпаднало от горелката има недогоряли пелети... Може би изпадат при гасенето? Не ми идва на ум какво точно да барна, че да спре да "пуска" неизторле до край? На видях в настроиките да мога да пипам нещо свързано с ГАСЕНЕ?
Не ще да е от гасенето, като почне да гаси пуска само въздух. Замери шнека колко пуска, после по таблицата зареди мощностите. Може и въздуха да ти е малко затова да не изгарят, почисти главата от налепи може и от това да е. Отвори отпред капачето може да не се е събрала много пепел там.
ср окт 30, 2019 10:03 amstridata написа:
Кой подава сигнал гасене? Стаен термостат, сама гаси, поради достигане на заданието или ти натискаш копчето?
Намали малко подаването, на степента от която гаси, в случая! Изпадат недогорели още преди да започне гасенето, вероятно от 3та мощност.

Опаа, Русе и той писал.
stridata - специалист
Принципно съм я сложил на нейния таймер и ми работи от 5-10часа сутринта. Демек се гаси сама. На резлични степени на мощността ли може да гастне? Демек в който момент нацели в тоя я спира или си влиза в режим за загасване на определена мощност. Аз лично си мисля, че ако се гаси на която мощност си е в момента, Мощност 1 ми е направена на подържаща и като тръгне да гаси не е успява да догори сичко?

П.п.
Принципно избягвам да мисля на глас, че да не изглежда смешно :partyman:
ср окт 30, 2019 10:33 amstridata написа:
...Аз лично си мисля, че ако се гаси на която мощност си е в момента, Мощност 1 ми е направена на подържаща и като тръгне да гаси не е успява да догори сичко?

...............:partyman:
Където я свари таймера- там. Нормално е да не догаря сичкото, ама аз останах с впечатление, че изпадат в пепелника недогорели.
Как да се разбира- "последното изпаднало от горелката има недогорели"?
Бойко Христов - напреднал
ср окт 30, 2019 8:50 amТрифон П.Трифонов написа:
ср окт 30, 2019 8:37 amБойко Христов написа:
Значи огъня е 180/185 . Тази сутрин от 5,00 часа до 8,30 часа показва разход около 7,8 кг /този разход съм го взел от статистиката на горелката/ . Мощност 11,3 kw Температура на водата на котела 52-55 градуса.
Коминен вентилатор 46. Не се стоплила защото стайния термостат не е изключил при зададени 22 градуса, а в стаите е 20,8 градуса.
Интересува ме като се променя времето на подаване на порцията пипат ли се другите участници - времето между подаване на порциите и променят ли се стойностите на вентилаторите основния и допълнителния. Пелетите иначе са дървесни клас А1..... и горят добре.
Леле, Извинявам се на Анди! Мислех, че не я гаси.
Остави я да си върши работата!
Като вдигаш подаването, логично е да вдигнеш и стойността на вентилатора.
Ако качваш с малко, примерно десета- две, оставяш така и наблюдаваш цветът на пламъка. Да е ярко жълт, не трябва да червенее.
Цикъла (стойността 45, дето е под секундите подаване) не я пипай!

Според мен, капацитета на шнека ти е нереално малък- ок.18 кг на час.
Довечера като се прибера от работа ще му проверя капацитета. Благодаря за отзивите
Бойко Христов - напреднал
ср окт 30, 2019 9:01 amandy_forresite написа:
Сигурно шнекът ти е много изправен. Моят е с ъгъл около 66°.
Както казах, аз съм със старото управление и не зная как да помогна с конкретен съвет - увеличи това, пипни онова... Мисля че тези 11.3 kw си ги смята с "вградена" калоричност на пелетите, която умножава по капацитета на шнека - стойност, която ти не знаеш и кой знае какво е въведено. Според мен на този етап това показание не е вярно, освен ако не се е самоуцелило.
Принципът е следният: увеличаваш времето (секундите) за подаване на пелети, оставяш 45-секундния интервал от време и вдигаш вентилатора с 1%. В случая от 8.5 го вдигаш на 10 секунди и вентилатор от 46 на 47%.
Щом си задал 70 гр на водата и границите на модулация са 10; 5; 0°, значи трябва да гори на трета мощност до 61 градуса на водата, да мине на втора и при 66 градуса да слезе на мощност 1. В случая не се получава така. На мен това ми говори за голяма радиаторна мощност (вероятно над 24 kw общо при 97/70/20) и солиден воден поток през цялата система. Имаш термостат - това добре.

Решение: Трябва да премериш шнека и да въведеш получените грамове в управлението. После това 11.3 kw трябва да го вдигнеш до 16-18 киловата. Опитай с 10 секунди за трета, 6 на втора и 3 за първа, пък ще се гласи по-натам. Според мен твоят шнек за 6 минутки пуска по 1300-1400 грама. Грубо секунда и половина увеличаване в подаването ти вдига с 2 kw топлинната енергия.
Благодаря. Значи преди 3 дни времето на P3 беше 7,5 сек и беше закотвило на 10 kw и температура 50-52 градуса. Промених на 8,5 и температурата стана 52-55 градуса а мощността 11,3 kw., но не съм пипал вентилаторите. Довечера като се върна от работа първо ще премеря колко подава шнека kg/час. и после ще коментираме донастройките.
andy_forresite - майстор
ср окт 30, 2019 10:33 amstridata написа:
... На резлични степени на мощността ли може да гастне? Демек в който момент нацели в тоя я спира или си влиза в режим за загасване на определена мощност. Аз лично си мисля, че ако се гаси на която мощност си е в момента, Мощност 1 ми е направена на подържаща и като тръгне да гаси не е успява да догори сичко?

П.п.
Принципно избягвам да мисля на глас, че да не изглежда смешно :partyman:
Гасенето става с настройката на мощност 3. Например ако р3 ти е зареждане 5 секунди, работа шнек 150% и вентилатора 48%, а в момента си гори на мощност 1, гасенето почва със спиране подаването на пелети, малкият шнек върти 7.5 секунди през 45 секунди и вентилатора духа с 48%.
Според мен пелетите, които намираш недогорели долу, са от първоначалното зареждане (зареждането дето е около 60 сек че и повече). Тук сигурно си забелязал един недостатък - когато определяш секундите първоначално зареждане най-вероятно си бил изчистил горивната скара и си измерил че за 65 секунди примерно пълни достатъчно пелети без да се цопват долу. Обаче при гасенето, продухването след гасене и продухването преди първоначалното зареждане, в горивната скара остава доста пепел, парченца овъглени пелетчета и тук-там нагар. Всичко това смалява обема на горивната скара и тези 65 секунди първо зареждане водят до падане на "сурови" пелети от скарата. Това е моята версия за произхода на тези пелети, които си открил в пепелта.
stridata - специалист
Изчиствам пепелника и при горенето за тоя режим от пет часа си личи начало и край на избутваната пепел. Пелетите дето откривам са накрая сякаш и са опушени черни изторели, но не са станали на бяла пепел. Анди, демек ме съветваш да намаля времето на първоначалното подаване при палене ли? Ако ги избутва "сурови" долу в пепелника ли изгарят малко? Ще взема да ви снимам пепелника...

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: