• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
любопитния - помощник
Благодаря на Антон,за полезните съвети,но линка не е това което ме интересува.Идеята с попата е по-полезна.А иначе смятам да си правя подово,на първия етаж и радиатори на втория.В темата имаше такава схема с две помпи.Задължително ли е да са две като на схемата[/img]

Прикачен файл

heating_system2.gif
heating_system2.gif (5.04 KиБ) Видяна 6807 пъти
2v6 - майстор
любопитния написа:
Благодаря на Антон,за полезните съвети,но линка не е това което ме интересува.Идеята с попата е по-полезна.А иначе смятам да си правя подово,на първия етаж и радиатори на втория.В темата имаше такава схема с две помпи.Задължително ли е да са две като на схемата[/img]
За помпите предполагам е ясно моето мнение :?:

Все пак да напомня и друго нещо - при 4 см изолация под подовото около 85% от топлината отива нагоре и съответно около 15% надолу :!: Това само ако помещението под подовото е отопляемо - температура около 20 градуса.
Какво имаш под първия етаж?
любопитния - помощник
първия етаж е на около метър от земята,върху пръст.
2v6 - майстор
любопитния написа:
първия етаж е на около метър от земята,върху пръст.
В такъв случай при изолация под подовото 4 см ще имаш около 20% загуби към земята :!:
naskov - майстор
любопитния написа:
Чудя се какво ще стане ако по-близката помпа до котела не работи, а другата работи :?
filmatoplo - майстор
Тая схема не я гледай - тя е отчасти правилна , няма такова нещо помпа подир помпа . :)
kuuuuuul - майстор
Чудя се какво ще стане ако по-близката помпа до котела не работи, а другата работи :?[/quote]

Ако спре другата ще я замести.Правил съм експерименти при мене само с първата помпа,ако е само за подовите става но с пускането на всеки радиатор циркулацията в подовите постепенно намалява докато накрая вероятно ще спре/за това трябва втора помпа/,а не може да няма пуснато още нещо защото като затвори трипътния вентил трябва да има консуматори иначе завира.
filmatoplo - майстор
И това се взима впредвид при проектиране и изграждане , затова само подово се захранва от газов ,нафтов или ел котел .Алтернатива е котел на тв гориво снабден с разтоварващ и балансиращ буфер . Същото може да се случи и с радиатори с термоглави - когато притворят всичките .
Чаро - Акълия
Филмче, а комбинирано как се връзва? Такова с радиатори на висок режим и подово (без буфер)?
filmatoplo - майстор
Може и ургулишката , тоест и така не може ама някой го правят като на схемата .Само че дебитите са различни на радиаторите и този на подовото и без хидравличен изравнител или същото по обемно буфер не е хубаво , и всяка зона е добре да си има своя подаваща помпа на толата вода с възвратна клапа .Котлите също са от значение за накичване на системата с автоматика и обезопасителна арматура . Оня ден ме пренебрегнаха на един обект на който бях заложил тръби - точно комбинация 2 етажа с радиатори и 1 с водно подово .Дошъл някой и казал че иска 1 помпа ,съд и готово - аналогичен случай преди 3-4 години в Царево - още я карат така като спрът радиаторите подовото тръгва и обратно -така им се пада . Такава хубава работа щеше да им направя - котел Атмос комби , малък буфер , осигуряване на възвратна вода в котела с термовентил ,3 зонални помпи -работещи по приоритет, подовото със стаен термостат , изилации,термометри и вс . Май купили -някакъв котел от рода на турските Демир докум и готово - луда работа .Как ще пуснат сега по подовото 80-90 градуса вода или пък котела ще гори с ниска температура и ще пуши и тече конденз , нищо няма да стане и с изискването да работи котела докато сме на работа - а за прегряване на тръбите да не говорим - бях предвидил трипътен смесител .Та на въпроса - ще стане ама няма да стане ако не е както трябва .
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: