miroki написа:Проблема се решава много лесно. Вместо да "пържиш" единият колектор на 100 градуса, а другият да е " архивиран" с парцал, едно повдигане на стойката с 20 ина градуса би довело системата, лятото всеки панел да работи на 50% на облекчен режим и да няма прегряване, а зимата при оскъдно слънце да ловят макс. от оскъдното слънце. Но кой да мисли?!Andri01 написа:Гледам един комшия тука с 2 панела,системата му не я знам каква е / но е правена от фирма/,през лятото редовно единия панел е покрит с парцал! Явно е много "добре" оразмерена!Да, затова измислиха Дрeйнбека. Не, че има кой знае какво, но поне спира помпата и водата се прибира във водосъдържателя. Да не прегрее или замръзне.
Точно заради тези парцали реших да е Дрейнбек, няма седя и гледам цяло лято градуси, та да знам, дали ще кипи или друго. Но, не съм се наканил да го направя още. Иначе модела вече го измислих да се държи като купешкия.
Това не се очаква от "фирмените" монтажници. Взимат 500 лв и бягат, а колко е нужно една стойка да има 3 степени (42-52-72 градуса-примерно)