• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти си решаваш за себе си, аз съм длъжен да го направя с холендри, а в мой интерес е да не тече, защото загубите на време и пропиленгликол са за моя сметка, поне докато тече гаранцията 2 години :)
gnt69 - майстор
В интерес на истината през първите 2-3 години не губеше налягане. Тез дето ми ги слагаха казаха че така било с холендри от загряванета и изстиването било :partyman: винаги течало, ама сега като се замисля в мазата помпите и те с холендри ама не текат.
lov - майстор
[quote="kuuuuuul"
LOV проблема при мене се оказа управлението(не четеше коректно тем. на колекторите),смениха ми го и сега съм много по добре като си гледам графиките.[/quote]
Дано да е това защото са и първите признаци на калпав възвратен клапан. :) Нали на мен главата ми побеля докато разбера от де идва проблема. Панела охлади водата и завърти заради термосифонния ефект и сондата на солара се излъже че има диференциална разлика и включи за малко помпата. Тъкмо колкото да разбълничка нещата. И тъкмо се поуспокоят и давай пак от ново по същата схема и до сутринта няма никой вътре. И по лошото е че не винаги клапана оттърва. някой път кат се закисне кара по една седмица и всико е наред и после пак прави магарии. И аз кат тебе набедих датчиците у сменях докато ми омръзна. Усетих се кат забравих един кран затворен. :-D . Ма след т'ва ссмених една купчина клапани.
Евала за за мониторинга на добива кефиш ме.По голямо доказателство от това няма, че може да се направи ниско бюджетна инсталация по нищо не отстъпваща на марковите.

И аз имах мераци но мързела натделява при мен. Дори не поглеждам ами слушам да чуя релето като щтрака. Чуя ли го значи всичко е наред.
mgbagera - специалист
Хайде и аз да се запиша щом сравнявате :)

Започна от 20С, след цял ден работа спря на 50С. Това с 2 от турските алуминиеви и 200л бойлер. Управлението е на натурела.
kuuuuuul - майстор
От снимките на колегата benimm8808 се вижда че за цял ден тем. в бойлера се е покачила с 6гр (от 54гр на 60гр) след 15:30 добива така или иначе намалява,мах. е между 12 и 14ч както се вижда и от графиките.
За наблюдението използвам Ардуино,има тема някъде из форума.
viewtopic.php?f=18&t=37548&p=467692&hilit=%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%BE#p467692
LOV сложих ел.клапан и тогава разбрах окончателно че е управлението. :-D
Последна промяна от kuuuuuul на чет мар 31, 2016 8:27 am, променено общо 1 път.
bialk - специалист
fox_vt написа:
Присъединителните щрангове за боша наистина накланят везните доста откъм цена но при гаранция на панела 2 години а очакван живот 20+ години човек би рискувал и резнал тръбите за да се запоят по нормалния начин.И какво става тогава с цената.Незнам къде ги гледате тия нереалните цени на солар 4000 но в шарков е на 560 лв и ако се разтърся може и по надолу да падне.Съответно пак там елдомския 2,5 квадрата беше 570 лв.Та цената се изравни сега към другото-използвани материали и качество на изработка.
Цената изобщо не се е изравнила, понеже споменатият от теб модел е Елдом 2,5, който е много по-мощен от Бош Солар 4000. Елдом 2,5 по производителност се равнява на Бош Солар 5000, а там вече цената е съвсем друга:

Bosch Solar 5000 TF
Изображение

Eldom Classic R
Изображение

Bosch Solar 4000 TF
Изображение
Последна промяна от bialk на чет мар 31, 2016 9:12 am, променено общо 1 път.
kuuuuuul - майстор
mgbagera написа:

Започна от 20С, след цял ден работа спря на 50С. Това с 2 от турските алуминиеви и 200л бойлер. Управлението е на натурела.
Ето,и ти се беше насочил към Бош,но успяхме да те накараме да икономисаш доста пари и сега имаш много добри резултати. :partyman:
benimm8808 - специалист
kuuuuuul написа:
От снимките на колегата benimm8808 се вижда че за цял ден тем. в бойлера се е покачила с 6гр (от 54гр на 60гр) след 15:30 добива така или иначе намалява,мах. е между 12 и 14ч както се вижда и от графиките.
Колега как ги сметна тея 6 градуса,моля да ни обясниш.
Тези 54 гр. ги имаш на около 43см. от горен край на съда.Това прави около 85л. от общия обем.
Системата е стартирала от 20гр.(отчетени малко под средата на бойлера).В долен край на бойлера сигурно е и по малко(няма как да го отчета).
И защо погледна само сутрешната и следобедната снимка,а пропускаш обедната-там температурата е съвсем различна(имало е консумация).
Ще си направя труда да изтудя бойлера(целия) до 20гр. сутринта и да започне от тези 20гр. и ще снимам пак на обяд 12:30 и накрая в 15:30 и тогава пак се сравняваме.
Стартирвал съм системата сутрин от 30гр. показания и на 2-та датчика и в 15:30 е спирала на 74-76гр. В летните месеци!!!

Поздрави.
kuuuuuul - майстор
Щом е имало консумация не може да сравняваме,а и така само с моментни снимки пак е трудно,но опитай пак без консумация.Иначе лятото се налага по някога да закривам единия панел и пак вдигам над 70гр. :prost:
lov - майстор
kuuuuuul написа:
mgbagera написа:

Ето,и ти се беше насочил към Бош,но успяхме да те накараме да икономисаш доста пари и сега имаш много добри резултати. :partyman:
Да съвсем добър добив. При този обем на бойлера. Аз сега погледнах нещата как са при мен. не знам от колко е стартирал но едва ли снощи е останало нещо и сега в 10:50 ми показва 58 градуса.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: