• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Кратко описание на развитието от начало...
Прикачен файл:
History.rar
(939.46 KиБ) Свален 505 пъти
naughty - специалист
браво!
започвам да се самонавивам за едно такова :)
kuuuuuul - майстор
Евала пич, ГОЛЕМ СИ. :prayer: :prayer: :prayer: А аз си мислех,че си се отказал,вярно малко си намалил мащабите,но вече имаш нещо реално.Дай някакви данни,тем. и т.н.
naughty - специалист
защо толкоз сложна електроника? ГПС-и и т.н.

гоненето на слънцето може да стане и доста по-елементарно?

разкажи малко плс как е реализирано.
Zurlata - специалист
naughty написа:
защо толкоз сложна електроника? ГПС-и и т.н.

гоненето на слънцето може да стане и доста по-елементарно?

разкажи малко плс как е реализирано.

Както казах преди това вече не е хоби а трябва по професионално да се подхожда. Електрониката може и да изглежда сложна но за функциите които изпълнява е нищо, а и в крайна сметка тя си върви заедно с колектора и е без значение.
На времето и аз си мислех че някои неща може да станат по лесно но когато задълбаеш в проблема толкова повече проблемчета възникват и се оказва че прости неща няма. В началото преди 2 години почнах като следях слънцето с оптични датчици, но се оказа че когато слънчевата радиация е ниска (<500-600Whm2) следенето се разбалансира малко +- 1-2 см. Също като се замърси или мухи го наплюят почва да дава отклонения , имаше и случай паяк се разхождаше горе и почнаха едни шантави въртенета..... И така отказах се от оптично следене, всъщност всички големи фирми по света не използват такова следене. Направих софтуер който изчислява позицията на слънцето и получените ъгли се преобразуват в импулси за управлението на двигателя, управлението е ШИМ, контролера може да променя скороста на движение според нуждите. Математическото следене на слънцето изисква да се знае датата и часа в момента за да изчислиш къде е слънцето, алгоритъма има точност на следене стотна от градуса, друг е въпроса че механиката внася грешки следствие луфтове и т.н и реалната точност е 0.15 градуса. И до тук всичко е наред но после се сетих че кварцовия кристал(часовник) има точност 1/сто хилядна от секундата
което че речеш е супер , да ама не една година има около 31 милиона секунди умножено по 1/сто хилядна дава 310 секунди или до 5 минути отклонение ако кварцае по точен може да се намали до 1-2 минути но при всички случаи след 1-3 години следенето вече не работи и фокуса е извън тръбата. Фактически оказа се че с кварцоев часовник не става. После направих софтуерен декодер от радио станция Христо Ботев да прихваща оня сигнал с бипкането дето се излъчва в 9ч , 12ч и 15ч. за точно време, и стана но пък се оказа че не навсякъде има обхват а и не ми се струваше професионално с тиа радиа. Затова сложих GPS, ползвам го единствено за приемане на точен час , защото във всеки сателит има вграден цезиев атомен часовник и точноста е 1 секунда на 100 хиляди и повече години! (ко сме живи до тогава!) . Та затова ползвам GPS.
За сложноста на електрониката както казах има много вградени функции които улесняват ползвателя , контролера освен че следи слънцето и управлява двигателя има много защитни функции:
- постоянно проверява и анализира цялата система при проблем генерира грешки както при колите и изписва проблема на дисплея
- проверява постоянно дали има връзка със GPS сигнала за да сверява вътрешния часовник, ако антената е поставена на място където сигнала се губи, информира за това с надпис на дисплея
- При прегряване на бойлера или колекторната тръба завърта колектора на изток и информира за това на дисплея, след като се охлади възобновява следенето на слънцето
- може да измери топлинните загуби в тръбното трасе от колектора до цистерната, би трябвало да са нула в идеалния случай, ако загубите са различни от нула , е в интерес на позвателя да си изолира трасето добре щото повече енергия ще отива до цистерната
- при движение , контролера следи за натоварването на двигателя, ако затисне да речем клон, играещо дете , или нещо друго спира и завърта няколко градуса в обратна посока за да освободи затиснатия , остава в това положение и изписва ситуацията на дисплея
- при повреда в някои от температурните сензори(DS1820) завърта на изток блокира следенето и информира....
- може да разпознава дали кабелите до помпата са прекъснати или са окъсили(мишка яде кабел)
- дали помпата е претоварена или повредена
- зарежда акумулатната батерия само, ако е повредена или капацитета вече и е малък(остаряла) завърта на изток и блокира , информира че трябва да се смени на дисплея
- за индустриални цели може да променя дебита на помпата за да държи постоянна предварително зададена температура независимо от слънчевия интензитет( това става с добълнителен дебитомер и електронен модул)
- Отклонява потока с магнет вентили първо в малъкия домашен бойлер и след като го загрее до предварително зададена температура прехвърля към голямата цистерна (ако има такава)
- има функция Анти Легионела - ако до седем дена температурата не е стигала до 65 градуса включва ел.реотана докато загрее бойлера до 70 градуса да изтрепе бактериите
- има възможност за подгряване с ел.реотан до предварително зададена температура
- ел.нагревателя може да се нагласи да се включва само на нощна тарифа или целодневно
- При допълнителен модул и инсталиран дебитомер може да показва колко енергия е уловило за деня и в реално време( за някои индустриални процеси)
- информацията на дисплея е на български или англйски, влизането в менютата и командите става с обикновена клавиатура от компютър (всеки е свикнал с нея дори деца), всички команди и настройки са със смислени човешки изрази например - Т-макс на Поддържане: 85 <-- задава се максималната температура която искаме да поддържаме в боилера/цистерната
- колектора върви с паспорт в който е описано всичко от настройка и сглобяване до работа с менютата и вградените функции, в момента работим по създаването на триизмерен видео клип кое как се зглобява, ако иска клиента да си го зглоби сам а да не плаща за монтажник

Защита от вятър НЯМА, просто е направено да издържа много по големи натоварвания от стандартите по БДС и EN12975 , и да си работи без да се чупи. Такива ветрови защити са пълен фарс и търговска заблуда , къпане на клиентите. Давам пример защо решихме да го направим много яко а не да слагаме защита която да го върти хоризонтално ако засече вятър:
Ако се появи порив на вятър, да речем 140км/ч електрониката реагира моментално но двигателя/задвижването му трябват няколко секунди да изправи колектора хоризонтално. През тези няколко секунди ако порива на вятъра е останал и е по голям от здравината на колектора той вече ще е на парчета. И друго това че е хоризонтално и ветровото натоварване било най-малко са пълнi Shit , една маса също е хоризонтална ама при силна буря вятъра си я отнася като свинка блажен весник. На симулацията със SolidWorks също се подтвърждава, векторите на вятровите потоци са толкова разнопосочни и такива завихряния се получават следствие геометричната форма и посоката че няям думи. Затова го направихме да издържа и да не се чупи , а не да му слагаме разни тъпи защити.
След симулацията сме тествали на живо с торби с цимент от едната страна от другата , после симетрично, после само в единия диагонал .... въобще много по неблагоприятни ситуации от колкото вятъра може да създаде.
Имаме идея и да го качим на един камион в каросерията и да фучим с 200км/ч да видим как ще се държи , на 3D симулацията излиза че е наред всичко , ама ако да види ръка да пипне де се вика! Пък и ще е кеф, мра си за експерименти!
Вобщи линии е това има и много други неща , но всичко е описано в паспорта...

Между другото като сме готови напълно ще ни трябват ВиК монтажници за различни градове, щото аз със ВиК не искам се занимавам, тука Лазар, Филма, другите майстори ко искате....
naughty - специалист
Благодаря а изчерпателният отговор.

И аз се занимавам с микроконтролери (на хоби ниво) и знам за какво иде реч. За изчисляване положението на слънцето ще ти трябва позицията на станцията, сигурно я вземаш от GPS-а (освен ако не се задава софтуерно).

Oстава да закачиш цялата тази патаклама към интернет и да посъбереш малко данни за визуализация. Така ще е ясна ефективността и ще има много повече зарибени :)

Виж какво съм сътворил за моята термопомпена система:

Изображение
8180 - майстор
[quote="Zurlata"] Както казах преди това вече не е хоби а трябва по професионално да се подхожда. Електрониката може и да изглежда сложна но за функциите които изпълнява е нищо, а и в крайна сметка тя си върви заедно с колектора и е без значение.
Колега,
Чисто принципно, губи ми се професионалният подход - вместо да се намери начин да се измери нещо ПРЯКО, с отчитане на всички (или необходимите и най-важни) смущения, да се ползват математически модели (абстракция с някакво приближение), последователни управления, с натрупване на грешки, проблемна точност на началната точка и механиката и т.н.
Хората отдавна са измислили и ползват разнообразни следящи системи. Наречени са така, защото следят параметър, а не се опитват да го изчислят/прогнозират - паяци, замърсявания и под. са за наивници - според мен, сори.
Ако не ме разбираш, да спомена - хората от векове се опитват да прогнозират и изчислят къде е слънцето в зададен момент. Успяват в някаква степен, но на слънцето не му пука от това с каква точност го прогнозират и колко е часът по ТВОЯ часовник.

С горното не омаловажавам положените усилия и постигнатите резултати - просто не ми се нрави подхода - за всеки комар-да продадем компютър. :)

П.П. Не ми е работа, да проверявам "всички големи фирми" - сигурно си прав, но оставам скептичен.
naughty - специалист
8081 не си прав. ние питаме и човека отговаря. за него това е по-добър вариант и се обосновава.

на мен лично не ми допада, но това си е мой проблем.

пс GPS сигнала може да бъде спрян по всяко време без предупреждение. дори самолетите не разчитат основно на гпс.
Zurlata - специалист
naughty написа:
8081 не си прав. ние питаме и човека отговаря. за него това е по-добър вариант и се обосновава.

на мен лично не ми допада, но това си е мой проблем.

пс GPS сигнала може да бъде спрян по всяко време без предупреждение. дори самолетите не разчитат основно на гпс.
Споко китайците скоро ще пускат тяхна собствена GPS ситема :-D
Пък и по тая логика трабва да си туряме печки на дърва и да не ползваме климатици щото ако електро централите спрат без предупреждение да работят няма да имаме ток

За изчисляване положението на слънцето ще ти трябва позицията на станцията, сигурно я вземаш от GPS-а (освен ако не се задава софтуерно)
Нещо не те разбрах, за никаква станция не става въпрос, ПОЗИЦИЯТА на слънцето се изчислява с математически формули + корекция, затова се използва само датата и часа който трябва да е точен, затова ползвам GPS да ми осигурява точен час за алгоритъма. Може и без GPS естествено, също така може да се направи и по много други начини , аз съм избрал този.
Данни като твоята графика събирам от година и половина всеки ден всеки час през 5 минути, но не съм ги публикувал още никаде, както казах има някои довършителни работи до финала. Ефективноста е няколко пъти по-голяма от вакуумно тръбния който е на снимката.

8180
паяци, замърсявания и под. са за наивници - според мен, сори
тука не разбрах кво точно имаш предвид, в цеха щото е много мръсно и е на полето наистина се разкарват паяци.
Успяват в някаква степен, но на слънцето не му пука от това с каква точност го прогнозират и колко е часът по ТВОЯ часовник
Тука не съм съгласен щото смея да твърдя че имам много натрупан опит в тая насока. слънцето може с голяма точност да се изчисли математичиски къде е + корекции от наблюдението през годините назад ,които имат цикличен характер и могат много точно да се предвидят и накрая внасям и корекция от пречупването на лъчите от земната атмосфера които се проявяват сутрин и следобед в извесна степен.
Сравнявал съм резултатите с данни от интернет сащо и с алгоритъма на NREL който ползват в Невада, и моят метод дава отклонение 0.05 градуса за период 70 години напред. Мисля че дотогава ще има други източници на енергия и няма да ползваме слънчеви колектори.
Казваш Хората отдавна са измислили и ползват разнообразни следящи системи,
но аз нямам достъп до тях и си измислих своя!
8180 - майстор
naughty написа:
Човекът иска да ПРОДАВА и претендира за ПРОФЕСИОНАЛНО решение - в кое не съм прав?
Може и да не съм.
GPS при него не е съществен проблем - ползва го за по-точен часовник. Един-два дни без сигнал няма да навреди съществено. Веднъж позиционирана системата (определени точните координати), вече няма какво да се мени и мери.
Дори само часовникът да вземем - за избрания подход за решаване на задачата, дори кварцов часовник му е слаб, а времето по принцип в тази задача не е нужно (освен за някаква статистика и визуализация) - нужно е за метода му.
Сигурно за различни неща говорим и не се разбираме - ти слънчевите очила по часовник ли си ги слагаш, с математическо моделиране, с GPS?... :)

Zurlata,

Писали сме заедно.
Нищо лично, колега.
Това е дори впечатляващо:
"моят метод дава отклонение 0.05 градуса за период 70 години напред."
Крайната ти задача е да позиционираш с някаква точност (ти ще я кажеш каква е необходима).
След изчислението с цитираната точност (в случая на заданието) започват проблемите на всяка ОТВОРЕНА система да изпълни точно заданието. Не че в космоса не се прави, но там е за друго - двигателите им не са като твоите.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: