• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
miroki написа:
Andri01 написа:
Гледам един комшия тука с 2 панела,системата му не я знам каква е / но е правена от фирма/,през лятото редовно единия панел е покрит с парцал! Явно е много "добре" оразмерена!
Да, затова измислиха Дрeйнбека. Не, че има кой знае какво, но поне спира помпата и водата се прибира във водосъдържателя. Да не прегрее или замръзне.
Точно заради тези парцали реших да е Дрейнбек, няма седя и гледам цяло лято градуси, та да знам, дали ще кипи или друго. Но, не съм се наканил да го направя още. Иначе модела вече го измислих да се държи като купешкия.
Проблема се решава много лесно. Вместо да "пържиш" единият колектор на 100 градуса, а другият да е " архивиран" с парцал, едно повдигане на стойката с 20 ина градуса би довело системата, лятото всеки панел да работи на 50% на облекчен режим и да няма прегряване, а зимата при оскъдно слънце да ловят макс. от оскъдното слънце. Но кой да мисли?!

Това не се очаква от "фирмените" монтажници. Взимат 500 лв и бягат, а колко е нужно една стойка да има 3 степени (42-52-72 градуса-примерно)
lov - майстор
Това с наклоните от кога го пея ама кой да чуе. То не бяха дрейнбеци то не знам какви си супер пупер системи за 5-6 хиляди дето ще ли да се изплатят за 5-6 години. За тези пари ще захранвам целия вход в блока. Имам чуството че чувството че някои хора просто си чешат егото в темата за да се похвалят колко щяло да им струва. Щото то може и пълен голтак да си ма кат си купиш мецедес и го паркираш пред входа все някой ще мине и щъ цъкане с език. Пък зарад пусти солари няма как да ги качиш на покрива пък и на тях каквото и да пише като не си запознат няма как да знаеш колко струва.
Това беше последния ми пост в темата. На който му трябвам за съвет знае как да ме намери. Пари не взимам и солари не продавам.
:partyman:
kuuuuuul - майстор
Егати, това звучи доста слабичко :-D
То, ако наистина икономията ти е 100 лева за 7 месеца от октомври до април няма смисъл да имаш система през този период. Читави колектори каквито и да са и ако ще по две да ти добият, т.е. 200 лева не си струва ...
Плясваш един термосифон със серпентина и дори не увиваш кабели за студените месеци, а просто го източваш октомври и пълниш април. :lol:
Интересно как ще се представят през летните месеци.[/quote]

Еее, andy2000, това беше и целта на моя пост.Да не си мислите че като сложите сл.колектори и ще забогатеете :lol: Шопа е напълно прав гонете зимното слънце.Моите колектори преживяха една градушка при която почти на всички коли стъклата бяха изпочупени(включително и моята).Не е важно какъв е колектора,а под какъв ъгъл пада градушката.С Лазар се познаваме и му имам абсолютно доверие и уважение :partyman: ,но докато не покаже данни от реално наблюдение,не мога да се съглася с него.
Термосифоните също са вариант,но да ли ще са удачни в твоя случай не мога да кажа.
Andri01 - майстор
"...Това не се очаква от "фирмените" монтажници. Взимат 500 лв и бягат, а колко е нужно една стойка да има 3 степени (42-52-72 градуса-примерно)..." Писах го вече: една стойка с три положения-лято,пролет/есен,зима! За Варна градусите са 23,43 и 68! така винаги СК ще работи почти на 100%! Защо трябва да се прави нещо ,нарочно да работи на половина,било то даже и лятото! А колкото до градушките-божа работа кога и къде! Тогава се трошат стъкла и на коли,и витрини/ които са строго вертикални/ и колектори!
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи - добитата енергия зависи не може да се определи само от обема на бойлера и площта на колекторите. Основният критерий е потреблението. В смисъл, че човек може да има голям бойлер но да живее сам и да ползва малко - в такъв случай добивът се самоограничава, тъй като бойлерът стои постоянно загрят. В друг случай повече хора, но с малък бойлер ползват повече добита слънчева енергия, тъй като бойлерът всеки ден се изпразва и загрява наново. Моят случай е точно такъв - бойлер 200л всеки ден се загрява до 60-67*С и се изпразва до 20-30* от 4 човека (вкл. 2 тинейджъри). Това от една страна създава понякога неудобства, защото трябва да се пресмята дали ще стигне водата, но от друга страна е гаранция за високо КПД и бързо изплащане на системата. Но все пак истината е, че са дразнещи подобни сметки всеки ден и още веднъж се убеждавам в правотата на специалистите в областта, които препоръчват поне по 80л бойлер на човек от семейството или за 4 човека - 300л бойлер, 200 са малко. Колкото до икономисаните пари на месец - смятам, че са над 30-40лв, защото съдя по сметките за ток. Миналото лято включвах и пералната да пере със соларна вода. Мога да монтирам топломер, защото имам, но не съм го направил, за което ме е яд. Сега разглеждам функциите на контролера и ще пробвам чрез него, той има уж такива възможности. Ако не стане ще слагам топломера. Контролерът е ТОЗИ
kuuuuuul - майстор
Да,вярно е за стойката,не е проблем(и моите са такива) но на практика лятото изобщо не ми се налага да ги мърдам въпреки че достъпа до колекторите е лесен.
Лазар е много прав,това е основния проблем,добива е през деня(до около 17:00ч) а повечето хора през това време не са си във вкъщи.А за промяна на навиците поне при моите хора е безнадеждно :-D Преди 6 месеца купих нова пералня само заради отложения старт и до сега нито веднъж не е използвана тази опция :-D за това време разхода и е 34кв ( ползвана от две семейства) което доста ме учуди и вдигнах ръце.Поради тези причина за хотелите с-мата е много рентабилна,голяма консумация и през деня.Това имах в предвид когато коментирахме помпената група.
andy2000 - специалист
lov написа:
Това с наклоните от кога го пея ама кой да чуе. То не бяха дрейнбеци то не знам какви си супер пупер системи за 5-6 хиляди дето ще ли да се изплатят за 5-6 години. За тези пари ще захранвам целия вход в блока. Имам чуството че чувството че някои хора просто си чешат егото в темата за да се похвалят колко щяло да им струва. Щото то може и пълен голтак да си ма кат си купиш мецедес и го паркираш пред входа все някой ще мине и щъ цъкане с език. Пък зарад пусти солари няма как да ги качиш на покрива пък и на тях каквото и да пише като не си запознат няма как да знаеш колко струва.
Това беше последния ми пост в темата. На който му трябвам за съвет знае как да ме намери. Пари не взимам и солари не продавам.
:partyman:
Абе преглътнах ги дребнавите ти коментарчета досега, но започваш да дразниш.
Нито ме познаваш, нито ми знаеш интелектуалното ниво или мирогледа та да коментираш дали съм се "хвалел", че мога да взема система за 5-6 бона.
С постчетата си само затвърждаваш колко ограничени и тесногръди могат да бъдат някои хора.
Его, ако по някаква причина искам да чеша няма да е тук и няма да е пред теб.
Искам нещо много елементарно - система, с която да съм максимално необвързан с ЧЕЗ през лятото, а зимата да подпомага загряването на вода от котела - щом за теб това е "чесане на его" и "хвалене", то това си е твой проблем.
Много благодаря, че спираш да пишеш, наистина го оценявам, защото дотук не каза нито една смислена дума за 7 страници постове.
Бъди здрав!
andy2000 - специалист
kuuuuuul написа:
Еее, andy2000, това беше и целта на моя пост.Да не си мислите че като сложите сл.колектори и ще забогатеете :lol: Шопа е напълно прав гонете зимното слънце.Моите колектори преживяха една градушка при която почти на всички коли стъклата бяха изпочупени(включително и моята).Не е важно какъв е колектора,а под какъв ъгъл пада градушката.С Лазар се познаваме и му имам абсолютно доверие и уважение :partyman: ,но докато не покаже данни от реално наблюдение,не мога да се съглася с него.
Термосифоните също са вариант,но да ли ще са удачни в твоя случай не мога да кажа.
Еее, не , твърдо няма да забогатявам от това, а по-скоро искам да си намаля разходите.
Данните ми бяха доста интересно, жалко, че няма някой с такива за някой Бош или Висман, за да видим разликата.
Термосифонна отворена система твърдо не е за мен.
Такава под налягане или с медна сепрентина ми звучи като по-добър вариант. Връзва се към бойлерите и водата през зимата влиза в бойлера и там се дозагрява.
Само замръзването ме притеснява, макар че говорих с 3-4 човека, които имат точно такива от Сънстар и казват, че досега не са имали проблем, даже пердашат без противозамръзващ кабел.
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Миналото лято включвах и пералната да пере със соларна вода.
И на мен доста ми се иска да се възползвам от тази възможност, защото всеки ден се пуска по една пералня поне.
Имаш пералня с два входа за топла и студена вода или? Защото такава на пазара в България намерих само една и беше около 1000 лева... :-D
Другия вариант е с трипътен смесителен термовентил - топлата вода от солара и студената вода се смесват и в пералнята влиза хладка вода? Май зависи домакинята на какви градуси пере, за да няма драма после ... :-D
Andri01 - майстор
Направено:Нормална,обикновенна автоматична пералня с един вход -за студена вода. Термосмесителен вентил и допълнителен ел.магнител вентил. Същия при първоначално пускане на пералнята взема напрежение от нагревателя/ който е откачен/и от щатния МВ. Система"И". След това се изключва окончателно и пералнята си работи по нормалния начин. Това е с цел само прането да работи с горещата вода,а плакнете ,цетрофугиране-със студена. Р.С. май не го обясних както трябва :?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: