Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Изобщо не е толкова просто - една помпа, трипътен, два тройника и готово. Вместо тройниците са необходими колектори, чиито обем се изчислява спрямо мощността и дебита на двата кръга, трета помпа за радиаторния кръг, хидравличен изравнител, управление, филтри, кранове и още джаджи. Най-добре си намери читава фирма да ти го изпълни. Разбира се може и сам да си го направи човек, но са необходими доста познания. Моите уважения, но мисля, че ако се надяваш по тази схема да получиш адекватен съвет, ти липсват дори базисни знания.
Ясен3 - помощник
Ако имах познания нямаше да питам, а щях да си го направя сам.Логично нали?Ти имаш ли познания по високоякостни, самоуплътняващи бетони, напрегната армировка....................?Ако имаш нужда питай, ще получиш същия любезен отговор, как нямаш никакви базови познания.Ако искаш да помогнеш ще бъда благодарен ако не моля не хейтърстрвай.
Ясен3 - помощник
filmatoplo написа:
На мястото на горния термометър .
Благодаря за съвета.До колкото знам функцията на помпата по принцип е да смуче водата.Не е ли по-добре да е на връщащата вода?
vrangelov - специалист
Ясен3 написа:
Ако имах познания нямаше да питам, а щях да си го направя сам.Логично нали?Ти имаш ли познания по високоякостни, самоуплътняващи бетони, напрегната армировка...

Здравей,

Всяка грешка струва скъпо, затова понякога е по-добре да се доверим на специалист. Проблемът е, че има добри и калпави специалисти, а кой какъв е, нито по (само)хвалбите, нито по цената можеш да ги познаеш.
В голяма степен обаче си прав. Все пак форумът е "направи сам". Една според мен що годе добра схема.

Изображение

Можеш да споделиш някоя рецепта за замазка за подово, ако намериш!

Поздрави!

Източник
filmatoplo - майстор
Като не ми вярваш ето и схемата по горе. :-D
Вичи - специалист
Ясен3 написа:
Ако имах познания нямаше да питам, а щях да си го направя сам.Логично нали?Ти имаш ли познания по високоякостни, самоуплътняващи бетони, напрегната армировка....................?Ако имаш нужда питай, ще получиш същия любезен отговор, как нямаш никакви базови познания.Ако искаш да помогнеш ще бъда благодарен ако не моля не хейтърстрвай.
Отговорих ти принципно какво е необходимо, отбелязах уважително, че нямаш достатъчно познания и те посъветвах, за твое добро да потърсиш специалист, ако не ти се занимава, или ако имаш време да научиш повече. Ако питам как се армира греда, предполагам ще ми отговориш, че явно не разбирам материята, необходими са натоварвания, опори и други неясни за мен изходни данни.

Подовото и радиаторното работят на различни делта t, 15 - 20, срещу 4 -6 гр. За да доставят примерно равни количества топлина дебитът през нискотемпературния кръг трябва да е 3 - 4 пъти по=голям. На базата на това, за да се спазят пределно допустимите скорости се избират размерите на тръбите. С тези размери се изчисляват съпротивленията, от там помпи, колектори и арматура. Системата се изравнява хидравлично. Надявам се разбираш, че са необходими повече данни.
Колкото до помпата, всяка има смукателна и нагнетателна страна - няма само смучещи или само бутащи помпи. В случай на циркулация може да се сложи навсякъде по съответния кръг.
Не съм искал да хейтърсвам или обиждам, но извинявай!
Ясен3 - помощник
Благодаря за схемата.
След като имам трипътен вентил има ли нужда от термоглава(замества ли трипътния вентил термоглавата)?
Какво е това между помпата и спирателния кран посока към колекторите на подовото?

За замазката аз си поръчах от бетоновия възел най-обикновена замазка и и добавих малко пластификатор(пластифицира сместа, прави я по-лесно обработваема, става почти саморазливна в зависимост от дозировката, покачва ранната и крайната якости, защото е нужна по малко вода и т.н.).Ако искаш точни пропорции ще ти сметна нещо ориентировъчно.
Ясен3 - помощник
Вичи написа:
Ясен3 написа:
Отговорих ти принципно какво е необходимо, отбелязах уважително, че нямаш достатъчно познания и те посъветвах, за твое добро да потърсиш специалист, ако не ти се занимава, или ако имаш време да научиш повече. Ако питам как се армира греда, предполагам ще ми отговориш, че явно не разбирам материята, необходими са натоварвания, опори и други неясни за мен изходни данни.

Подовото и радиаторното работят на различни делта t, 15 - 20, срещу 4 -6 гр. За да доставят примерно равни количества топлина дебитът през нискотемпературния кръг трябва да е 3 - 4 пъти по=голям. На базата на това, за да се спазят пределно допустимите скорости се избират размерите на тръбите. С тези размери се изчисляват съпротивленията, от там помпи, колектори и арматура. Системата се изравнява хидравлично. Надявам се разбираш, че са необходими повече данни.
Колкото до помпата, всяка има смукателна и нагнетателна страна - няма само смучещи или само бутащи помпи. В случай на циркулация може да се сложи навсякъде по съответния кръг.
Не съм искал да хейтърсвам или обиждам, но извинявай!
Благодаря!!!Извинявай може би аз пресолих малко манджата.Изнервени сме кой от едно кой от друго.Но все пак мястото на помпата не е там нали?
Вичи - специалист
Не е, мястото е където казва Филма и както е на схемата. Искам да отбележа, че тази схема е за котел без вградена помпа, ако има такава е необходим хидравличен изравнител.
Трипътните вентили са термостатични и регулиращи. Първите работят на зададена фабрично температура, на теб ти трябва втория вид. Идеята е да задаваш различна температура към подовото. Може да бъде ръчно - с термоглава или автоматично от външен сигнал, обикновено спрямо външната температура със задвижка.
syncho - майстор
Вичи, не е правилно по външна температура да се регулира смесителния вентил, понеже има вероятност да вкараш много гореща вода в пода, ако топлоизточникът ти е котел на пелети примерно. Трябва да се регулира по температура на подаващата вода или в най-лошия случай по температура на пода, но това изисква да си вградиш датчик в замазката и пак няма гаранция, че в някоя от другите стаи няма да ти се качи температурата повече от необходимото.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: