• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 518
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добър въпрос :cool:
martolk - специалист
Здравейте,

Наскоро махнах Бърнита, който беше сглабян като от някой слаб ученик в техникум и мисля да купувам въпросната камина.
Имам едно питане към по-знаещите в сферата от мен и ще съм благодарен, ако ми съдействате. Ще се инсталира е едноетажна, новопостроена къща с външна изолация EPS 8 см. (от по-плътния) и добра PVC дограма (Кьомерлинг). Тавана е картон със стъклена вата на два пласта по 4 см., а на пода имам 2 см. XPS. По РЗП е 114,5 кв. м., но чистата вътрешна площ е около 93 кв.м.. Понеже таваните са по-високи от апартамент, ще посоча и кубатурата - около 250 куб. метра. Има общо шест панелни радиатора, две лири и бойлер 80 литра. Въпросът ми е, ще бъде ли достатъчна отоплителната мощност на въпросното устройство или да се насоча към друг модел?

Благодаря предварително!
geniya - специалист
А как беше с Бърнита нали си го ползвал? Какво означава сглобяван като от слаб ученик в техникум?
n.ganev - майстор
martolk написа:
Въпросът ми е, ще бъде ли достатъчна отоплителната мощност на въпросното устройство или да се насоча към друг модел?
До 150 м2 - никакви грижи
martolk - специалист
geniya написа:
А как беше с Бърнита нали си го ползвал? Какво означава сглобяван като от слаб ученик в техникум?
Бърнита беше 25 KW и не съм забелязал да се мъчи, но в интерес на истината не съм го и ползвал. В жилището не се живее все още и е палено само за тестове в общи линии. Отворите на горелката на въпросния Бърнит не е изчислена правилно. Има доста изписано в темата за Бърнит. Дори скарата, върху която ляга горелката е крива (на дъга) и не може да прилепне плътно, което води до не добро обдухване. След преправяне, десетки тестове и безброй часове пред камината, неща се нормализираха по отношение на този проблем, но за съжаление далеч не е единствен. Поради не добро уплътнение на вратата боята побеля от високата температура (в корната част на вратата и панела над вратата). Контролера е доста куц. Трябва ти доста четене за да си на ти с него (по неволя станах специалист). Да не говорим за софтуерни бъгове, като липса на самопочистване в режим на модулация... Има и още... След 30-40 чувала пелети я отворих за почистване. Самото разглавяне е мъка..., негодно нарязани резби, пълни със стружки и не добре пасващи елементи. След въпросното "чудовищно" ползване горните ревизионни отвори се бяха запълнили. Долните - почти. Няма турболатори или нещо подобно за почистване на димогарните тръби, така че ръгаш с квото имаш да стържеш. Представи си, ако горя по тон на месец, ще трябва 3-4 пъти през сезона да се разглабям, а съм сигурен, че ако я бях пръснал още 2-3 пъти, нямаше да мога да я сглобя. Абе, отвратителна работа.
n.ganev
Сигурно ли е това? По сметки радиаторите + лирите са ми около 19,5 KW. Ако не бъркам, фабричните стойности на радиаторите ги дават при 90 градуса на флуида, но все пак..., а и имам 80 литра бойлер. Не, че се съмнявам в компетенцията Ви, но ми се иска и други вещи в областа да изкажат мнение, понеже не е вариант да продавам и пренасям още една камина :rolleyes:
vrangelov - специалист
martolk написа:
...Сигурно ли е това? По сметки радиаторите + лирите са ми около 19,5 KW. Ако не бъркам, фабричните стойности на радиаторите ги дават при 90 градуса на флуида, но все пак..., а и имам 80 литра бойлер. Не, че се съмнявам в компетенцията Ви, но ми се иска и други вещи в областа да изкажат мнение, понеже не е вариант да продавам и пренасям още една камина :rolleyes:
Това 19,5 kW е при dT 50 K, при 80°C на водата (dT 40K) едва ли могат да отдадат повече от 15 kW. Направи си справка с документацията на радиаторите!
andy_forresite - майстор
Ще може да захранва тези радиатори, не се тревожи за това. С моя котел, когато в началото на април месец имаше студени дни ... е, хладни, не студени ... пуснах 4 стаи и бойлер, от който почти не се черпеше вода. Радиаторите бяха 4200+3320+3105+3998W=14623. Горелката горя на 9-10 киловата и след 1,5 часа я отрязах на 6. Това 6 kw беше разход от 1300 грама/час. Водата се балансира на 55,5-56,2° и в стаите беше топло. В едната правих ремонт и прозореца беше отворен, вътре 18 гр, а термоглавата я сложих на 22°. Само този радиатор - 3320 вата алуминиеви 20 ребра Н500 Helius, беше горещ, а другите само в горната част. Иначе вътре беше топло колкото съм задал на термоглавите. Къде са 1,3 кг, къде са 3 кг и малко отгоре на час ... Ще стане, няма къде да ходи :yawinkle:
martolk - специалист
andy_forresite написа:
Ще стане, няма къде да ходи :yawinkle:
Благодаря за мнението!

Нещо да ме посъветвате по този казус - viewtopic.php?f=10&t=57712?

И трите имат плюсове и минуси и нещо не мога да се реша...
andy_forresite - майстор
О, не ми говори на "вие", че се притеснявам.
Не съм специалист. Това звания се дава автоматично на всеки от форума при натрупване на някакъв минимален брой мнения ... които аз съм прескочил десетки пъти. Все пак, понеже искаш мнение, бих ти препоръчал бижуто, защото аз на твое място бих взел нея. Имам доверие на човека, при когото са се случвали тестовете. Знаеш че на този етап няма мнения за този модел.
Виктория се предлага по-отдавна, но и за нея не съм чел/чувал мнения. Очаквах да се появи тема за нея, както стана за комо 21, бърнит комфорт и Екоспар моделите.
Ще ти кажа защо бих се спрял на бижуто - защото появата ѝ на пазара се забави и от една от причините е да се пробва в реални условия и отстранят възникналите дефекти и проблеми. Очаквам тази работа да е свършена, без да е абсолютно безпроблемен продукт. Съвършени неща не съществуват.
martolk - специалист
Ясно... Май се реших... Чакам да дойде утре-другиден. Поръчах и Wifi модула за управление. Дано от втория път нещата да си дойдат на място. Като дойде ще пиша впечатления, макар и не пълни поради външните температури :).
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 518

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: